הסולם ההתפתחותי הישראלי (THIS)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הסולם ההתפתחותי הישראלי (THIS) – סולם התפתחותי מבוסס מחקר, המשמש להערכת ילדים מלידה ועד גיל 6 שנים לניטור אבני דרך התפתחותיות.

הסולם פותח בישראל בשנת 2022 [דרושה הבהרה], ומבוסס על מיליוני בדיקות התפתחות שבוצעו על האוכלוסייה הרב תרבותית של מדינת ישראל. סולם זה הינו היחיד מסוגו שתוקף על אוכלוסייה רחבה של ילדים ומשמש באופן רחב לניטור התפתחות ילדי ישראל.

הסולם מבוסס על ביצוע משימות המתאימות לגיל בארבעה תחומים עיקריים: שפה, חברתי-אישי, מוטוריקה עדינה ומוטוריקה גסה. ניטור זה מספק מידע על קצב רכישת יכולות ומיומנויות לאורך שנות החיים הראשונות. הסולם מאפשר השוואה בין שיעור השגת אבני הדרך ההתפתחותיות של ילד מסוים ביחס לשיעור הצפוי בילדים בני אותו גיל. הכלי מכוון לאתר חוזקות מול קשיים אצל ילדים, ולהציע הדרכה מתאימה והרחבת בירור בהתאם לצורך.

בסיס מחקר וסטנדרטיזציה

סולם זה מבוסס על הערכות התפתחותיות של ילדים שהתבצעו על ידי אחיות מוסמכות במסגרת תוכנית לאומית.

בישראל, טיפול מונע אוניברסלי לילדים מגיל לידה ועד גיל 6 שנים ניתן ללא תשלום במסגרת מרפאות טיפת חלב. הורים מקבלים הנחיה לבקר בטיפת חלב לאחר השחרור מבית החולים ולאחר מכן בגילאי 1, 2, 4, 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48 ו-60 חודשים עם הענות לביקורים של מעל 95% בשנים הראשונות לחיים. מעקב התפתחותי מתבצע בכל הביקורים השגרתיים הללו.

אבני הדרך ששימשו לפיתוח הסולם ההתפתחותי הישראלי נבחרו על ידי צוות מומחים בהסתמך על אבני דרך מסולמות אחרים, כולל Sally Provence Developmental Profile, Denver Developmental Scale ו- Gesell Developmental Schedule. במסגרת מחקר על מידע עתק שהצטבר במהלך שנות הפעלת ההערכה התפתחותית נקבעו הנורמות לסולם על ידי צוות חוקרים ממכון המחקר KI בשיתוף משרד הבריאות, ובסיוע המקצועי של צוות המחלקה לבריאות האם והילד, המחלקה לסיעוד בבריאות הציבור והמחלקה להתפתחות הילד ושיקומו.

הסולם ההתפתחותי הישראלי נבנה על סמך נתונים שנאספו בכ-3.8 מיליון הערכות התפתחותיות שהתקיימו במשך תקופה של 6 שנים (בין השנים 2014–2020). הסולם מציג את שיעורי ההישגים של 75, 90 ו-95 אחוז מהילדים עבור כל אבן דרך. המחקר קבע גיל נורמה להשגת כל אבן דרך ואת נורמות ההתפתחות המבוססות על מיליוני הערכות התפתחות שבוצעו במרפאות טיפת חלב במדינה רב תרבותית, עם אוכלוסייה מגוונת שבה מספר קבוצות אתניות ושפות.

אימוץ הסולם במערכת הבריאות

הסולם שפותח עבר הערכה של צוות מומחים ממשרד הבריאות והותאם לצורכי הניטור בטיפות החלב בישראל. בחוזר מנכ"ל משרד הבריאות בשנת 2022 הסולם אומץ כסטנדרט לניטור ההתפתחות של ילדי ישראל.

חשוב לזכור - לא כל הילדים משיגים את אבני הדרך ההתפתחויות באותו הזמן. ההערכה ההתפתחותית מציעה הזדמנות לשיקוף התמונה ההתפתחותית הייחודית לילד, ואיתור חוזקות לצד צרכים ואתגרים. קיימת חשיבות רבה לייעוץ והדרכה ולאיתור גורמי הסיכון התפתחותיים של הילדים שהתפתחותם אינה מתרחשת בטווח הזמן המצופה לגיל. איתור, אבחון וטיפול מוקדמים תורמים לקידום התפתחותו של הילד, לבריאותו ולמוכנותו לקראת משימותיו העתידיות.

לקריאה נוספת

  • Sudry T, Zimmerman DR, Yardeni H, et al. Standardization of a Developmental Milestone Scale Using Data From Children in Israel. JAMA Netw Open. 2022; 5(3):e222184. PMID 35285917

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הסולם ההתפתחותי הישראלי (THIS)36527081