הזאע אל-מנסורי
משימות | |
---|---|
Soyuz MS-15/Soyuz MS-12 (ISS EP-19) |
הזאע אל-מנסורי (בערבית: هَزَّاع عَلِي عَبْدان خَلْفَان ٱلْمَنْصُوْرِي; נולד ב-13 בדצמבר 1983) הוא אסטרונאוט אמירתי והאדם הראשון מאיחוד האמירויות הערביות בחלל. בעבר, הוא היה טייס הקרב F-16 הצעיר ביותר באיחוד האמירויות. ב-25 בספטמבר 2019, הוא שוגר על סיפון החללית Soyuz MS-15 לתחנת החלל הבין-לאומית,(ISS) שם שהה שמונה ימים.[1][2] הוא נחת בשלום בקזחסטן, ב-3 באוקטובר 2019 על סיפונה של Soyuz MS-12 בהשלימו את משימת החלל הראשונה של איחוד האמירויות הערביות.[3][4][5]
אל-מנסורי, יליד אבו דאבי, סיים ב-2004 תואר ראשון בתעופה במכללת ח'ליפה בן זאיד אייר. לפני שהפך לאסטרונאוט, הוא היה רב-סרן בחיל האוויר של איחוד האמירויות הערביות, וטייס F-16 "בז מדברי". הוא נבחר על ידי מרכז החלל מוחמד בן ראשיד יחד עם סולטאן א-ניאדי להפוך לאחד משני האסטרונאוטים הראשונים במדינה ב-3 בספטמבר 2018 ועבר הכשרה במרכז גגארין להכשרת קוסמונאוטים ברוסיה.
ביוגרפיה והשכלה
אל-מנסורי נולד ב-13 בדצמבר 1983 בפרבר אל-וואת'בה באבו דאבי. בילדותו אהב לחקור ולצפות בכוכבים ובמטאורים בלילות אפלים במדבר ליווה, שם בילה את רוב ילדותו. הוא חלם להיות טייס ואהב לקרוא על מטוסים ומסעות בחלל.
לאחר שסיים את לימודיו בתיכון א-סדיק בליווה, אזור אל-דאפרה, אל-מנסורי למד במכללת ח'ליפה בן זאיד אייר, וסיים את לימודיו ב-2004 עם תואר ראשון בתעופה.
חיים אישיים
אל-מנסורי התחתן ביולי 2007 ויש לו ארבעה ילדים: מריאם, עלי, עבדאללה ומנצור.[6][7] הוא לקח איתו לחלל דגל של איחוד האמירויות הערביות ותמונה של משפחתו.[8]
קריירה צבאית
לאחר סיום לימודיו במכללת אייר ח'ליפה בן זאיד, אל-מנסורי הצטרף לכוחות המזוינים של איחוד האמירויות הערביות והפך לטייס קרב. הוא הגיע לדרגת רב-סרן בחיל האוויר של איחוד האמירויות הערביות. הוא סיים בהצלחה אימונים על F-16 באריזונה, ארצות הברית והפך לטייס ה-F-16 הצעיר ביותר בארצו. הוא עבר קורסי הכשרה מתקדמים בהישרדות מים, קורס GYRO LAP עד 9G, ותרגיל RED Flag. בשנת 2016, הוא נבחר להיות טייס בתצוגה - אווירית. בשנת 2017, הוא השתתף במופע תצוגת-האוויר של דובאי 2017 והשתתף במופעים שונים במספר ערים באיחוד האמירויות לציון יום העצמאות של איחוד האמירויות הערביות.
קריירה כאסטרונאוט
ב-6 בדצמבר 2017, סגן נשיא איחוד האמירויות וראש הממשלה, שייח' מוחמד בן ראשד אאל מכתום, כתב בחשבון הטוויטר שלו, "אני מזמין צעירים אמירתים להירשם לתוכנית האסטרונאוטים של איחוד האמירויות דרך מרכז החלל מוחמד בן ראשיד".[9] אל-מנסורי היה אחד משני אנשים שנבחרו מתוך 4022 מועמדים,[10] בעקבות סדרת מבחנים באיחוד האמירויות וברוסיה. הרקע הצבאי שלו עזר לו לעבור את המבחנים.
