היחידה להנצחת החייל
היחידה להנצחת החייל אחראית על הנצחת זכרם של חללי מערכות ישראל. היחידה הוקמה בינואר 1949. מאוחר יותר עוגנה פעילותה בחוק בתי קברות צבאיים, תש"י-1950. חוק זה קובע את זכאותו של חייל שנפטר להיקבר בבית קברות צבאי, אלא אם כן בחר קרובו להביאו לקבורה בבית קברות אזרחי. היחידה הוקמה כגוף ממלכתי שאחראי על הנצחת זכרם של חללי המלחמה, טיפול בקבריהם והנחלת מורשתם לדורות הבאים מתוך הבנה שצה"ל עצמו אינו יכול להקדיש משאבים למשימות האלה.
הקמת היחידה
בספטמבר 1948, הוקמה ועדה שעסקה בהקמה ובתחזוקה של בתי קברות צבאיים ובפיקוח על קבורת חללי מלחמת העצמאות ברחבי הארץ. לראש הוועדה מונה אז ד"ר זאב אשכולי, שהיה סופר וחוקר ששירת במלחמת העולם השנייה כרב צבאי ביחידות העבריות של הצבא הבריטי. בראשותו של אשכולי, הוחלט על הקמת המדור להנצחה כיחידה מנהלתית של משרד הביטחון. אשכולי הוביל את הבסיס הרעיוני וקווי הפעולה של הגוף החדש. לאחר מינויו לתפקיד נפטר זאב אשכולי ותחתיו מונה בינואר 1949 יוסף דקל, מוותיקי ארגון ה"ההגנה", ל"ראש המדור להנצחת החייל העברי במלחמת השחרור".[1] מאוחר יותר שונה שמו של המדור ל"יחידה להנצחת החייל".
מבנה היחידה
היחידה פועלת כמדור במשרד הביטחון וכפופה למנכ"ל המשרד. ליחידה תקציב מיוחד משלה, והיא מקיימת קשר ישיר עם ראשי צה"ל. היא כוללת שני אגפים עיקריים: אגף משפחות והנצחה ואגף השיקום.[2] מטה היחידה נמצא ברחוב דרך יעקב דורי שבקריית אונו.[3]
פעולותיה של היחידה
היחידה ממונה על ההקמה, התחזוקה והטיפול בבתי הקברות הצבאיים, בחלקות הצבאיות ובקברים יחידים המצויים בבתי-הקברות האזרחיים. בנוסף, היחידה מסייעת בפעולות הנצחה שונות של הנופלים, בעריכה ובהוצאה לאור של ספרי הנצחה ממלכתיים, וכן בעריכת טקסים ממלכתיים: טקס יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, טקס ז' באדר לזכר חללים שמקום קבורתם לא נודע ואזכרות. היחידה גם שוקדת על מפעלים ספרותיים ואחרים הקשורים להנצחת זכרם של הנופלים:
- ספרי "יזכור" - איסוף, ריכוז ופרסום ביוגרפיות של הנופלים ושמירת כל החומר הביוגרפי על הנופלים המגיע מהמשפחות השכולות.
- הכנת חומר לימי זיכרון והעמדתו לרשות בתי ספר, תנועות נוער, רשויות מקומיות, מוסדות וארגונים אחרים וכלל הציבור בארץ ובחו"ל.
- פיתוח וטיפוח ספרייה המרכזת אוסף של ספרי זיכרון, ייעוץ ועזרה למשפחות ולגופים ציבוריים בנושאי הנצחה וסיוע בהדרכה ובמימון.
כמו כן, מקיימת היחידה קשר עם עובדי שיקום באגף השיקום באיתור דרכי הנצחה שיעזרו למשפחות בעת אבלן. למשל, היחידה מסייעת למשפחות בהנצחה פרטית, כגון הוצאת ספרים וחוברות לזכר הנופלים, פינות זיכרון, ספרי תורה, תשמישי קדושה ומלגות ובהשתתפות במענק להנצחה קבוצתית.[4]
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ נזכור את כולם, באתר www.izkor.gov.il (באנגלית)
- ^ היחידה להנצחת החייל באגף השיקום, באתר www.brothers.org.il
- ^ Liav Alaluf- liav, יד לבנים, באתר www.yadlabanim.org.il
- ^ היחידה להנצחת החייל באגף השיקום, באתר www.brothers.org.il
23572921היחידה להנצחת החייל