חצי הכדור המזרחי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חצי הכדור המזרחי

חצי הכדור המזרחי, הקרוי גם ההמיספירה המזרחית, חצי הכדור האוריינטלי וההמיספירה האוריינטליתאנגלית: Eastern Hemisphere ו-Oriental Hemisphere), הוא מונח גאוגרפי המתאר את חצי כדור הארץ הממוקם מזרחית למרידיאן הראשי (שחוצה את גריניץ', לונדון, הממלכה המאוחדת) ומערבית לקו אורך 180 (שחוצה בעיקר את האוקיינוס השקט). בנוסף, משתמשים במונח כדי להתייחס לאירואפרסיה ואוקיאניה, בניגוד לחצי הכדור המערבי, שכולל בעיקר את אמריקה הצפונית והדרומית. בנוסף, משתמשים לעיתים במונח זה בהקשר גאופוליטי ותרבותי כשם נרדף לעולם הישן.

גאוגרפיה

העיגול הכמעט-מושלם (כדור הארץ הוא ספרואיד אובלי ששטוח יותר מסביב לקו המשווה) שתוחם את חצאי הכדור המזרחי והמערבי הוא מוסכמה מוחלטת ושרירותית, בניגוד לקו המשווה (קו דמיוני שמקיף את כדור הארץ, במרחק שווה מהקטבים שלו), שמחלק את כדור הארץ לחצי הכדור הדרומי וחצי הכדור הצפוני. המרידיאן הראשי בקו אורך 0° והאנטימרידיאן בקו אורך 180°, הם הגבולות המוסכמים, מאחר שהם מחלקים את קווי האורך המזרחיים ואת קווי האורך המערביים. המוסכמה הזו הוחלטה ב-1884, בועידת המרידיאן הבינלאומית שנערכה בוושינגטון די. סי., ושם אומצו הרעיונות של המהנדס הקנדי סאנדפורד פלמינג לזמן סטנדרטי. ההמיספרות שאושרו לא מקבילות ליבשות מדויקות. חלקים ממערב אירופה, מערב אפריקה, אוקיאניה, וצפון-מזרח רוסיה נמצאים בחצי הכדור המזרחי, כאשר הם מנותקים מהיבשות שיוצרות את אבן הבוחן לרוב המבנים הגאופוליטיים של "המזרח" ו"המערב".

המרכז של חצי הכדור המזרחי ממוקם באוקיינוס ההודי, בהצטלבות של קו המשווה וקו האורך 90° מזרח, 910 ק"מ מערבית לאינדונזיה, ברכס 90 מזרח. האדמה הקרובה ביותר היא האי סימלוואי ב-2°35′N 96°05′E / 2.583°N 96.083°E / 2.583; 96.083.

השטח היבשתי של חצי הכדור המזרחי הוא גדול יותר מכל השטח היבשתי של חצי הכדור המערבי והוא כולל מגוון גדול של בתי גידול.

דמוגרפיה

82% מבני האדם (כ-6.29 מיליארד) חיים בחצי הכדור המזרחי, ו-18% (כ-1.38 מיליארד) בחצי הכדור המערבי.[1]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חצי הכדור המזרחי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ How Much of Humanity is in Your Hemisphere? – Brilliant Maps, brilliantmaps.com (באנגלית אמריקאית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32663321חצי הכדור המזרחי