דיאטת הרזיה
דיאטת הרזיה היא משטר דיאטה שמטרתו להביא לירידה במסת הגוף. העיקרון המרכזי בדיאטת הרזיה הוא יצירת פער בין הקלוריות הנצרכות לבין הקלוריות המנוצלות על ידי הגוף.
דיאטת הרזיה נכונה
על מנת שדיאטת הרזיה לא תגרום נזק לגוף, תפריטה צריך לכלול את כל אבות המזון. מומלץ לבצע דיאטת הרזיה בהתייעצות עם תזונאי, שיעזור בהתאמת תפריט יומי המבטיח את קבלת כל אבות המזון והחומרים החיוניים לגוף למרות צמצום כמויות המזון ושינוי סוגי המזון הנצרכים.
עקרון חשוב נוסף הוא ביצוע פעילות גופנית. פעילות גופנית מעודדת את הגוף להשתמש ביותר קלוריות, ובכך להקטין את מסת השומן שברקמות השומן שבגוף. היתרון המרכזי של פעילות גופנית הוא קידום הבריאות הכללית ומניעת מחלות רבות, לא רק באמצעות הרזיה. פעילות גופנית גם משפרת את מצב הרוח, שעלול להפגע בדיאטת הרזיה כתוצאה משינוי התזונה (צריכת פחמימות ושומנים גורמת להפרשת חומרים מרגיעים במוח, כגון סרוטונין). עם זאת, פעילות גופנית איננה הכרחית לירידה במשקל, אשר תתאפשר גם בלא ביצוע פעילות גופנית מכוונת.
בשנים האחרונות, עם עליית חשיבותה של החזות הוויזואלית, אנו עדים לתופעה הולכת וגוברת של הפרעות אכילה (אנורקסיה, בולימיה וכו') שלעיתים מתחילות בדיאטה שאינה מבוצעת בצורה מבוקרת.
סוגי דיאטות הרזיה
באופן כללי, התמדה בדיאטת הרזיה מכל סוג שהוא אינה דבר מובן מאליו לאורך זמן, בשל איתותי הגוף המבקש מזון משמין, וכן עקב אורח החיים בחברת השפע, המספק אינסוף הזדמנויות לצריכת מזון כזה, במחיר זול ובכל שעה. לאורך השנים התפתחו מספר גישות המנסות להתגבר על קשיים אלה. זאת על ידי הגדרת שיטות וחוקים מסוימים על-פיהם ניתן לרדת במשקל באופן קל יותר או מהיר יותר או למרות צריכה בלתי-מוגבלת של סוגי מזון מסוימים.
קבוצות תמיכה
קבוצות אלו כגון שומרי משקל מנסות לתת מענה לצד החברתי של תהליך ההרזיה, תוך אמונה שירידה במשקל ושמירה על המשקל הרצוי לא יכולים לקרות ללא תמיכה וללא רצון אמיתי של המשתתפים לרדת במשקל בצורה בריאה. קבוצות אלה נפגשות בתדירות קבועה, חולקות את קשיי ההתמודדות ומנסות לחזק את ידי המשתתפים על ידי החדרת מוטיבציה ומתן עצות להתמודדות היומיומית בדיאטת ההרזיה.
דיאטת אטקינס
דיאטה שאת עקרונותיה פיתח וקידם ברחבי העולם ד"ר רוברט אטקינס. שיטת אטקינס להפחתה במשקל כוללת הגבלת כמות הפחמימות הנצרכת, במקביל לאכילת כמות בלתי מוגבלת של מזון דל פחמימות, בדרך כלל מזון העתיר בחלבונים, שומנים או ירקות דלי-פחמימות. אף על פי שלכאורה נסתר כאן עקרון הגבלת הקלוריות הנצרכות, ד"ר אטקינס טען שבאמצעות שיטה זו ניתן לאכול באופן חופשי מסוגי המזון המותרים ועדיין להפחית במשקל. האופן שבו ההפחתה במשקל מתבצעת קשור לתהליך הקטוזיס המתרחש בגוף בשעת מחסור בפחמימות (ר' ערך גליקוגן). תהליך זה גורם לפירוק מהיר של רקמות שומן בגוף. בנוסף לכך, אטקינס טען כי למרות הצריכה של מאכלים רווי כולסטרול כגון סטייקים וביצים, אצל נחקריו דווקא חלה ירידה ברמת הכולסטרול הרע בגוף.
מחקרים רבים בנושא דיאטת אטקינס התבצעו ויעילותה עוד לא הוכחה או הופרכה באופן מוחלט. כיום מחקרים נוספים מנסים לקבוע האם יש סכנה בצריכה מוגברת לאורך זמן של מאכלים רווי שומן מן החי. תזונאים באופן כללי מסתייגים מכל דיאטה אשר אינה מאוזנת ואינה מכילה את כל אבות המזון בכמות מספקת.
דיאטה על פי המדד הגליקמי
דיאטה זו מבוססת על המדד הגליקמי שהוא מדד המאפשר לסווג מאכלים שונים על פי מהירות פירוק הסוכרים שבהם. קצב פירוק זה הוא מאד משמעותי בקביעת משך הזמן בו אדם ירגיש שבע לאחר ארוחה. שימוש במדד הגליקמי יכול להפחית את תחושת הרעב המלווה בדרך-כלל את האדם המבקש להפחית במשקל. אכילת מזונות משביעים מקושרת להפרשת הורמונים מסוימים במוח, אשר חסרונם אצל אנשים בתהליך דיאטה מתבטא בעצבנות, עייפות, חוסר אנרגיה ועוד, וכך הסיכויים להמשיך בדיאטה גדלים.
קישורים חיצוניים
- טארה פארקר-פופ, הקלוריה האנוכית, באתר הארץ, 19 בינואר 2012
- אפרת נוימן, המחקרים מוכיחים מה שמפחדים להגיד: דיאטות לא עוזרות, באתר הארץ, 26 בינואר 2012
- אורן הוברמן, מה מכשיל את כל הדיאטות?, באתר כלכליסט, 30 באוגוסט 2012
- נעמי דרום, לא תאמינו בגלל איזה שטויות אנחנו זוללים יותר, באתר הארץ, 31 בדצמבר 2014
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.