הקינטוש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הקינטוש למחשב נייד תוצרת לנובו

הקינטוש הוא הליך התקנת מערכת ההפעלה של אפל על מחשבים שאינם מתוצרתה של חברת אפל (לא בתוך מערכת הפעלה אחרת, כמו בווירטואליזציה). מהלך זה החל לראשונה מגרסה 10.4, כשמחשבים מתוצרת אפל החלו להתבסס על מעבדים מתוצרת אינטל, ולא על מעבדי PowerPC (או, בקצרה, PPC), כפי שהיה נהוג לפני גרסה זו. שם זה נובע מהצירוף מקינטוש (שמה המורחב של מערכת ההפעלה שאפל מייצרת) ושל המילה האק (באנגלית: hack)[1]. זאת מכיוון שמערכות ההקינטוש מהוות גרסה מיוחדת (או גרסה רגילה שכוללת התאמות כלשהן, דוגמת דרייברים מיוחדים לחומרת המחשב, או קרנל ספציפי) למחשבים שאינם מותאמים למערכת ההפעלה של אפל- macOS, על מנת שיפעלו בהם כמו במחשב אפל מן המניין.

הקינטוש Yosemite-OS X Yosemite במחשב שולחני

הפצות

Niresh

זוהי הפצה של OS X שהחלה מגרסת 10.7.5- Lion, והוציאה גרסאות גם ל-Mountain Lion (בגרסאות 10.8,10.8.2 ו-10.8.5) וכן ל- (בגרסה Mavericks (10.9.

בשנת 2015 יצאה גרסה המבוססת על גרסת 10.10 של macOS ונקראת Yosemite Zone.ההפצה יצאה בגרסאות 10.10.0 ו-10.10.1 של OS X Yosemite. כמו כן, בשנת 2017 הוציאה החברה הפצה המבוססת על macOS Sierra בגרסה 10.12.3[2]. בשנת 2018 יצאה גרסה המבוססת על macOS 10.13 High Sierra[3]. בהמשך יצאה גם גרסת המבוססת על macOS Mojave[4], וכן אחת המבוססת על macOS 10.15 Catalina[5].

מפתח הפצות אלו עומד גם מאחורי פיתוח הכלי MacPwn, המאפשר התקנת גרסה מקורית של מק על מחשב רגיל (ולא באמצעות הפצות שונות). מרבית הגרסאות נקראות עם שם המפתח בתחילה (לדוגמה Niresh Mojave), אך לעיתים ניתן למצוא גם שם אחר- שם גרסת מערכת ההפעלה בצירוף המילה zone (לדוגמה: Yosemite Zone).

האתר נסגר ב-19.7.20, ההפצה עדיין קיימת ברשת וניתנת להורדה.

iATKOS

הפצה של OS X שהופצה עד היום בחמש גרסאות (החל מ-iATKOS M, המבוססת על Mac OS X Mavericks, ההפצות אינן בחינם) :

  • iATKOS v7 - מבוססת על גרסת Leopard 10.5.7.
  • iATKOS s3- מבוססת על גרסת Snow leopard 10.6.3.
  • iATKOS L2- מבוססת על גרסת Lion 10.7.2.
  • iATKOS ML2- מבוססת על גרסת Mountain Lion 10.8.2.
  • iATKOS M - מבוססת על גרסת Mavericks 10.9.1.
  • iATKOS Y - מבוססת על גרסת 10.10.1 Yosemite.
  • iATKOS EC- מבוססת על El Capitan 10.11.5.
  • iATKOS SR- מבוססת (נכון לאפריל 2017) על Sierra 10.12.3.

Mac OSx Hazard

זוהי הפצה של OS X שקיימת עבור ארבע גרסאות של OS X:

  • עבור גרסת 10.6-10.6.2:Snow Leopard (את הגרסה ניתן לבחור בהתקנה מותאמת אישית, ניתנת אופציה לשדרוג).
  • גרסת 10.6.2:Snow Leopard (גרסת Server): מערכת הפעלה לשרתים.
  • גרסת 10.6.6:Snow Leopard.
  • גרסת 10.8: Mountain lion.

להפצה זו אין גרסאות עבור גרסאות macOS חדשות.

לצד הפצות אלו היו בעבר הגרסאות שהוציא בעבר המפתח JaS[6] והפצות נוספות דוגמת iDeneb, Kalyway ו-iPC.

