הורצ'טה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הורצ'טה
מוצא ולנסיה, ספרד
צבע לבן
טעם אגוזי נמר

הוֹרְצָ'טָה (ספרדית) או אוֹרשָׁטָה (קטלאנית/ולנסית) הוא שמם של משקאות שונים על בסיס צמחי בעלי מרקם חלבי. לפעמים משקאות אלו מכילים גם חלב[1][2]. בספרד, המשקה מופק מאגוזי נמר טחונים ומושרים. בחלקים מסוימים של אמריקה הלטינית, הבסיס הוא אורז לבן, זרעי ז'יקרו, גרעיני מלון או שומשום, יחד עם תבלינים שונים. להורצ'טה גרסאות חמות וקרות, והיא עשויה לשמש כתוסף טעם במשקאות אחרים, כגון קפה קר.

מקור המשקה בצפון אפריקה[3], וההערכה היא שבמהלך המאה ה-11 הוא התפשט לחצי האי האיברי[4]. ישנם תיעודים מהמאה ה-13 של משקה דמוי-הורצ'טה שהוכן ליד ולנסיה[5], שם המשקה נפוץ גם בימינו.

אטימולוגיה

השם נובע כנראה מהמילה הלטינית לשעורה[6], hordeum (שעורה), ולמונח הנגזר ממנו hordeaceus (עשוי משעורה). השעורה קשורה למסורת ים תיכונית של משקאות על בסיס דגנים[7], למרות שכיום רוב המשקאות מסוג זה אינם עשויים משעורה. שמות משקאות השקדים רוֹזָטָה (בצפון אפריקה), orzata (באיטלקית), orgeat (בצרפתית ובאנגלית) ו-sumada (יוונית) נובעים מאותו מקור.

horchatera מקרר ולנסיאני מסורתי

סוגים

הורצ'טה דֶה צ'וּפָה, או: קוּנוּ אָיָה

המשקה המכונה כיום הורצ'טה דה צ'ופה או הורצ'טה דה צ'וּפָס[8] (או במדינות מערב אפריקה כמו ניגריה ומאלי, קונו אייה[9][10][11]), הוא הגרסה המקורית של הורצ'טה[4]. הוא עשוי מאגוזי נמר מושרים, טחונים ולעיתים ממותקים[4][12][13].

המשקה פופולרי בספרד, ובמיוחד במחוז ולנסיה ובעיירה אלבוריה, שם קיימת מועצה רגולטורית כדי להבטיח את האיכות והעקיבות של המוצר[14][15]. לרוב הוא מוגש קר כמשקה מרענן בקיץ, ביחד עם פרטונים (fartons), עוגות שמרים מוארכות ואווריריות שאותן נהוג לטבול בהורצ'טה כדי שיספגו את המשקה.

הורצ'טה דֶה אָרוֹס

הורצ'טה במקסיקו

הורצ'טה דה ארוס מופקת מאורז, לעיתים בתוספת וניל וקינמון[4][16][17]. זהו הזן הנפוץ ביותר של הורצ'טה במקסיקו ובגואטמלה. באלוורז במקסיקו, נהוג לתבל אותה בפרחי ציפורני חתול אצטקיות. בארצות הברית, הוא פופולרי במסעדות ובחנויות גלידה מקסיקניות[18][19][20]. כיום ניתן לרכוש את המשקה גם בגרסה מוכנה מראש וארוזה, או כאבקה להכנה ביתית.

