חצות (מושג אוניברסלי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שעון דיגיטלי המראה את שעת חצות הלילה - 24:00

חצות הלילה (בלשון הדיבור: חצות) היא נקודת הזמן ביממה המסמנת את חילופי הימים

לפי מרבית לוחות השנה, היא נקודת הזמן של המעבר בין יום אחד למשנהו, והרגע שבו משתנה התאריך (בשונה מהתאריך העברי שמתחלף עם צאת הכוכבים).

זמן חצות הלילה הסולארי, כשהשמש קרובה ביותר לנקודת הנאדיר והלילה נמצא במרחק שווה משעת השקיעה לזריחה, הוא ניגודו של זמן הצהריים הסולארי. עקב הנהגתם של אזורי זמן ההופכים את הזמן לזהה על פני מגוון של מרידיאנים, רק לעיתים נדירות זמן חצות הלילה הסולארי חופף עם 0:00 בשעון. זמן חצות הלילה הסולארי אינו תלוי באזור זמן, אלא בקוי אורך ובעונות השנה.

בתקופה הרומית חצות הלילה סימנה את נקודת האמצע בקטע הזמן שבין השקיעה לזריחה, קטע המתארך ומתקצר בהתאם לעונות השנה.

תחילתו וסיומו של יום

חצות הלילה מסמנת את ההתחלה ואת הסוף של כל יום בשעון ברחבי העולם. זוהי הנקודה המפרידה בין יום אחד למשנהו.

בשעון בן 24 שעות "00:00" ו-"00:00:00" מתייחסים לחצות הלילה בתחילתו של תאריך נתון. תקן ISO 8601 מאפשר שימוש ב-24:00 בהצביעו על חצות הלילה, ו-12:00 לצהרי היום.

בשעון בן 12 שעות, ניתן להתייחס ל-12 בצהריים לציון חצות היום, ו-12 בלילה לציון חצות הלילה. הסימון המקובל בשעון דיגיטלי כזה, באותיות am (בלטינית: ante meridiem שפירושו "לפני הצהריים") ו-pm (בלטינית: post meridiem שפירושו "אחרי הצהריים"), יוצר אי בהירות בשעה 12, שבה בדיוק מתחלף הסימון מ-am ל-pm (בצהריים) או להפך (בחצות הלילה).

בתרבות

בחצי הכדור הצפוני, ל"חצות הלילה" יש קשר גאוגרפי עתיק עם הצפון (כמו שיש לצהריים עם הדרום). פולנית מודרנית ואוקראינית משמרות את הקשר עם מילותיהם המשמשות עבור חצות הלילה ("północ", "північ" - פשוטו כמשמעו "בחצי הלילה"), שפירושן הנוסף הוא צפון.


ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חצות בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חצות25651295