ב-3 בספטמבר 2018, שייח' מוחמד צייץ בטוויטר: "הכרזנו היום על האסטרונאוטים הראשונים שלנו שיצאו לתחנת החלל הבינלאומית: הזאע אל-מנסורי וסולטאן א-ניאדי. הזאע וסולטאן מייצגים את כל הערבים הצעירים ומייצגים את פסגת השאיפות של איחוד האמירויות".[11]
כחלק מההסכם בין מרכז החלל מוחמד בן ראשיד (MBRSC) וסוכנות החלל הרוסית רוסקוסמוס להכשרת האסטרונאוטים האמירתים, אל-מנסורי עבר הכשרה במרכז גגארין להכשרת קוסמונאוטים בעיר סטאר, רוסיה, כהכנה למשימתו בתחנת החלל.
באפריל 2019, מרכז החלל מוחמד בן ראשיד (MBRSC) הודיע כי בחר באל-מנסורי כאסטרונאוט הראשון למשימה בת שמונה ימים לתחנת החלל הבין-לאומית (ISS).[12] אל-מנסורי הוקצה למשלחת Soyuz MS-15, לצד המפקד הרוסי אולג סקריפוצ'קה ומהנדסת הטיסה האמריקאית ג'סיקה מאיר, אשר יישארו על סיפון תחנת החלל למשך 204 ימים במסגרת משלחת 61/62.[13] בניגוד לסקריפוצ'קה ומאיר, אל-מנסורי ינחת שמונה ימים לאחר השיגור על סיפון Soyuz MS-12, לצד המפקד הרוסי אלכסי אובצ'ינין ומהנדס הטיסה האמריקני ניק הייג, שיחזרו לאחר שהות של 203 ימים בתחנת החלחל הבין-לאומית במסגרת משלחת 59/60.
אל-מנסורי, סקריפוצ'קה ומאיר המריאו ב-25 בספטמבר 2019 מהקוסמודרום בייקונור; השלישייה בילתה פחות משש שעות טיסה חופשית בחלל לפני עגינה על מודול Zvezda[דרוש תעתוק] בתחנת החלל. במקור החללית הייתה אמורה לעגון על מודול Poisk[דרוש תעתוק] אך Soyuz MS-13 עברה לשם חודש קודם לכן כדי לאפשר לחללית הSoyuz MS-14 ללא צוות לעגון על מודול Zvezda לפרק זמן קצר.[14] לאחר העגינה נפתחו הפתחים בין Soyuz MS-15 ל-Zvezda, מה שאיפשר לאל-מנסורי, סקריפוצ'קה ומאיר להיכנס פנימה ולפגוש את ששת חבריהם לצוות.
בשל "המסירה הישירה" שנדרשה כדי להקל על משימתו הקצרה של אל-מנסורי, משימתו התרחשה בתקופה יוצאת דופן כאשר תשעה אנשים היו על סיפון תחנת החלל, שלושת אנשי הצוות ששוגרו ב-Soyuz MS-12, אלכסיי אוצ'ינין, ניק הייג וכריסטינה קוק, השלושה ששוגרו על Soyuz MS-13, אלכסנדר סקוורצוב, לוקה פרמיטנו ואנדרו מורגן, והשלושה ששוגרו על סיפונה של Soyuz MS-15.[15] במהלך שהותו הקצרה על סיפון תחנת החלל, אל-מנסורי ערך 15 ניסויים שנוצרו על ידי תלמידי בית ספר באיחוד האמירויות ונבחרו במסגרת תחרות MBRSC "מדע בחלל",[16][17] הוא ערך ניסויים בתצפית על כדור הארץ, צילם את הסיור הראשון אי פעם בתחנת החלל בערבית והפך לאדם המזרח תיכוני הראשון שנחקר לאחר זמן במיקרו-כבידה.[18]
ב-3 באוקטובר 2019, אל-מנסורי, אובצ'ינין והאג עלו על החללית Soyuz MS-12, והתנתקו מה-ISS, בסיום משלחת 60 והתחילו רשמית את משלחת 61, השלושה בילו כחמש שעות טיסה חופשית בחלל לפני שיצאו מהמסלול ונחתו על הסטפה הקזחית, שבעקבותיה הוטסו אוצ'ינין ואל-מנסורי לעיר סטאר, רוסיה, לפני שאל-מנסורי החל את מסעו חזרה לאיחוד האמירויות.[19]
במסגרת ההסכם בין איחוד האמירויות וממשלות רוסיה, תפקידו של אל-מנסורי על סיפון הסויוז וה-ISS מכונה "משתתף בטיסות חלל" (אנ') במסמכים ותדריכי עיתונאים של רוסקוסמוס ונאס"א.[20] נאס"א עדכנה את הטרמינולוגיה לאחר החזרה של המשימה לכדור הארץ ב-3 באוקטובר 2019, והתייחסה לאל-מנסורי כאל אסטרונאוט מבקר. מרכז החלל מוחמד בן ראשיד מכנה את משימתו כ"משימה אסטרונאוטית מספר 1 של איחוד האמירויות הערביות" או "השאיפה של זייד".[21][22][23]
קישורים חיצוניים