הקינטוש למחשבים עם מעבדים של AMD

בניגוד לדעה הרווחת, ניתן להתקין את OS X גם על חלק מהמחשבים בעלי מעבדי AMD, אך הליך זה סבוך יותר מבמחשב עם מעבד אינטל (כאשר לא משתמשים בהפצות שנועדו למעבדים אלו).הפצות כאלו הן למשל ההפצות של Hackintosh Zone (לשעבר Niresh), שרובן ככולן תומכות במעבדים אלו, או באמצעות שימוש בקרנלים מיוחדים. כמו כן, במידה ורוצים לשדרג את המערכת, זהו דבר קשה גם כן (כיוון ששדרוג המערכת דרך ההגדרות, כמו בכל מחשב מק, לא יעבוד כראוי במחשבים מסוג זה),ועדיף לחכות לגרסה הבאה של הפצה מתאימה למעבדים אלו.

הקינטוש באמצעות גרסה מקורית של מק

בנוסף להפצות, ניתן גם להתקין את OS X על מחשב רגיל גם באמצעות התקנת מק רגילה: ניתן להשתמש בהתקנת המק הרשמית (כדי לעשות זאת יש להעלות את ההתקנה באמצעות bootloader (שכבר כלול בהפצה), כגון iboot,‏ Chameleon, ‏Chimera, ‏Clover או שימוש בתוכנות Unibeast ,MacPwn או MyHack (שמאפשרות לצרוב התקנת מק לתוך דיסק און קי, ומוסיפות bootloader בעצמן).

התקנת macOS על מחשבי מק שלא נתמכים רשמית עוד

באמצעות כלים שונים, דוגמת אלו של המפתח dosdude1[7] או MacPostFactor, ניתן להתקין גרסאות של מערכת ההפעלה על מחשבי מק שכבר לא מקבלים עדכונים על ידי אפל. אמנם מדובר בחומרה של אפל, אך לעיתים בשל עדכונים שונים שמחילה אפל ייתכן שהחומרה לא תיתמך לגמרי ויהיה צורך בשימוש בטלאי תוכנה שונים לשם קבלת מערכת הפעלה מתפקדת במלואה במידת האפשר. במקרים מסוימים אף ייתכן כי עדיין תהיה חומרה שלא תיתמך, היות שאי אפשר לייצר טלאי תוכנה עבורה.

macOS בווירטואליזציה

ניתן להתקין את macOS בווירטואליזציה באמצעות שימוש בתוכנות דוגמת VirtualBox, Vmare Player[8] או Vware Workstation (למרות שאף אחת מהן אינה תומכת בכך באופן רשמי). לעיתים זוהי אף הדרך הקלה ביותר להתקין מערכת הפעלה זו על מחשב שאינו מתוצרת אפל, למרות שכמו כל מערכת הפעלה בווירטואליזציה, היא עלולה להיות איטית יותר מכזו המותקנת על המחשב עצמו, כיוון שהיא משתמשת רק בחלק מהמשאבים של המחשב, דבר אשר עלול להיות בעייתי במקרים של כמות RAM מועטה או מעבד לא חזק במיוחד.

חוקיות

יצירת הקינטוש היא דבר המנוגד להסכמי הרישיון של אפל לגבי מערכת ההפעלה macOS[9], שלהם כל משתמש במערכת ההפעלה צריך להסכים לפני השימוש במערכת ההפעלה. בכל הנוגע לשימוש בעותקים של מערכת ההפעלה (הן העותק המותקן על מחשב שנקנה והן עותק שמורד מהחנות של אפל), ישנה התייחסות אך ורק למחשבים מתוצרת אפל[10].

מעבר לארכיטקטורת ARM

מעברה של אפל לשימוש במעבדי ARM במקום מעבדי אינטל עשוי להשפיע על תחום ההקינטוש, שכן המעבר למעבדי ARM מעיד גם על סיום התמיכה של אפל במחשבים עם מעבדי אינטל, במסגרת מעבר שאמור להימשך שנתיים.[11] עם זאת, בהשוואה למעבר ממעבדי PowerPC למעבדי אינטל בשנת 2005, התמיכה באלה הראשונים נמשכה עד לשנת 2009, ארבע שנים לאחר תחילת המעבר ושלוש שנים לאחר סיום מכירת מחשבים מבוססי PowerPC.[12]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הקינטוש בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הקינטוש33513781Q1054357