סוגים נוספים של הורצ'טה

  • בפוארטו ריקו ובוונצואלה נהוג להכין הורצ'טה גם מזרעי שומשום.
  • בארצות שונות נהוג להכין הורצ'טה מגרעיני מלון מיובשים וטחונים. בקרב יהדות יוצאי ספרד בישראל, יוון וטורקיה משקה זה מכונה פִּיפִּיטָדָה (מהמילה פפיטס, גרעינים) או סוּבִּיָה, והוא מתובל במי ורדים או מי זוהר, ולפעמים מעורבב עם ערק.
  • במרכז אמריקה נהוג להכין הורצ'טה מזרעי זִ'יקָרוֹ.
  • באקוודור משתמשים בשם הורצ'טה למשקה שונה בתכלית, חליטה של צמחים אדומים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הורצ'טה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Guatemala - Daily life and social customs | Britannica" (באנגלית). Encyclopaedia Britannica. נבדק ב-3 ביוני 2022. horchata (cold milk mixed with rice, cocoa, and cinnamon) {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ Farell, Oriol Sans (23 ביולי 2015). The Milky Life: The Practical Guide on Lactose Intolerance (באנגלית). Editorial AMAT. ISBN 978-84-9735-805-7. Horchata milk, in its natural form, should not contain lactose because it is a vegetable drink made from tigernut, water and sugar. However, manufacturers often add lactose to it to improve the product, so please read the label carefully to find out the list of ingredients before you drink horchata milk. {{cite book}}: (עזרה)
  3. ^ Taseer, Aatish; Ruiz, Stefan (2021-11-11). "Tracing Mexico's Complicated Relationship With Rice". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2021-11-30.
  4. ^ 4.0 4.1 4.2 4.3 Goldstein, Darra (4 ביולי 2018). The Oxford Companion to Sugar and Sweets. Oxford University Press. ISBN 9780199313396 – via Google Books. {{cite book}}: (עזרה)
  5. ^ Clifford A. Wright, Mediterranean Vegetables, 2012, מסת"ב 1558325913, s.v. 'chufa'
  6. ^ Lobscouse & Spotted Dog: Which It's a Gastronomic Companion to the Aubrey/Maturin Novels : Grossman, Anne Chotzinoff; Thomas, Lisa Grossman מסת"ב 0-393-04559-5
  7. ^ Rios, Montserrat; Tinitana, Fani; Jarrín, Pablo; Donoso, Natalia; Romero-Benavides, Juan Carlos (9 במרץ 2017). ""Horchata" drink in Southern Ecuador: medicinal plants and people's wellbeing". Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine. 13 (1). article №18. doi:10.1186/s13002-017-0145-z. PMC 5345160. PMID 28279218. {{cite journal}}: (עזרה)
  8. ^ Grigson, Jane (1 בינואר 1983). Jane Grigson's book of European cookery. Atheneum. ISBN 9780689113987 – via Internet Archive. horchata (chufa OR tiger). {{cite book}}: (עזרה)
  9. ^ Cho, Susan; Almeida, Nelson (29 במאי 2012). Dietary Fiber and Health. CRC Press. ISBN 9781439899298 – via Google Books. {{cite book}}: (עזרה)
  10. ^ Cheney, Dina (3 במאי 2016). The New Milks: 100-Plus Dairy-Free Recipes for Making and Cooking with Soy, Nut, Seed, Grain, and Coconut Milks. Simon and Schuster. ISBN 9781501103940 – via Google Books. {{cite book}}: (עזרה)
  11. ^ Gittleman, Ann Louise (19 במאי 2017). The New Fat Flush Foods. McGraw Hill Professional. ISBN 9781260012071 – via Google Books. {{cite book}}: (עזרה)
  12. ^ "Authentic Spanish Recipe - Horchata de chufa". Spain on a Fork. 31 במרץ 2018. נבדק ב-12 באוקטובר 2022. {{cite web}}: (עזרה)
  13. ^ "Make horchata and fartons". Bake-Street. 5 באוגוסט 2021. נבדק ב-12 באוקטובר 2022. {{cite web}}: (עזרה)
  14. ^ "Consejo Regulador de la D.O. Chufa de Valencia. Horchata de Chufa de Valencia - Portada". Chufadevalencia.org. 2002-12-31. נבדק ב-2014-07-15.
  15. ^ "About us". Tigernut of Valencia - Chufa de Valencia (באנגלית). נבדק ב-12 באוקטובר 2022. {{cite web}}: (עזרה)
  16. ^ "Horchata de Arroz Tostado (Toasted Rice Drink)". Saveur. 25 באוגוסט 2011. {{cite web}}: (עזרה)
  17. ^ "Horchata de Arroz con Almendras (Almond-Rice Drink)". Saveur.
  18. ^ Emeril Lagasse, Horchata Recipe : Food Network Taste of Mexico, 2007.
  19. ^ Horchata Recipe & Video - Martha Stewart.
  20. ^ Refreshing Rice Drink: Horchata de Arroz by Karen Hursh Graber 2003 (MexConnect).
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38592912הורצ'טה