הוול ד'ה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הוול "הטוב" אפ קדל'
Hywel ap Cadell
לידה ממלכת סייסל'ו
פטירה 950
בת זוג אלין מממלכת דאווד
שושלת בית דינוור
תואר מלך
אב קדל' אפ רודרי
מלך ממלכת דהייברת' ה־1
920950
(כ־30 שנה)

הוול אפ קדל'וולשית: Hywel ap Cadell; סביב 880949/950) המוכר בשם הוול ד'ה (Hywel Dda; "הוול הטוב") היה מלך וולשי אשר ייסד את ממלכת דהייברת' בדרום ויילס ואיחד את רוב ויילס במאה ה-10.

הוול היה בנו של קד'ל אפ רודרי ונכדו של רודרי הגדול, הוא ירש יחד עם אחיו את ממלכת סייסל'ו וירש גם את ממלכת דאווד דרך נישואיו ליורשת העצר. עם מות אחיו ב-920 הוא איחד את שתי הממלכות וייסד את ממלכת דהייברת', במשך השנים עד לשנת 942 הצליח הוול להשתלט על רוב ממלכות ויילס, כולל ממלכת פוויס וממלכת גוויניד' בצפון, מה שהכנה לו את התואר "מלך הבריטונים" בדברי ימי אלסטר ודברי ימי קמבריה. הוול הוא השליט הוולשי היחיד שזכה לכינוי "הטוב", ככל הנראה משום היחסים הטובים שהיו לו עם הממלכות האנגלו-נורמניות ממזרח ועבור ביסוס "חוקי הוול" שנחשבו לחוקים מתקדמים וצודקים והיוו בסיס לחוק הוולשי הנהוג עד להחלת החוק האנגלי בוויילס במאה ה-16.

קורות חיו

ממלכות ויילס תחת שלטונו של הוול (בכחול) כולל השנים בהם הוא החל למלוך בהן.

הוול אפ קאדל' נולד סביב שנת 880, בנו של קאדל' אפ רודרי ונכדו של רודרי הגדול. אביו של הוול קיבל לידיו את ממלכת סייסל'ו, חלק מהשטח שכבש אביו רודרי, לאחר טביעתו של מלך סייסל'ו ב-872. עם מותו של קאד'ל סביב 911, סייסל'ו עברה לשליטה של הוול ואחיו הצעיר קלידוג ששלטו בה יחד. הוול היה נשוי לאלן, יורשת בעצר של ממלכת דאווד, ולאחר מותו של אביה ל'יווארץ' ב-904 עברה הממלכה לשליטתו של הוול. בשנת 920 נפטר אחיו של הוול, קלידוג, והוא נותר המלך היחיד של סייסל'ו מה שאיפשר לו לחבר את שתי הממלכות יחד וליסד את ממלכת דהייברת' המאוחדת שחלשה על כלל הרבע הדרום-מערבי של ויילס.

בשנת 928 הוול עלה לרגל לרומא והיה לשליט הוולשי הראשון לעשות זאת בהצלחה ולשוב. לאחר שובו, ביסס הוול קשר טוב עם מלך אנגליה אתלסטן (שהוכתר שנה קודם) ולמעשה הכפפיף את עצמו לשלטון הכתר האנגלי בשונה משליטים אחרים, מה שהקנה לו כוח רב בחצר המלוכה האנגלית. בשנת 934 הוול תמך וסייע בפלישה של אתלסטאן לסקוטלנד לצד כוחות וולשים מממלכת גוויניד', ממלכת ברכיניוג וממלכת גוונט. ב-942, מלך גוויניד' אידוול אפ אנרווד (בן דודו של הוול) מרד במלך האנגלי אדמונד הראשון, כתוצאה מהמרד הכושל אידוואל ואחיו אליסד' נהרגו בקרב. בניו של אידוואל היו אמורים לרשת את ממלכת גוויניד', אך הוול השתמש בהשפעתו וכוחו הרב לשלוח אותם לגלות ולקחת את כס הממלכה לעצמו, מה שהקנה לו גם את השליטה בממלכת פוויס שהייתה כפופה לגוויניד'. בשלב זה השלים הוול את השליטה שלו ברוב הגדול של ויילס, כשהוא עומד בראש כל ממלכות ויילס מלבד ממלכת גוונט וגלוסינג בקצה הדרום-מערבי של ויילס.

