חוק צ'יץ'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חוק צ'יץ' (הידוע גם כתרגיל צ'יץ') הוא שימוש של מוסד ציבורי באיום כי הקיצוצים שהושתו על תקציבו יביאו לפגיעה בשירותים חיוניים אותו הוא מספק, ולאו דווקא בסעיפים אותם התכוונו לקצץ. מטרתו של תרגיל זה היא להביא ללחץ ציבורי על מקבלי ההחלטות, שיגרור ביטול החלטת הקיצוץ. "חוק צ'יץ'" קיבל את שמו מכינויו של ראש עיריית תל אביב לשעבר שלמה להט (אשר כונה צ'יץ'), אשר צוטט כאומר שיש לקצץ במקום הכואב ביותר על מנת לבטל את הקיצוץ.

יישום קלאסי של תרגיל צ'יץ' מתייחס למצב בו נבחר ציבור משתמש בכספים ציבוריים שלא למטרותיהם המקוריות (למשל הגדלת קצבאות, טיפוח המרחב הציבורי או הקמת מרכזים קהילתיים) ולאחר מכן, כאשר מתעורר הצורך בהוצאות חיוניות (כגון לצורכי ביטחון או בריאות) אותו נבחר ציבור דורש מימון נוסף לשם יישומן, תוך איומים כי אלמלא יושג המימון הוא יאלץ לצמצם את אותם שירותים חיוניים. באופן זה נבחר הציבור כובל את ידיהם של המממנים, שכן מאחר שההוצאות הלא מתוכננות כבר הוצאו, לא נותרת להם ברירה אלא להגדיל את תקציב הגוף שברשותו נבחר הציבור עומד.

יישומים ידועים נוספים של החוק כוללים את האיום הקבוע בסגירת ספריית העיוורים בעקבות קיצוצים בתקציב משרד הרווחה והאיומים הקיומיים שמציגים נציגי צה"ל, בתקופת הדיונים על תקציב המדינה.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0