ההטיה נגד ישראל בוויקיפדיה האנגלית
ההטיה נגד ישראל בוויקיפדיה האנגלית היא תופעה של הטיה מגמתית בוויקיפדיה האנגלית נגד ישראל, בעיקר בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני, שהתגברה בתקופת מלחמת חרבות ברזל. התופעה תוארה בדוח שנכתב עבור הקונגרס היהודי העולמי על ידי ד"ר שלומית אהרוני ליר, ופורסמה והוצגה על ידה במטה האו"ם בז'נבה במרץ 2024.[1] מאז פרסום הדוח, זכתה התופעה להדים תקשורתיים במדיה, מתוך התייחסות להיבטים נוספים ומחמירים יותר.[2][3][4]
נשיא מדינת ישראל, יצחק הרצוג, התייחס אף הוא לתופעה באירוע שהתקיים בשיתוף הקהילה הבינלאומית באגודת הסופרות והסופרים העבריים, ב-4 בדצמבר 2024.[5]
בעקבות הביקורת החלה לפעול בוויקיפדיה האנגלית ועדת בוררות שתיעדה את המקרים השונים, ואף הטילה סנקציות כנגד עורכים המואשמים בהטיה מגמתית לרבות הרחקה לצמיתות ממרחב העריכה. עורכים אלו התאפיינו בחלקם בעריכה של מאות אלפי ערכים הנוגעים לנושא ובאמירות פוגעניות כנגד הציונות.[6]
הטענות להטיה מכוונת
במאמר שפרסם העיתונאי אשלי רינדסברג (אנ') בשם "איך עורכים פרו-חמאס השתלטו על הנרטיב של ישראל-פלסטין בוויקיפדיה (How Wikipedia’s Pro-Hamas Editors Hijacked the Israel-Palestine Narrative) בכתב העת Pirate Wires וזכה למיליוני צפיות בטוויטר ושיתוף של אילון מאסק,[7] הוא טוען שהעריכה נגד ישראל מכוונת, מגמתית ומבססת על שיתופי פעולה.
רינדסברג מונה קבוצה של כ-40 עורכים בוויקיפדיה האנגלית שהובילה קמפיין מתואם לעיצוב מחדש של הנרטיב בנושאי הסכסוך הישראלי-פלסטיני, תוך הצגת ישראל באור שלילי, הטיית עובדות על חמאס, והצגת השקפות רדיקליות כעמדות מיינסטרים. לדבריו, בנוסף לתיאום שהתקיים לאורך שנים בין חברי הקבוצה, לאחר טבח שבעה באוקטובר, הצטרפה קבוצה חיצונית בשם "Tech For Palestine" שפעלה באמצעות ערוץ דיסקורד עם מעל 8,000 חברים. הקבוצה השתמשה בטכניקות טכנולוגיות ובמאמצים מתואמים כדי להשפיע על תוכן הערכים הקשורים לנושא.
במאמר מתוארות טקטיקות לשינוי תוכן בערכים רלוונטיים, כגון מחיקת מידע קריטי על אמנת חמאס מ-1988 ומידע על פשעי זכויות אדם באיראן, וכן עריכת ערכים על אישים מרכזיים כמו אמין אל-חוסייני. המאמר מבקר את השפעת הקבוצה על התוכן בוויקיפדיה, מה שהוביל למסקנה שוויקיפדיה האנגלית משמשת ככלי לשינוי דעת הקהל באופן שאינו נייטרלי. רינדסברג מדגיש את החשיבות של אכיפת המדיניות הקיימת באתר למניעת ניצול המערכת לצורכי תעמולה.[2]
ההיבטים המרכזיים של התופעה
לתופעת ההטיה נגד ישראל בוויקיפדיה האנגלית נקשרו מספר היבטים מרכזיים, המתבטאים בביקורות על תוכן מוטה ועל החלטות שקיבלה הקהילה ומגבילות את יכולת הציבור הנרחב להשתתף בעריכה של ערכים רגישים.
