טיוטה:רבי יהושע ווידרקר
*שם הערך* - *שם המגדיר במה עוסק הערך, ומכאן מה חשיבותו של נושא הערך*
פסקת פתיח המתארת את נושא/נשוא הערך.
כאן יופיע תוכן הערך. ניתן לחלק זאת באמצעות כותרות כדלהלן.
כותרת
הרב הגאון המופלא החסיד ר’ יהושע ווידרקר, בן ר’ יעקב ורחא, נולד בשנת תרל”א בעיר ברז’אן. בהגיעו לגיל בר מצווה החל ללמוד אצל רבה של העיר, ר’ שלום מרדכי הכהן שבדרון, הגאון ה”מהרש”ם”. בהגיעו גיל חמש עשרה נבחן אצל ר’ יצחק שמלקיש, ה”בית יצחק”, שהתרשם מגודל בקיאותו.
לאחר שנשא לאשה את מרת אסתר ברינא בת הגאון הרב אליעזר ליפא מילשטאק דומ”צ נריוב, המשיך ללמוד בהתמדה לילות כימים. היה קם בשעה אחת בלילה ולומד בקלויז בטשורטקוב עד הבוקר. לפרנסתו פתח חנות קמח, וגם בעת שישב בחנות המשיך לעסוק בתלמוד תורה. אשתו היתה יושבת במקומו בחנות, כשהיה יוצא לדון עם רבו בדברי תורה, עד שנעשה ליד ימינו של רבו הגאון. לאחר פטירת המהרש”ם, נבחר הרב ווידרקר לרב בעיר ניי-שטאדט (עיר חדש). הוא היה מוזמן לשמש כדיין בבתי דין העוסקים בענייני חזקת רבנות בערים שונות. מידי יום היה נותן שני שיעורים בגפ”ת לבחורים שהתקבצו סביבו, ונודע כאחד מגדולי התורה, בעל שכל בהיר, ובקיאות בש”ס ופוסקים. במלחמת העולם הראשונה גלה לסמבור, שם התיידד עם רב העיר, ר’ אהרן לוין, נכדו של ה”בית יצחק”, ופעמים רבות הצטרף לבית דינו. גם בהיותו בסמבור מסר שיעורי גמרא לצעירים שהתקבצו בדירתו, אף שסבל אז מיסורים בשל מצב בריאותו. בתקופה הקשה של המלחמה התחזק ושמח בלימוד התורה, בהתקדמות בלימודה ובחידושי תורה. בשנת תרע”ט נבחר לכהן כרב וראב”ד בעיר פשמישל. שמו התפרסם כפוסק וגאון ורבים, ובהם רבנים פוסקים ואדמו”רים, היו פונים אליו עם שאלות חמורות. בשנת תרצ”ו יצא לאור ספרו “חידושי מהרי”ו” על שולחן ערוך אורח חיים, הכולל הערות לשולחן ערוך עם הערות קצרות בשילוב תשובות שלימות. הוא היה חסיד טשורטקוב נאמן, ובין המסכימים על ספרו היו שני אדמו”רי טשורטקוב. בנוסף, כתב הרב ווידרקר כתבי יד נוספים ובהם ספר “חלקת יהושע” על מסכת בבא מציעא.
בשנת 1939 ישבו בפשמישל כעשרים אלף יהודים. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה גלו לעיר אלפי פליטים יהודים ממערב פולין. ב-14.09.1939 כבשו הגרמנים את העיר ותוך מספר ימים הוציאו להורג כחמש מאות יהודים. מעל 500 יהודים מפשמישל והסביבה נרצחו בכפר הסמוך, קונקובצה. בתאריך 18.09.1939 הועברה העיר לידי ברית המועצות, על פי הסכם ריבנטרופ-מולוטוב. חיי הקהילה פסקו, ורבים אבדו את מקור פרנסתם. זמן קצר לאחר פתיחת “מבצע ברברוסה”, כבשו הגרמנים את העיר, בתאריך 28.06.1941 והורו על הקמת “יודנראט”. בשנת 1945 נשלחו יהודים למחנות. רובם נשלחו למחנה ההשמה בלז’ץ, ותוך חודשים אחדים נרצחו כאלפיים היהודים שנותרו בעיר.
בין הנספים בשואה היו גם הרב יהושע ווידרקר, שנהרג עקיה”ש בי”ז באב תש”ב, הרבנית אסתר ברינא, ובנותיהם: רחל ובעלה הרב חיים צבי, שרה גולדה ובעלה ר’ יעקב גודל, ורבקה עם בעלה ר’ דוב ברל – ובנם הרב אליעזר עם אשתו גיטל לבית פרידמן.
מכל ילדי הרב יהושע, שרד רק בנו הרב ישראל, שנפטר בשנת תשכ”ט.
מקורות: אור הצפון (בעלזא) – פז, עמו’ קכג, אלה אזכרה כרך ז עמ’ 9-12. פשימשל – באתר בית התפוצות
ראו גם
לקריאה נוספת
- שם סופר, שם ספר, שם הוצאה, תאריך הוצאה
קישורים חיצוניים
- התוכן בקישור, באתר (שם האתר)