הבורסה לניירות ערך בלונדון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבורסה לניירות ערך בלונדון
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
סימול LSE
תאריך ייסוד 1801
עיר לונדון, בריטניה
אנשי מפתח Xavier Rolet (מנכ"ל)
Christopher S. Gibson-Smith (יו"ר)
מטבע £ - לירה שטרלינג (GBP)
חברות רשומות 2,864 (דצמבר 2011)
מדדים FTSE 100 Index
FTSE 250 Index
FTSE 350 Index
FTSE SmallCap Index
FTSE All-Share Index
www.londonstockexchange.com

הבורסה לניירות ערך בלונדון
(למפת לונדון רגילה)
 
הבורסה לניירות ערך בלונדון
הבורסה לניירות ערך בלונדון
כיכר פטרנוסטר. הבורסה לניירות ערך בלונדון מאכלסת את הבניין שתופס את עיקר הצד הימני של התמונה

הבורסה לניירות ערך בלונדוןאנגלית: London Stock Exchange ראשי תיבות: LSE), היא בורסה לניירות ערך הממוקמת בסיטי של לונדון, אנגליה. נכון לדצמבר 2010, היא הייתה בעלת שווי שוק של 3.6 טריליון דולר אמריקני, ההופך אותה לבורסה הגדולה ביותר באירופה והרביעית בגודלה בעולם. הבורסה הוקמה בשנת 1801 ומתחמיה הנוכחיים ממוקמים בכיכר פטרנוסטר סמוך לקתדרלת סנט פול.

היסטוריה

בית הקפה

מקורותיה של הבורסה נטועים בבתי הקפה של המאה ה-17, ובפרט ב'בית הקפה של ג'ונתן', היכן שברוקר בשם ג'ון קסטלינג החל לפרסם רשימת מחירים של כמה סחורות, שערי חליפין ומוצרים בסיסיים מסוימים כגון מלח, פחם ונייר בשנת 1698. במקור, לא הייתה זו רשימה יום-יומית, והיא עודכנה רק כל כמה ימים בשבוע. הרשימה ופעילות המסחר הועברו מאוחר מכן ל'בית הקפה של גרוואי'. שם היו נערכות מכירות פומביות של סחורה למשך זמן הזהה לזמן בעירתו של נר שמן. כאשר התפתח המסחר, עם הצטרפותן של עוד ועוד חברות שניסו לגייס הון, האצולה של אותה התקופה הצטרפה גם היא כדי לגייס כספים להם נזקקה. אלו העדויות המוקדמות ביותר למסחר מאורגן בניירות ערך סחירים בלונדון.

בשנת 1773 הקימו ג'ונתן ו-150 ברוקרים נוספים, מועדון ופתחו בורסה פורמלית יותר בסמטת סוויטינג. כעת, נדרשו דמי כניסה כדי להיכנס לחדר המסחר ולסחור בניירות הערך. עם זאת, לא הייתה זו זירת המסחר היחידה באותה העת, שכן נערך מסחר גם בבנק אנגליה. מקרי הונאה היו נפוצים באותה עת, ובניסיון למנוע אותם הוצע להעלות את דמי הכניסה. הצעה זו לא צלחה, ובמקום החלו בגביית דמי חברות שנתיים והקמה של חדר מסחר חדש. חדר המסחר החדש, שהוקם בשנת 1801, היה חדר המסחר המפוקח הראשון בלונדון. השינוי לא התקבל בברכה על ידי כל המעורבים, וביום הראשון למסחר נאלץ שוטר לגרש את מי שלא היו חברים.

ספר החוקים הראשון

בשנותיה הראשונות של הבורסה, הורגש במספר מקרים מחסור ברגולציה ובכללים בסיסיים לניהול מערכת המסחר. בפברואר 1812 הועברו מספר תקנות, אשר מאוחר יותר היוו את הבסיס לספר החוקים הקודיפיקטיבי הראשון של הבורסה. למרות חוסר מורכבותו של המסמך, נושאים כגון פירעון ופשיטת רגל הוסדרו בו באופן בהיר למדי. יחד עם התקנות החדשות ונפח המסחר ההולך וגובר, הבורסה תפסה את מקומה בחיי המסחר של העיר. למרות ביקורות חוזרות ונשנות מצד העיתונות והציבור, הממשלה השתמשה בשוקי הבורסה (וסביר להניח שלא יכלה בלעדיהם) במטרה לגייס כמויות כספים משמעותיות לצורך המלחמות כנגד נפוליאון.

