המכלול:סוללים יחד את שביל הזהב
שאלות שישאלו אתכם (ואולי גם אתם שאלתם פעם..)
רקע
מה זה ויקיפדיה?
כשאדם מחפש מידע בדפדפן גוגל, אם השאלה שלו היא בקשת מידע ולא משהו מעשי, גוגל תציג בפניו את התשובה דרך ויקיפדיה. לכן ויקיפדיה היא האתר החמישי הנצפה בעולם.
מה הבעיה בויקיפדיה?
כמו כל דבר שיתופי, גם הקו האדום של ויקיפדיה מורכב מהקו האדום המשותף של כלל העורכים שם. ומכיון שרובם אינם דתיים, אין סינון על תוכן פרוץ. כמו כן, הקו הכללי המוצג הוא קו חילוני, ותיוג של המסורת כפולקלור עדתי מיושן. ובהיותה האתר החמישי הנצפה בעולם - הנזק שיש בה הוא מאוד משמעותי.
הפתרון - המכלול
מה זה המכלול?
כמו שויקיפדיה העברית באה לתת תוכן מותאם לקורא העברי, ולא רק מתרגמת את ויקיפדיה האנגלית, כך המכלול הוא אתר אנציקלופדיה שיתופית של שומרי תורה ומצוות.
ההבדל בין ויקיפדיה העברית למכלול בנושאים רבים, הוא אף יותר מההבדל שבין ויקיפדיה העברית לויקיפדיה האנגלית.
למה לא להסתפק בצנזורה ותיקון של ויקיפדיה העברית?
בעיית ויקיפדיה מעיבה על כלל הגולשים הדתיים. אולם שום פתרון המבוסס על אוטומציה לא הצליח לטפל בבעיה.
הטענה כאילו מאות משתמשים חרדים שיגיעו לויקיפדיה יוכלו לשנות אותה מהיסוד, אינה מעשית, מכיון שהמידע האקדמי העולמי הוא בחוקת היסוד שלה.
באמת מישהו חושב שניתן להשפיע מהותית על 300 ערכי הפריטים הדינוזאוריים?! האם ניתן בהצבעה לשנות את תיארוך האדם הראשון שהגיע לסין?
ואגב, כל הזמן ניסו מנסים וינסו לשפר גם שם, במסגרת האפשרית. גם תועלת לחילונים תמימים היא חשובה.
כמה מקרים קשים של חשיפה לויקיפדיה שהביאה לפריקת עול ואף לשליחת יד עצמית בנפש ה"י, הניפו דגל אדום על המצב, כשהרב קמינר מקים את מכון חכמת התורה ומייסד את אתר המכלול.
ואתר המכלול מצליח?
האמת שגם תחזית אופטימית שצפתה את גדילתו של אתר המכלול, לא צפתה את הגידול המהיר כל כך.
על פי נתוני גוגל אנליטיקס המכלול כיום מארח כל חודש למעלה מחצי מיליון גולשים שונים, כשבחודש האחרון עלו הנתונים עוד יותר, בצורה דרסטית.
על פי נתוני אתר הדירוג אלכסה, מיקום החשיפה הארצי לאתר המכלול גבוה יותר מכל אתרי החדשות החרדיים, ועומד על מקום 196. (לשם השוואה, שני אתרי חדשות ידועים ממוקמים במקומות ה500 ומעלה).
המכלול מנוהל ונערך על ידי כמה מאות מתנדבים, ללא תמורה כספית, אשר רואים בקיום ותפעול המכלול ערך חשוב ביותר, וכלי המציל נפשות ממש.
נכון להיום, רובו המוחלט של החומר הויקיפדי יובא ונערך, כשבמקביל נכתבו ערכים רבים החיוניים לאנציקלופדיה חרדית שחסרונם הורגש באנציקלופדיה של הציבור הכללי. כמו כן הוקמו כמה מיזמים לכתיבה שיתופית בהיקף נרחב, והוקמה מחלקות למחקר ולפיתוח אנציקלופדיית המכלול.
מהי מטרתו המוצהרת של המכלול?
