ויה אפיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף דרך אפיה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מסלול ויה אפיה מסומן באדום, בין שאר הדרכים הרומיות באיטליה
מראה הדרך בקרבת רומא - ויה אפיה החדשה

ויה אפיהלטינית ובאיטלקית Via Appia) הייתה הדרך הרומאית הראשונה שנסללה. ויה אפיה קישרה בין רומא לקמפניה ודרום איטליה, והגיעה עד לברונדיסיום (כיום ברינדיזי שבמחוז פוליה). הדרך נסללה במהלך המלחמות הסאמניטיות, ועיקר תפקידה היה צבאי - מתן אפשרות לתנועה גדולה של כוחות צבאיים ממקום למקום - אך בהמשך נודעה לדרך זו גם חשיבות כלכלית רבה.

הדרך נקראת על שמו של המדינאי אפיוס קלאודיוס קאיקוס, שיזם את סלילתה בשנת 312 לפנה"ס.

המשורר סטטיוס כתב על הדרך:

" Appia longarum teritur regina viarum"

(לטינית: דרך אפיה היא מלכת הדרכים הארוכות)

סלילת הדרכים ברומא

אחד מהתחומים העיקריים שבהם בלטה רומא העתיקה היה הכישרון ההנדסי של הרומאים, שבלט בעיקר בשני תחומים ציבוריים: בניית אמות מים וסלילת דרכים.

האימרה "כל הדרכים מובילות לרומא" לא הייתה בגדר אמירה סתמית. הרומאים היו אומנים בסלילה, ובשיא האימפריה כללו הדרכים הרומאיות 85,000 קילומטר של דרכים סלולות שקישרו בין כ-370 יעדים.

עמוד בברינדיזי המציין את סוף הדרך

הרומאים נזקקו לדרכים על מנת להוביל אספקה לצבאם שכבש שטחים והגדיל את מרחבי הרפובליקה. כמעט לכל מקום שאליו הגיע הצבא הרומי, נסללה דרך. לאור הרחבת האימפריה הייתה לדרכי היבשה חשיבות בשליטה צבאית, כלכלית ומנהלית. הדרכים הרומאיות נקראו בדרך כלל על שם הקנסור שיזם את הקמתן.

המונח "אבן מיל" (milestone) הוא המצאה רומית - אבני דרך לסימון מרחקים. עמודי הדרכים ברפובליקה, בגובה של 1.80 מטר, ציינו את המרחק שעבר מתחילת הדרך, בדרך כלל מעיר ראשית. על עמודי הדרך נכתב תיאור הסלילה תוך הקדשה לקיסר השליט באותה עת.

אבני הדרך הוצבו לאורך הדרכים, כאשר על כל 1,000 מידות אורך רומאיות, שנקראו פאסום, הוצבה אבן אחת.[1] מצוידים בכוח עבודה זול, לא היססו סוללי הדרכים לקצר מרחקים על ידי חפירת מנהרות, בניית גשרים וחציית שדות מעובדים.

המילה הלטינית via היא המקור לשם "דרך" בכמה מהשפות הלטיניות.

מסלולה של ויה אפיה

מסלול ויה אפיה

מהפורום רומאנום ברומא, בה ניתן לראות קטעים מהדרך גם ימינו, עברה הדרך בערים הבאות: ארקיה - פונדי - פורמיה - מינטורנה - סינואצה - קפואה - קאודיום - בנוונטום (בנוונטו).

בבנוונטום התפצלה הדרך לשניים:

הקטע הדרומי: אקלאנום - אקוילניה - ונוסיה - פילביום - טרנטום (טאראנטו) - אוריה - ברונדיסיום.

הקטע הצפוני: אאקה - קנוסיום (קנוסה) - בוטונטי - באריום (בארי) - נאפוליס - אגנטיה - ברונדיסיום.

ויה אפיה אנטיקה

ויה אפיה אנטיקה

דרך אפיה הוזנחה עם השנים והשימוש בה הלך ופחת. בשנת 1784 הורה האפיפיור פיוס ה-6 על סלילת דרך חלופית, ודרך אפיה החדשה נסללה במקביל לתוואי הדרך הישנה. הדרך החדשה נסללה עד הגבעות האלבניות, כ-20 קילומטר דרומית לרומא. הדרך החדשה נקראה דרך אפיה החדשה (via Appia nuova) ובמקביל קיבלה הדרך הקיימת את השם דרך אפיה הישנה (via Appia antica), והפכה לאתר תיירותי ברומא.

חלק מהדרך הישנה עודנו משמש לנסיעת מכוניות, ולאורכו ניתן לחזות בקברים וקטקומבות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ויה אפיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מכאן גם מקור המילה מייל - milia passuum בלטינית פירושו 1000 פאסום - מרחק השווה לכ-1500 מטר.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23574763ויה אפיה