עריכה מגמתית של ערכים קיימים
מאז טבח שבעה באוקטובר ניתן לראות עלייה במספר העריכות של ערכים הקשורים לישראל ושינוי מהותי של משמעותם. כך למשל, הערך על הציונות, שוּנה מהיסוד, ומתאר את הציונות כתנועה קולוניאליסטית שהשאיפה שלה הייתה "לכבוש כמה שיותר שטחים עם כמה שפחות ערבים".[8]
יצירת ערכים המסמנים את ישראל באופן דמוני
על פי הדוח שכתבה ד"ר שלומית אהרוני ליר, הערך השוואות בין ישראל לגרמניה הנאצית (אנ') הוא דוגמה לכך שישראל היא המדינה היחידה שהשוואה כזאת מתקיימת לגביה, כאשר את תהליך הדמוניזציה מחזקים קישורים לערכים המחזקים את המסגור הדמוני של ישראל. דוגמה נוספת היא הערך רצח העם בעזה (אנ') המציג את המלחמה בעזה כרצח עם. בנוסף לכך מתוארת המלחמה בעזה בתור ג'נוסייד, בערכים הבאים בוויקיפדיה באנגלית:
- הערך מעשי רצח עם בהיסטוריה (המאה ה-21) (אנ')
- הערך האשמת פלסטינים בג'נוסייד (אנ')
- האשמות בהרעבה למוות, בערך הסגר על רצועת עזה
- הערך רשימת מעשי רצח עם (אנ')
הפניות אזוטריות לחיזוק ההטיה
במאמר "העיוות המכוון של ויקיפדיה להיסטוריה של השואה" של ההיסטוריון הפולני-יהודי פרופ' יאן גרבובסקי וההיסטוריונית הישראלית פרופ' שירה קליין תוארה תופעה של קידום גרסה מוטה של השואה תוך ניסיון לטשטש את תפקידה של החברה הפולנית בשואה וחיזוק סטריאוטיפים לגבי יהודים תוך הסתמכות על מקורות משנים בחשיבותם.[9]
פסילת מקורות כבלתי אמינים
ההחלטה של קהילת ויקיפדיה האנגלית מיוני 2024 להתייחס לליגה כנגד השמצה כמקור לא אמין עוררה סערה תקשורתית,[10] [11]בעיקר נוכח העובדה שמקורות כגון אל ג'זירה אושרו כמקורות אמינים למרות ההכרה בכך שהם מוטים.[12]
חוק ה-30/500
אחת הדרכים שמאפשרים את ההטיה היא החקיקה הפנימית לפיה כל הערכים העוסקים בישראל יסגרו בפני משתמשים שאין להם 500 עריכות וותק של 30 יום. החלטה זאת קיבעה את כוחה של הקבוצה ההגמונית ולא אפשרה למשתמשים חדשים לתרום לנייטרליות במרחב העריכות.
טרמינולוגיה
מסגור ארגוני טרור דוגמת חזבאללה וחמאס בוויקיפדיה באנגלית (אנ') באמצעות המילים "לוחמים" (warriors), "חמושים" (militants) או "אקטיביסטים" (activists) ולא "טרוריסטים" (terrorists) פועל להציג אותם באור חיובי. רק במקרים שבהם נרצחו עשרות ומאות אזרחים ישראלים, מכונות הפעולות של ארגונים אלה "טרור".
שמות של ערכים העוסקים במקרי הטבח בניר עוז ובחולית שונו והמילה "טבח" הוסרה מכותרתם. במקום זאת, המקרים מתוארים תחת הכותרות התקיפה על ניר עוז (אנ') והתקיפה על חולית (אנ'), דבר המעניק לאירועי האסונות נופך לגיטימי של מבצע צבאי.
רצח העם שחמאס ביצע בטבח שבעה באוקטובר לא מכונה בוויקיפדיה באנגלית "רצח עם". שם הערך הוא "האשמות בג'נוסייד בהתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר" (אנ').
השמטת מידע חיוני
בערך על מבצע חיצי הצפון באנגלית (אנ') לא מוזכר שחזבאללה תכנן לפלוש לישראל ולבצע שם טבח כמו טבח שבעה באוקטובר. כמו כן, לא מוזכר שהתקיפה הישראלית כוונה ליעדים צבאיים והשמידה טילים שיועדו לעשות טבח באוכלוסייה אזרחית ישראלית. כאשר כתוב כמה לבנונים נהרגו, לא מצוין כמה מהם היו טרוריסטים. כתוב שישראל מבצעת מלחמת השמדה נגד לבנון. כתוב שבתאריך 7 באוקטובר החלה מלחמה, בה חמאס תקף את ישראל וישראל תקפה את עזה, בלי מילה על טבח שבעה באוקטובר. כל פעם שמוזכר שישראל תקפה טרוריסטים, נאמר "ישראל / צה"ל אומרים שהם תקפו טרוריסטים." לעומת זאת, כשיש דיווחים על הצד הלבנוני או חזבאללה, הנתונים מוצגים בתור עובדות, בלי "ממשלת לבנון טוענת ש-580 נהרגו." הנתון הזה מובא בלי שום פקפוק, בניגוד לנתונים שתומכים בגרסה הישראלית, ומוצגים כשנויים במחלוקת.