המכלול בא לתת לקוראיו את כל מה שויקיפדיה באה לתת לקוראיה, באספקלריה יהודית שורשית. זה כולל את כל סוגי המידע, כמו מדעי, היסטורי ושימושי, ואפילו מידע חדשותי, אשר רבים צורכים את המידע המתומצת דרך האנציקלופדיה.
בעיה עכשווית
מה הבעיה?
הבעיה הגדולה אמנם נפתרה, אולם בעיה קיומית מאיימת על המשך פיתוח המפעל הזה. כי בעוד שויקיפדיה נהנית מקרנות של מיליוני דולרים ומתרומות של אחינו התועים, המכלול מנוהל בידי איש אחד, ללא כל קרנות, וכמעט ללא תרומות.
אז לא נגיד שהבעיה היא כסף.
מדובר במיזם שיתופי, ללא בעלות פרטית, וללא רווח לשום אדם פרטי. הסכומים הנדרשים, אינם גדולים ביחס לכמות המשתמשים.
אבל הבעיה היא חוסר מודעות.
הבעיה היא שלא יודעים שהעול הכלכלי נופל על אדם אחד, פרטי, ללא אמצעים כלכליים מיוחדים, והעלות של הפרויקט העצום הזה לאדם אחד, או גם לכמה אנשים, היא פשוט בלתי אפשרית.
אז מה הפתרון?
הפתרון במקרה שלנו הוא לא 'התרמה', אלא 'שותפות'.
הפתרון במקרה שלנו הוא פשוט לספר מה קורה כאן.
התרמה היא בקשת התנדבות כספית מאדם שאינו קשור למקרה.
כאן זו הצעה להתאגדות של משתמשי המכלול הרבים מאוד.
זו הצעה שכל אחד יתן כתף, יתן דחיפה קלה, יושיט אצבע למשא הארון, וזהו.
אם 625,000 גולשי המכלול בחודש האחרון היו מושיטים אצבע, תארו לעצמכם כמה היה המכלול מפותח כיום.
מה העלויות של המכלול?
עלות אחזקת שרתי האחסון לכל ערכי האנציקלופדיה, עלות התחזוק והתכנות, מסתכמים בעשרות אלפי שקלים בחודש! רק עלות תחזוקת השרתים מידי חודש היא 10,000 ש"ח!
ומלבד עלות הכלכלית הבלתי אפשרית לאנשים פרטיים. ומלבד הסיכון שהעלות הגבוהה עלולה אפילו לחסל (ח"ו) את המפעל העצום הזה, ואת מיליוני(!) השעות שהושקעו בו, מלבד זאת ישנם מטלות חיוניות העומדות על הפרק.
מטלות אלו הן למשל העלות הגבוהה של השרתים המסיביים, הגדלים מעת לעת בשל הביקוש הגובר, הטיפול בבאגים כמו בכל אתר ממוחשב בסדר גודל כזה, ובעיקר, שיפורים חיוניים כמו הפקת קובץ לצפייה בלתי מקוונת באנציקלופדיה, ומניעת התופעה האבסורדית שדוקא אלו שאין להם גישה לרשת, צורכים את ויקיפדיה החילונית ולא יכולים לגשת למכלול.
וואו. מה אני יכול לעזור?
כמה מאות עורכים, משקיעים אלפי(!) שעות בפיתוח אתר המכלול.
הם לא מקבלים על זה שום תמורה.
מה שמניע אותם היא האמונה בצדקת הדרך,
בחיוניות המוחלטת של המכלול,
וכן, גם ההצלחה המסחררת שלו - הפירות של העמל הרב.
עכשיו הכדור נמצא בידים שלנו:
כרגע עומד על הפרק גיוס המונים בשביל המימון.
זה קריטי, וקשה לדבר על הדברים האחרים כשיש את האיום הקיומי.
אבל מלבד זאת, המעלה בשיתופיות היא שכל אחד עוזר במה שהוא יכול, וזה מה שמביא את ההצלחה העצומה.
כנס כאן ותן אצבע.
שתף אחרים בבשורה,
הושט יד תומכת,
אחינו אתה.
עשה למענך ולמעננו,
למען עתיד ילדינו!!!
"יחד נסלול את שביל הזהב!"
תודה רבה!