המכלול:זרימה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

זרימהאנגלית: Flow) הייתה מיזם של קרן ויקימדיה לבנייה של מערכת חדשה לדיונים ועבודה משותפת בכל מיזמי ויקימדיה. הכוונה הייתה שמערכת זרימה תחליף את מערכת דפי השיחה של ויקיפדיה ותספק יכולות שמצויות ברוב אתרי האינטרנט של היום, אבל אינן אפשריות בקוד ויקי – למשל, חתימה אוטומטית בדיונים, הזחה אוטומטית של תגובות והודעות פרטניות על שיחה.

אחרי תקופת פיתוח, הפרויקט הופסק, ובמקומו מפותחת עכשיו מערכת אחרת בשם "כלי שיחה" (Discussion Tools). המערכת זרימה עדיין מותקנת ומופעלת בדפי שיחה רבים במכלול, באתר mediawiki.org, ובעוד כמה מקומות, אבל כנראה לא יהיה בה פיתוח נוסף.

שאלות ותשובות

האם זה יחליף את דפי השיחה?
זאת הייתה הכוונה, אבל בסוף הוחלט שלא.
אני יכול לכבות את זה?
דף שפועלת בו מערכת זרימה יוצג באופן הזה לכל המשתמשים.
מה יקרה לתוכן שיש עכשיו בדפי הדיונים ובדפי השיחה?
כאשר בדף שיחה מופעלות שיחות בזרימה, התוכן הנוכחי מאורכב. יופיע קישור ברור מדף הדיונים החדש אל הארכיון. אין כוונה להמיר את דפי התוכן הישן של דפי הדיונים – זה מורכב מדי, וגם יהיה מכובד יותר כלפי הדיונים הישנים להשאיר אותם כמו שהם.
איך נעשה טיפול בספאם ובהשחתות?
יש שלוש דרגות של טיפול בתוכן בלתי־רצוי בדיוני זרימה:
  • הסתרה (דומה לשחזור)
  • מחיקה (דומה למחיקת גרסה)
  • העלמה (דומה להסתרת דפים מההיסטוריה, oversight)
מכיוון שבדיון בזרימה כל רשומה היא יחידה בפני עצמה יהיה קל יותר לטפל בהשחתה, כי יהיה אפשר למחוק את התגובות הבעייתיות בלי צורך לערוך את כל הדיון.
האם אוכל לערוך רשומות של אנשים אחרים?
כן.
כיצד המערכת הזאת תתמוך בכל התהליכים השונים שיש במכלול?
במכלול יש תהליכים שונים – דיוני מחיקה, מינוי מפעילים וכו'. המתכנתים מודעים לכך. הגרסאות הראשונות של זרימה מטפלות רק בשיחות פשוטות בין משתמשים. בהמשך ייעשה מחקר שיעזור להבין איך עובדים תהליכים אחרים.
בעתיד הרחוק יותר אולי אף תהיה מערכת לבניית תהליכי עבודה מובְנים (באנגלית workflow) – ומכאן השם זרימה (Flow).
למה יש הגבלה על הזחה?
ההזחה העמוקה, שאופיינית לדיונים במכלול, נוחה למתכנתים, אך מחקרים הראו שהיא לא בהכרח נוחה ומועילה לדיונים.[1] למעשה, לשיחות עם הזחה עמוקה יש נטייה להיות יותר וכחניות ומקטבות, ופחות מועילות ומשתפות.
בנוסף, כל עולם האינטרנט מתמלא באנשים שקוראים וכותבים במכשירים ניידים עם מסך קטן, ומערכות הדיונים השונות מתאימות את עצמן לכך.
מה זה כל הכפתורים הצבעוניים הענקיים האלה?
הכפתורים הצבעוניים אינם ייחודיים לזרימה. כל הכפתורים במכלול מוחלפים בהדרגה לכפתורים בסגנון כזה עם צבעים משמעותיים. השינוי ההדרגתי הזה מכונה פרויקט אגורה (Agora) או Wikimedia Foundation Design.
למה זה נראה כמו פייסבוק, טוויטר, או StackExchange?
למכלול יש ערכים ייחודיים ושונים מאתרים רבים אחרים, אבל חשוב גם להבין שהאתרים האלה השקיעו מאמץ רב במחקר על עריכת שיחות בין משתמשים. המתכנתים אינם רוצים להמציא את הגלגל מאפס, אלא להשתמש בניסיון שהצטבר ברחבי האינטרנט ולהתאים אותו לאתרי ויקימדיה.
לאתרים רבים נוספים יש שיחות בעיצוב דומה: יוטיוב, פליקר, PhpBB‏, Discourse‏, Medium‏, Quora‏, Tumblr ועוד.

קישורים חיצוניים

  • mw:Flow – דף הפרויקט באתר mediawiki.org

הערות שוליים

  1. ^ Web Discussions: Flat by Design, באתר Coding Horror
הדף באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0