סנקציות כנגד פעילות ההטיה
בעקבות תלונות כנגד הטיה מגמתית כנגד ישראל בנושא הסכסוך, החלה לפעול ועדת בוררות מיוחדת בנושא. כחלק מפעילותה, הועלה דף ראיות בתיק "Palestine-Israel articles 5". דף זה מתעד טענות שהועלו בנוגע להתנהלות בעריכה של ערכים הקשורים לסכסוך הישראלי-פלסטיני. הדף כולל עדויות על הפרות של כללי ההתנהגות של ויקיפדיה, כגון הטיות בעריכה, מחלוקות על תוכן, והפרות של מדיניות הנייטרליות.[6]
הדיונים כנגד האשמת ויקימדיים שפעלו בניגוד לעקרונות הנייטרליות, ונראה כי שתפו פעולה ימשכו עד ינואר 2025. בינתיים ננקטו סנקציות כלפי מספר משתמשים, המופיעים ברשימה של עורכים פרו-פלסטינים, בכתבת התחקיר של רינדסברג. ענישה זאת כוללת הרחקה לצמיתות, השבתת יכולות עריכה בערכיים מתקדמים (EC) ומניעה להשתתף בערכים הנוגעים לסכסוך למשך שנה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- דוח: The Bias Against Israel on Wikipedia
- איתמר אייכנר, "עורכים בוויקיפדיה מעוותים את ההיסטוריה של השואה", באתר ynet, 10 בפברואר 2023
- דף ברשת החברתית טוויטר Wikibias2024
- ויקיפדיה בחרה צד: כך הפך מיזם חופשי לכלי אנטי ישראלי, באתר מעריב אונליין, 5 בדצמבר 2024
הערות שוליים
- ^ World Jewish Congress, Navigating the New Terrain of Antisemitism, World Jewish Congress (ב־)
- ^ 2.0 2.1 Pirate Wires, How the Regime Captured Wikipedia, www.piratewires.com (באנגלית)
- ^ StandWithUs, It’s time to correct Wikipedia’s dangerous anti-Israel bias - opinion, StandWithUs, 2024-10-29 (באנגלית)
- ^ Seven Tactics Wikipedia Editors Used to Spread Anti-Israel Bias Since Oct. 7 – CAMERA on Campus, cameraoncampus.org (באנגלית אמריקאית)
- ^ The Hebrew Writers Association would like to express its heartfelt gratitude to His Excellency יצחק הרצוג - Isaac Herzog for his insightful and impactful... | By The Hebrew Writers' Association | Facebook, נבדק ב-2024-12-05
- ^ 6.0 6.1 https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Arbitration/Requests/Case/Palestine-Israel_articles_5/Evidence
- ^ דברי מאסק באתר ndtv.com
- ^ Lir, Shlomit Aharoni (2024-11-04). "The crime of the century? Bias in the English Wikipedia article on Zionism". Ynetnews (באנגלית). נבדק ב-2024-12-05.
- ^ Jan Grabowski, Shira Klein, Wikipedia’s Intentional Distortion of the History of the Holocaust, The Journal of Holocaust Research 37, 2023-02-09, עמ' 133–190 doi: 10.1080/25785648.2023.2168939
- ^ David Goldman, Wikipedia now labels the top Jewish civil rights group as an unreliable source | CNN Business, CNN, 2024-06-19 (באנגלית)
- ^ Ben Brasch, Wikipedia defends editors deeming Anti-Defamation League ‘unreliable’ on Gaza, וושינגטון פוסט, 26.06.24
- ^ Wikipedia labels ADL as unreliable source, while Al Jazeera given green light, The Jerusalem Post | JPost.com, 2024-11-17 (באנגלית)
ההטיה נגד ישראל בוויקיפדיה האנגלית40250920Q131444522