וולטר רודני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

וולטר אנתוני רודניאנגלית: Walter Anthony Rodney;‏ 23 במרץ 1942 - 13 ביוני 1980) היה היסטוריון ופעיל פוליטי פאן-אפריקני יליד גיאנה. ספרו משנת 1972 How Europe Underdeveloped Africa ("איך אירופה גרמה לתת-פיתוח של אפריקה") היה ספר פורץ-דרך בהגות הפוסט-קולוניאליסטית[1][2]. נרצח בהתנקשות במולדתו.

תולדות חייו

נולד בגיאנה הבריטית למשפחה ממעמד הפועלים, למד בקולג' בארצו, היה ספורטאי והצטיין בדיבייט. את המשך לימודיו השלים בזכות מלגה בקולג' האוניברסיטאי של איי הודו המערבית בג'מייקה, אותו סיים ב-1963 כראשון במחזורו עם תואר בהיסטוריה. את תואר הדוקטור שלו השלים ב-1966, בגיל 24 בבית הספר ללימודי המזרח ואפריקה של אוניברסיטת לונדון (School of Oriental and African Studies). הדיסרטציה שלו, שעסקה בסחר העבדים מחופי גינאה, ראתה אור ב-1970 כספר בשם A History of the Upper Guinea Coast 1545-1800 בהוצאת אוניברסיטת אוקספורד.

בשנים 19661967 לימד באוניברסיטת דאר א-סלאם בטנזניה ובאוניברסיטת איי הודו המערבית בג'מייקה. כמרצה ופעיל הטיף רודני למען מודעות מעמדית וגזעית בקרב אפריקאים וצאצאי-עבדים באיים הקריבים. רודני החיה את משנתו של מרקוס גארבי והפך לדמות בעלת חשיבות בקרב הראסטאפריאנים, שהתנזרו עד אז מעיסוק בפוליטיקה. ב-15 באוקטובר 1968, שעה שנחת רודני בקינגסטון, אסר ראש ממשלת ג'מייקה, יו שירר על שיבתו למדינה והכריז עליו אישיות בלתי רצויה (persona non grata). זאת כיוון שעסק, לדברי הממשלה, בהתססת מעמד הפועלים נגד המעמד הבינוני, חתרנות על ידי הקמת קבוצות "כוח שחור" כגון "הפנתרים השחורים" בג'מייקה ובמדינות הקריבים וזיקה לברית המועצות וקובה. הדבר גרם לפריצת "מהומות רודני" שהתחוללו ביומיים שלאחר מכן. עם הוודע באוניברסיטה דבר מניעת כניסתו של רודני, התבצרו סטודנטים בקמפוס מונה בפרברי הבירה ולאחר מכן יצאו בהפגנה לכיוון בנייני הפרלמנט ובית ראש הממשלה בקינגסטון. ההפגנה הפכה עד מהרה להתכנסות המונים שהצטרפו אליה לאורך רחובות הבירה. ההפגנה פוזרה על ידי הפעלת אלימות משטרתית מופרזת שגרמה למותם של מספר מפגינים. הדיכוי האלים של ההפגנה נתן את האות לפריצתן של מהומות שכללו ונדליזם וביזה ברחבי האי ולמחאה רחבה של מובטלים, עניים עירוניים ומיעוטים נגד בעלי רכוש. אף שהאירועים דוכאו תוך יומיים, השפעותיהם על הפוליטיקה הפנימית היו נרחבות[3][4][5]. על אירועים אלה חיבר רודני את ספרו The Groundings With My Brothers.

ב-1972 ראה אור חיבורו החשוב ביותר של רודני, How Europe Underdeveloped Africa, מחקר היסטורי-מרקסיטי שהראה כיצד ריכזו מדינות אירופה הקולוניאליסטיות את כל הכוח הפוליטי והכלכלי בידן והשתמשו בעושרן של מדינות אפריקה, תוך רישוש מכוון והחלשה מכוונת של האוכלוסייה והתשתיות הפיזיות והחברתיות וכיצד פוררו בכוונת-מכוון את הממלכות האפריקאיות השבטיות העשירות שהתקיימות ביבשת לפני המאה ה-15. גם כאשר ניתנה עצמאות למדינות אפריקה, היא ניתנה לישויות מדיניות שרירותיות, המפוצלות בין שבטים וחסרות כל אמצעים ותשתיות להצלחה עצמאית[6].

בין 1969 ל-1974 כיהן רודני כפרופסור באוניברסיטת דאר א-סלאם והיה פעיל לקידום קבוצות "הכוח השחור" בצפון אמריקה ובקריבים.

ב-1974 שב לגיאנה, אך הממשלה אל אישרה לו לקבל משרת פרופסור באוניברסיטה. רודני החליט להיכנס לפוליטיקה וייסד את מפלגת האופוזיציה "ברית העובדים" (Working People's Alliance). ב-1979 נעצר בעוון הצתה של משרדי ממשלה.

ב-13 ביוני 1980 שב רודני לגיאנה מחגיגות העצמאות של זימבבואה, פצצה שהוטמנה ברכבו התפוצצה וגרמה למותו המיידי. אחיו של רודני ורבים אחרים מאמינים כי ההתנקשות בוצעה ביוזמתה של ממשלת גיאנה[7].

ספריו

  • A History of the Guyanese Working People, 1881-1905 (1981)
  • Marx in the Liberation of Africa (1981)
  • Guyanese Sugar Plantations in the Late Nineteenth Century: a Contemporary Description from the "Argosy" (1979)
  • World War II and the Tanzanian Economy (1976)
  • How Europe Underdeveloped Africa (1972)
  • A History of the Upper Guinea Coast (1970)
  • The Groundings with my Brothers (1969)

מאמרים

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29905205וולטר רודני