מורשת

לאחר מותו של הוול ב-949 או 950, הממלכה המאוחדת שהקים התפצלה, כאשר ממלכת גוויניד' נלקחה על ידי שני בניו של אידוול, לאגו ואידוול אפ אידוול, והשליטה בממלכת דהייברת' התפצלה בין בניו של הוול. איחוד הנרחב שהצליח הוול להשיג ברוב המכריע של ויילס, היה אירוע שהתרחש מספר פעמים בודדות לאורך ההיסטוריה של ויילס בימי הביניים (בהם גם תחת שלטונו של סביו רודרי הגדול) והיווה בסיס רעיוני לוויילס מאוחדת ועצמאית.

חשיבותו הרבה להיסטוריוגרפיה והזהות הלאומית הוולשית ניכרים גם במספר מוסדות חשובים הכרויים על שמו, בהם ועד הבריאות של אוניברסיטת הוול ד'ה האחראי על המרכזים הרפואיים של שירות הבריאות הלאומי ברחבי דרום-מערב ויילס. גם בניין האספה המקורי של הפרלמנט הוולשי נקרא בית הוול (Tŷ Hywel), כאשר כיום משמש את הרשויות השונות של הפרלמנט לצד בית באספה החדש שנחנך ב-2006.

חוקי הוול ד'ה

"חוק הוול" (בוולשית: Cyfraith Hywel) המוכר גם בתור "המשפט הוולשי" (בלטינית: Leges Walliæ), הוא אוסף חוקים שעל פי המסורת נאגדו על ידי הוול ד'ה. חוקי הוול התבססו על החוק הקלטי שהיה נהוג בוויילס, בתוספת השפעות שונות לאורך השנים. הספר הקדום ביותר הכולל את החוקים מתוארך למאה ה-12, אך בכל התייחסות לחוקים מצוין שמו של הוול בתור זה שאיגד אותם לראשונה.

על פי המסורת, הוול הזמין 12 אנשי משפט מרחבי ויילס לדון ולכתוב את אוסף החוקים, כאשר החוקים נכתבו בשלושה עותקים, אחד נשלח לאברפראו (חצר ממלכת גוויניד' בצפון), אחד לדינוור (חצר ממלכת דהייברת' בדרום), ועותק אחד שימש את חצר המלך הוול באשר יהיה. החוקים עצמם התחלקו לשתי קטגוריות עיקריות; חוקי חצר המלך (השלטון) וחוקי הארץ (משפט פלילי ואזרחי).

המשפט הוולשי נחשב כיום למתקדם מאוד, כאשר מרכיבים מהותיים בו היו שונים מאוד מהחוקים הנהוגים ברחבי אירופה בתקופה. כך לדוגמה היחס לרצח, אשר נחשב פשע כנגד משפחת הנרצח ולא פשע כנגד החברה או השלטון, ומשום כך משפחת הרוצח שילמה קנס של כסף ורכוש למשפחת הנרצח למשך שבעה דורות. חוקים אחרים הנוגעים בתקיפה או שוד כללו מרכיב של הבנה של הפושע ולרוב הסתכמו בתשלום קנס, בשונה מהתפיסה הנהוגה מחוף לאירופה של עין תחת עין. היחס לנישואין היה אף הוא מהפכני כאשר לאשה הנכנסת לברית נישואין היה הרבה יותר כוח מהנהוג בתקופה, בשלב הראשון הנישואין היו תקפים לשבע שנים בלבד - כאשר בסופן לאישה היה חופש לעזוב מרצונה את בעלה ולקבל חצי מרכושו.

חוק הוול הונהג ברוב חלקי ויילס (מלבד אזורי הספר הוולשי), המרכיב הפלילי שלו הוחלף על ידי החוק האנגלי עם כיבוש ויילס וחקיקת חוק ריד'לן ב-1284 ושאר החוקים הוחלפו על ידי החוק האנגלי בחוק חוקי ויילס 1535 - 1542 עם החלת הריבונות האנגלית באופן מלא על ויילס.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הוול ד'ה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34577420הוול ד'ה