טבח חוג'אלי
טבח חוג'אלי הוא טבח שהתרחש בעיירה חוג'אלי, בחבל הבדלני נגורנו קרבאך בתאריכים 25–26 בפברואר 1992. אירוע זה הוא חלק ממלחמת נגורנו קרבאך.
בטבח נהרגו לפחות 161 טורקים מסחתים אזרחי אזרבייג'ן. זהות מבצעי הטבח איננה ברורה עד היום: הארמנים טוענים כי האזרים רצחו את המסחתים, בעוד האזרים טוענים כי הארמנים עשו זאת. חלק מהחוקרים אף סוברים כי גדוד של הצבא האדום שישב סמוך לעיירה הוא האשם בטבח.
רקע
מלחמת נגורנו קרבאך החלה בפברואר 1988 כמלחמה מקומית, בין מיליציות ארמניות לכוחות הביטחון האזרים. התפרקותה של ברית המועצות והעצמאות להן זכו ארמניה ואזרבייג'ן החריפו את המחלוקת על החבל, שמרבית תושביו ארמנים אך הוא נכלל בשטחה של אזרבייג'ן.
בינואר 1990 נערך טבח נגד הארמנים בבאקו בירת אזרבייג'ן. במהלך הטבח נרצחו כ-90 בני אדם ממוצא ארמני, ונשים רבות עונו. הטבח בארמנים החיים באזרבייג'ן החריף את הסכסוך הארמני-אזרי, אשר התלקח לאורכו של הגבול בין המדינות, ובנגורנו קרבאך.
בסתיו 1991 הטיל צבא אזרבייג'ן מצור על העיר הארמנית סטפנקרט, בירת נגורנו קרבאך והעיר הגדולה ביותר בחבל. המצור נמשך 120 ימים, במהלכם הופצצה העיר במרגמות, ארטילריה, וטילי גראד, וצלפים ירו בעוברי אורח. בשיא ההפצצות נורו על סטפנקרט כ-400 טילי גראד מדי יום. בנוסף לכך, ביצעו האזרים מספר מעשי טבח מחרידים בכפרים שונים ברחבי החבל הבדלני.
עד ראשית 1992 לא התערב צבא ארמניה בלחימה בנגורנו קרבאך, כי היה עסוק בהגנה על גבולות ארמניה מפני פלישת אזרבייג'ן אליה. ניצחון צבא ארמניה בלחימה והחשש כי הארמנים תושבי נגורנו קרבאך ייטבחו במקרה שיובסו, הביאו את הרפובליקה הארמנית לפלוש לחבל. זאת על אף לחצן של ארצות הברית ורוסיה, שהתנגדו לכך. הארמנים פנו תחילה לכיבוש חוג'אלי, עיירה אזרית ממנה הופצצה סטפנקרט ובה היה נמל התעופה היחיד בחבל.
הטבח
צבא ארמניה החל להפציץ את חוג'אלי ב-22 בפברואר 1992, והורה לאזרחים לצאת ממרכז העיירה עם דגלים לבנים על מנת שלא ייפגעו במהלך הכיבוש הקרקעי. קבוצה של טורקים מסחתים שניסתה להימלט מהעיירה תוך הנפת דגלים לבנים, נורתה למוות בירי מטווח קצר, בלילה שבין ה-25 ל-26 בפברואר 1992. למחרת נכנסו גדודים של צבא ארמניה לעיר ותיעדו את תוצאות הטבח.
העיתונאים היחידים שנכחו בחזית, ביניהם גם צלם הווידאו היחיד שתיעד את המראות, האשימו את האזרים בטבח.[1]
אייאז מוטליבוב, נשיא אזרבייג'ן באותה העת, האשים את "החזית העממית האזרית" בביצוע הטבח, וטען בראיון שנערך עמו כחודש וחצי לאחר הטבח כי מטרת הטבח הייתה לעורר חוסר יציבות שלטונית על מנת להפילו מהשלטון.[2][3]
התקשורת הפרו-אזרית שהייתה רחוקה מזירת הקרב האשימה את הארמנים; לפי משמר זכויות האדם הארמנים הם שביצעו את הטבח, ובטבח נהרגו יותר מ-200 איש.[4] לטענת ממשלת אזרבייג'ן נהרגו בטבח 613 אזרחים, מהם 63 ילדים.[5]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- בחוג'אלי לא היה ג'נוסייד, יאיר אורון, הארץ, 30 במרץ 2013
- אנחנו ההרים שלנו, אוריאל לוי, ה-8 במאי, 10 באפריל 2016
הערות שוליים
- ^ Who did this? The truth behind Azerbaijani lies about Khojalu, Siranush Ghazanchyan, Public Radio of Armenia, 13/2/2017
- ^ interview of the former president of Azerbaijan Ayaz Mutalibov to the Czech journalist Dana Mazalova, Njvaya Gazeta, 2/04/1992
- ^ Statement issued on 3 March 1997 by the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Armenia
- ^ Human Rights Developments, HRW, 1993
- ^ KHOJALY: CRIME AGAINST HUMANITY, Embassy of the Republic of Azerbaijan to Japan, 26/2/2016
טבח חוג'אלי31484403