חוק פו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רגשונים מקובלים באינטרנט

חוק פּוֹ, הקרוי על שם ממציאו ניית'ן פו (Nathan Poe), הוא כלל בתרבות האינטרנט הקובע כי באינטרנט, בהיעדר ידיעה על כוונת הכותב (באמצעות הבעת פנים או אינטונציה), לא תמיד ניתן להבדיל בין דעה קיצונית לבין פרודיה. למשל המשפט "אין על אפל, מת על המוצרים שלהם" - ללא רגשון מתאים, יכול להתפרש כפשוטו, או כביטוי של לעג[1].

החוק ומשמעותו

חוק פו קובע:

"ללא סמיילי קורץ או סימן בולט אחר של הומור, לא ניתן ליצור פרודיה על קיצוניות מבלי שמישהו יטעה ויחשוב שמדובר בדבר אמיתי"

[2]

כוונתו של חוק פו היא שפרודיה על משהו היא מטבעה קיצונית, כך שקשה להבחין בין קיצוניות אמיתית לפרודיה. תוצאה נוספת של חוק פו היא תופעה הפוכה: אמונות קיצוניות מובנות בטעות כפרודיה על האמונה[2].

היסטוריה

חוק פו גובש בשנת 2005 על ידי נייתן פו באתר האינטרנט christianforums.com בדיון על בריאתנות. המשפט המקורי היה: "ללא סמיילי קורץ או הצגת סימן בולט אחר של הומור, אי אפשר ליצור פרודיה על בריאתנות באופן שמישהו לא יטעה לחשוב שמדובר בדבר האמיתי"[3].

התחושות שהביע פו נכתבו הרבה לפניו, ולכל הפחות בשנת 1983, אז פרסם ג'רי שוורץ פוסט בקבוצת דיון וכתב בו את המשפטים הבאים[4]:

"8. הימנע מסרקזם והערות מבדחות. ללא האינטונציה ושפת הגוף של תקשורת אישית עלולים כל אלה להיות מובנים שלא כהלכה. חיוך צד, :-), הפך מקובל ברשת לסימון המסמל ש"אני רק צוחק". אם אתה שולח פריט סאטירי ללא סמל זה, לא משנה כמה ברורה הסאטירה לך, אל תתפלא אם אנשים מתייחסים לזה ברצינות".

תקדים נוסף לחוק פו הופיע בקבוצת דיון בשנת 2001. בעקבות הסכמה הידועה של החוק השלישי של ארתור סי. קלארק, כתב אלן מורגן[5]:

"כל פרודיה מספיק מתקדמת מטשטשת את ההבדל בינה לבין משוגע אמיתי".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ עומר כביר, החוקים של האינטרנט: אם היה פה סמיילי הייתם מבינים, באתר כלכליסט, 12 במרץ 2013
  2. ^ 2.0 2.1 אתר למנויים בלבד Tom Chivers, ‏Internet rules and laws: the top 10, from Godwin to Poe, The Telegraph, 23 October 2009
  3. ^ "Big contradictions in the evolution theory". christianforums.com. 11 אוג' 2005. נבדק ב-20 באוגוסט 2011. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "Emily Post for Usenet". 1 בנובמבר 1983. {{cite web}}: (עזרה) (Emily Post)
  5. ^ "Bush's testing plan". 1 בפברואר 2001. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חוק פו37492697Q622190