- הזאע אל-מנסורי, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
- הזאע אל-מנסורי, ברשת החברתית אינסטגרם
הערות שוליים
- ^ "UAE in space: Hazzaa al Mansoori to become first Emirati astronaut". BBC News. 21 בספטמבר 2019.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "First glimpse of the rocket that will take Emirati astronaut Hazza to space". 24 בספטמבר 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Hazzaa AlMansoori Returns to Earth After a Historic Trip to The ISS". Dubailad. 4 באוקטובר 2019. נבדק ב-4 באוקטובר 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ בדרך לעשות היסטוריה: אסטרונאוט מאיחוד האמירויות ישוגר בחודש הבא לתחנת החלל הבינלאומית, באתר www.maariv.co.il
- ^ ynet (2019-10-05). "ישראל מהחלל ולבוש ערבי מסורתי בחלל". Ynet. נבדק ב-2023-04-17.
- ^ Nasir, Sarwat (26 בפברואר 2019). "How UAE astronauts reacted to call-up: One went jogging, the other thought it was a dream". Khaleej Times. Dubai. נבדק ב-2 בספטמבר 2019.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "Hazza Al-Mansouri". Gulf News. 26 בפברואר 2019. נבדק ב-2 בספטמבר 2019.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "UAE in space: What did Hazzaa AlMansoori carry with him to space?". gulfnews.com. נבדק ב-3 באוקטובר 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Sheikh Mohammed bin Rashid inviting young Emiratis to register to be astronauts".
- ^ "More than 4,000 Emiratis apply to become UAE's first astronaut". 9 בספטמבר 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Sheikh Mohammed announcing Hazza as one of the first two Emirati astronauts".
- ^ "Hazza Al Mansouri chosen to become first Emirati in space".
- ^ NASA.gov
- ^ "Soyuz MS-14 – finally delivers Skybot humanoid robot to Station at second attempt". 27 באוגוסט 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ NASA.gov
- ^ "Schools invited to pitch for space project for UAE astronauts".
- ^ "Science in Space – Push the boundaries and send your experiment to space".
- ^ Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: "يأخذنا رائد الفضاء هزاع المنصوري في جولة تعريفية باللغة العربية من داخل محطة الفضاء الدولية". YouTube.
- ^ "Homebound Crew Boards Soyuz Crew Ship, Closes Hatch – Space Station". blogs.nasa.gov (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2021-08-22.
- ^ "Nine crewmembers at the ISS at once". Roscosmos. נבדק ב-28 בספטמבר 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Op-Ed: UAE Mission 1 a revered milestone in nation's space exploration goals". menafn.com. נבדק ב-28 בספטמבר 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "UAE in space: UAE Mission 1 a revered milestone in nation's space exploration goals". gulfnews.com. נבדק ב-28 בספטמבר 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "UAE officials hail successful launch of space mission carrying first Emirati astronaut". menafn.com. נבדק ב-28 בספטמבר 2019.
{{cite web}}
: (עזרה)
36400995הזאע אל-מנסורי