'המפץ הגדול' והבורסה המודרנית

לאחר תקופות לא פשוטות בזמני מלחמות העולם הראשונה והשנייה, נהנתה הבורסה מהצלחה בסוף שנות ה-50 של המאה ה-20. עובדה זאת דחפה בכירים בבורסה לחפש אחר מרחב פעילות מתאים יותר שישמש כבית המגורים החדש של הבורסה. העבודות על מגדל הבורסה החדש החלו בשנת 1967, והבניין החדש בגובה של כ-100 מטרים הכיל 26 קומות, כאשר המנהלה השתכנה בקומות העליונות, ואילו קומות הביניים אוכלסו על ידי חברות שונות. המלכה אליזבת השנייה חנכה את הבניין ב-8 בנובמבר 1972, והבניין החדש נהפך לאבן דרך בעיר, עם קומת המסחר שלו הנפרשת על פני שטח של 2,100 מטר רבוע.

שנת 1973 הייתה שנת מפנה עבור הבורסה. ראשית, הוסרו שתי מגבלות מסחר והותר לראשונה לצרף נשים וזרים כחברים בקומת המסחר. שנית, במרץ אותה השנה הבורסה לניירות ערך בלונדון התאחדה רשמית עם 11 הבורסות האזוריות הבריטיות והאיריות. התרחבות זו הובילה ליצירת משרה חדשה של מנכ"ל, שלאחר חיפוש מאומץ, ניתנה לרוברט פל. מדד FTSE 100 המזוהה עם הבורסה, הושק בפברואר 1984. המדד התגלה כמדד היעיל ביותר ממדדי הבורסה והוא עוקב אחרי 100 החברות המובילות הרשומות למסחר בבורסה. האירוע המשמעותי ביותר שאירע בבורסה בשנות השמונים היה ללא ספק הסרת הפיקוח הפתאומית בשווקים הפיננסיים בבריטניה בשנת 1986 במה שזכה לכינוי 'המפץ הגדול'. בשנת 1995 השיקה הבורסה את שירות ה-AIM ‏(Alternative Investment Market) שלה, במטרה לאפשר לחברות צומחות להתרחב לשווקים בינלאומיים. שנתיים לאחר מכן הושקה מערכת המסחר האלקטרונית, והביאה עמה מהירות ויעילות רבים הרבה יותר לתהליך המסחר. בשנה הראשונה למילניום, 2000, בעלי המניות של הבורסה הצביעו בעד הפיכתה לחברה ציבורית בעירבון מוגבל: London Stock Exchange plc. חברת בת של הבורסה היא חברת המדדים פוטסי ראסל (FTSE RUSSELL) שהוקמה ב-1995. החברה עוסקת ביצירת מדדי ניירות ערך ומוצרי השקעות המשמשים גופי קרנות נאמנות, תעודות סל. בין המדדים שבנתה החברה הוא מדד האג"ח הממשלתי העולמי.

בניין הבורסה הישן הפך לחסר שימוש לאור רפורמת הדה-רגולציה אשר כונתה 'המפץ הגדול', שכן היא אפשרה מעבר לשימוש מואץ במסחר ממוחשב, והחלפת המסחר פנים אל פנים. על כן, בשנת 2004 הועברה הבורסה למטה החדש והנוכחי שלה בכיכר פטרנוסטר, בסמוך לקתדרלת סנט פול. בשנת 2007 הבורסה לניירות ערך בלונדון התאחדה עם הבורסה של איטליה, ה-Borsa Italiana, באופן שיצר את קבוצת הבורסה לניירות ערך בלונדון (LSEG). הקבוצה פועלת מהמטה שלה בכיכר פטרנוסטר.

חברות ישראליות בבורסה

החל משנות ה-90 של המאה ה-20, הנפיקו מניות ונרשמו למסחר בבורסה עשרות חברות מישראל, בין השאר:

  • "אמבלייז" - הונפקה לראשונה בבורסת ה-AIM בלונדון בשנת 1996 לפי שווי של 160 מיליון דולר. באמצעות הנפקות נוספות של בעלי השליטה בה והחברות הבנות שלה בין השנים 1996 ו-2004, גייסה "אמבלייז" בסך הכל כ-623 מיליון דולר (כ-2.8 מיליארד שקל).[1]
  • "באטמ תקשורת מתקדמת"- הונפקה לראשונה בבורסת ה-AIM בלונדון בשנת 1996 לפי שווי של 60 מיליון דולר, ובנובמבר 1999 גייסה כ-200 מיליון דולר בהנפקת כ-10% ממניותיה לפי שווי שוק של 2 מיליארד דולר.[2]
  • "טכנופלסט" - הנפיקה מניות וגייסה 10 מיליון ליש"ט בשנת 1997.[3][4]
  • קרן הון הסיכון הישראלית "שדות מו"פ" - רשמה את מניותיה למסחר בסוף שנת 2000.[5]
  • "888 אחזקות" - הונפקה בשנת 2005 לפי שווי של 1.04 מיליארד דולר.[6]
  • "פרוטרום" - הנפיקה מניות וגייסה כ-81 מיליון דולר בשנת 2005.[7]
  • "אפי פיתוח" מקבוצת אפריקה ישראל להשקעות - בשנת 2007 הונפקה לפי שווי של 6 מיליארד דולר וגייסה 1.4 מיליארד דולר.[8]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32747890הבורסה לניירות ערך בלונדון