דתות אברהמיות
בערך זה חסרה אספקלריה תורנית. המידע בערך זה מוצג מנקודת מבט של חול ללא אספקלריה תורנית מספקת.
| ||
בערך זה חסרה אספקלריה תורנית. המידע בערך זה מוצג מנקודת מבט של חול ללא אספקלריה תורנית מספקת. |
הדתות האברהמיות הן דתות מונותאיסטיות המדגישות ומזהות את מקורן עם אלוקי אברהם או שהמסורת הרוחנית שלהן מזוהה עמו.[1] הדתות האברהמיות הן חטיבה אחת מתוך שלוש החטיבות הדתיות המרכזיות בתחום הדת ההשוואתית והדתות דהרמיות ודתות מזרח אסיאתיות.
שלוש הדתות האברהמיות העיקריות, לפי סדר הופעתן, הן היהדות, ולהבדיל, הנצרות והאסלאם. נוסף על דתות אלו, ישנן עוד דתות אברהמיות רבות אחרות, קטנות יותר, כגון הדת הדרוזית והדת הבהאית (שהתפצלו מהאסלאם), הדת השומרונית, ועוד רבות אחרות. היהדות, ולהבדיל גם השומרונות, מתייחסות לעצמן כדתם של צאצאי יעקב, נכדו של אברהם. הנצרות החלה כפלג של היהדות במאה הראשונה לספירה (פלג הידוע כנצרות יהודית) והיא התפצלה לזרמים שונים. האסלאם נוסד על ידי מוחמד במאה השביעית לספירה בהתבסס על סיפורים ששמע מפי יהודים ונוצרים בסביבת מגוריו שהובילו אותו לכתוב את גרסתו לדבריהם בתור הקוראן.
קיים דמיון בין שלוש הדתות והן קשורות האחת בשנייה מבחינה תאולוגית: שלושתן הן מונותאיסטיות, ולפי הגותן אלוקים הוא דמות נעלה ומקור חוקי המוסר.[2] נרטיב הקדושה בשלוש הדתות כולל דמויות רבות זהות כמו גם מוטיבים היסטוריים ומקומות, על אף שהם מוצגים לעיתים באופן ובמשמעות שונה.
נכון למאה ה-21, מספר המאמינים בדתות האברהמיות עומד על 3.8 מיליארד איש, והוא מוערך בכ-54% מאוכלוסיית העולם. 30% אחוזים נוספים מאמינים בדתות אחרות, ו-16% אינם מאמינים באף דת.[3][4]
הערות שוליים
- ^ "Philosophy of Religion". Encyclopædia Britannica. 2010. נבדק ב-2010-06-24.
- ^ "Religion: Three Religions — One God". Global Connections of the Middle East. WGBH-TV Educational Foundation. 2002. נבדק ב-2009-09-20.
- ^ Hunter, Preston. "Major Religions of the World Ranked by Number of Adherents".
- ^ Worldwide Adherents of All Religions by Six Continental Areas, Mid-2002. Encyclopædia Britannica. 2002. נבדק ב-2006-05-31.
28929396דתות אברהמיות