היהודי הבין-לאומי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

היהודי הבינלאומיאנגלית: The International Jew) הוא שמה של סדרה בת ארבעה ספרונים אנטישמיים שנכתבו על ידי ארנסט לייבולד, ויליאם ג. קמרון ובוריס ברסול[1]. הסדרה היא אוסף של מאמרים בשם "היהודי הבינלאומי: בעיית העולם העיקרית" שהופיעה בעיתון ה"דירבורן אינדיפנדנט" (אנ') שבבעלות התעשיין הנרי פורד במהלך שנת 1920.

המאמרים התבססו בעיקר על הפרוטוקולים של זקני ציון.

תפוצה והשפעה

"היהודי הבינלאומי" בעיתונו של פורד, 1920

סדרת 'היהודי הבינלאומי' נחלה הצלחה גדולה מאד בארצות הברית ובאירופה. בארצות הברית בלבד הופצו כחצי מיליון עותקים. הסדרה תורגמה לרוב השפות האירופאיות, בהן גרמנית, רוסית וספרדית. בגרמניה, הסדרה זכתה לפופולריות הגדולה ביותר והייתה נר לרגליה של התנועה האנטישמית. המוציא לאור הגרמני, תיאודור פריץ, הדפיס בין השנים 19201922 שש מהדורות של הסדרה, ועד לשנת 1933 הדפיס 29 מהדורות[2].

אדולף היטלר השתמש בגרסה המקוצרת של הסדרה במסגרת מסע התעמולה שלו נגד היהודים. בשנת 1923 דווח כי היטלר "מפיץ את ספריו של פורד במשלוחים הממלאים קרונות שלמים". כשנודע להיטלר שפורד עשוי להתמודד לתפקיד נשיא ארצות הברית, הוא אמר לעיתונאי אמריקאי: "הלוואי שיכולתי לסייע לו [...] לאחרונה תרגמנו את המאמרים שכתב בגנותם של היהודים, והוצאנו אותם לאור. ספרו של פורד מופץ במיליוני עותקים ברחבי גרמניה". במהלך משפטי נירנברג שבהם נשפט כפושע מלחמה, ציין באלדור פון שיראך מראשי המשטר הנאצי בגרמניה, כי לסדרה 'היהודי הבינלאומי' הייתה השפעה עמוקה עליו ועל חבריו בנעוריהם ותרמה להפיכתו לאנטישמי[2].

ביקורת

הליגה נגד השמצה וארגונים יהודיים נוספים יצאו נגד סדרת 'היהודי הבינלאומי'. נגד פורד לא אורגן חרם רשמי, אך יהודים רבים סירבו לרכוש מכוניות מהתוצרת שלו. פורד תחילה התעלם מהמחאה, אולם תביעות דיבה שהוגשו נגדו, ועצומה עליה חתמו 100 אישים אמריקאים, לרבות הנשיא לשעבר ויליאם האוורד טאפט, ג'יין אדמס, קלרנס דרו ורוברט פרוסט, גרמו לו לשקול את צעדיו מחדש. ביוני 1927, שיגר פורד מכתב ללואי מרשל, מנהיג הקהילה היהודית באמריקה, בו טען כי לא ידע כלל על התוכן האנטישמי שהופץ בדפי העיתון שלו, והתנער מאחריות הן למאמרים האנטישמים בעיתון והן לסדרת 'היהודי הבינלאומי'. פורד הפסיק להוציא לאור את העיתון שלו, ולקראת סוף שנת 1927, הוציא את 'היהודי הבינלאומי' מחוץ לשוק. למרות זאת, בתחילת שנות השלושים, עותקים של הסדרה הופצו באופן רחב היקף בכל רחבי אירופה ודרום אמריקה[2].

הכרכים

כריכת הסדרה במהדורה הגרמנית - שנת 1922
  • כרך ראשון: היהודי הבינלאומי: בעיית העולם העיקרית (1920)
  • כרך שני: פעילויות יהודיות בארצות הברית (1921)
  • כרך שלישי: השפעה יהודית בחיים אמריקאיים (1921)
  • כרך רביעי: היבטי כח יהודי בארצות הברית (1922)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא היהודי הבין-לאומי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ רוקאווי, רוברט, טל נאור, "הנרי פורד—אנטישמי מספר 1 בארצות הברית." קשר (2003). ע"מ 63.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 צ'ארלס פטרסון, כל יום הוא טרבלינקה, הוצאת פרדס, 2006
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24528476היהודי הבין-לאומי