חוזה סנקט פטרבורג (1772)
חוזה סנקט פטרבורג, שנחתם ב-5 באוגוסט 1772, בין שלוש מעצמות אירופאיות, האימפריה הרוסית, פרוסיה והאימפריה האוסטרית, היה הבסיס לחלוקת פולין הראשונה. החוזה כונה גם "חוזה שלושת הנשרים השחורים", שם המרמז לנשרים השחורים המופיעים בסמלי המדינות, להבדיל מהנשר הלבן המופיע בסמל של איחוד פולין-ליטא.
בלחץ השכנות כונס הסיים כדי לאשר הפיכת פולין לקונפדרציה בראשות אדם פונינסקי, שתאפשר למעשה את חלוקתה. בישיבה הראשונה של הסיים ב-19 באפריל 1773, תדיאוש רייטן יחד עם שמואל קורסאק וסטניסלב בוהושביץ', התנגדו להקמת קונפדרציה, שתאפשר את אישור הסכם החלוקה הראשון של פולין.
ב-5 באוגוסט 1772 חתמו האימפריה האוסטרית, פרוסיה והאימפריה הרוסית על הסכם עם פולין-ליטא. על פי ההסכם פולין-ליטא ויתרה על כחמישה מתוך ארבעה-עשר מיליון תושביה ושליש משטחה, כולל המחוזות העשירים ביותר שלה. אוסטריה צברה 2.5 מיליון תושבים ביחידה המנהלית החדשה של גליציה ולודומריה בקצה הקרפטים. פרוסיה קיבלה את פרוסיה הפולנית כפרוסיה המערבית ללא גליציה ולכן הייתה החלק הקטן ביותר מבחינה מרחבית, אך בעל הערך הרב ביותר מבחינה כלכלית ואסטרטגית שכלל את רוב האוכלוסייה הפרוטסטנטית. רוסיה זכתה בחלק הגדול ביותר מבחינת השטח עם רוב האוכלוסייה האורתודוקסית.
קישורים חיצוניים
- 5. August 1772 - Polen-Litauen wird im Petersburger Vertrag erstmals geteilt (בגרמנית)
- «Schliesslich soll doch jeder etwas haben»: Vor 250 Jahren haben Europas Grossmächte die erste Teilung Polens beschlossen (בגרמנית)
חוזה סנקט פטרבורג (1772)40304709Q113739474