דקסיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל "דקסיה" מאז 2012

דקסיה (בלועזית: Dexia, מכונה לעיתים גם קבוצת דקסיה) הוא תאגיד בלגי-צרפתי, המתמחה במימון ציבורי ועוסק בעיקר בבנקאות ובביטוח. הקונצרן הבנקאי קם ב-1996 כמיזוג של החברות הבלגיות Crédit Communal de Belgique/Gemeentekrediet van België (נוסדה ב-1860) ו-Crédit Local de France הצרפתית (שנוסדה ב-1987). קבוצת דקסיה הוקמה כחברה עם רישום עסקי כפול אך ב-1999 השתלטה הישות הבלגית על זו הצרפתית, ונהפכה לחברה אחת. דקסיה נסחרת במדדים BEL20 (יורונקס בבורסה של בריסל), CAC 40 בבורסת פריז ו-LuxX בבורסה של לוקסמבורג. מטה החברה ממוקם בבריסל.

מאז אוקטובר 2008 50% מן הבעלות בבנק הוא בידי ממשלות בלגיה וצרפת, לאחר שאלו (יחד עם ממשלת לוקסמבורג) השקיעו כספים לסייע לבנק, שנקלע לקשיים שאיימו למוטטו, כחלק מן המשבר הכלכלי העולמי (2008). דווח, כי ממשלות צרפת ובלגיה השקיעו כל אחת כ-3 מיליארד אירו בהצלת הבנק, וכי ממשלת לוקסמבורג השקיעה כ-367 מיליון אירו[1].

לקבוצת דקסיה חברת בת בישראל, בנק דקסיה ישראל. בעלות דקסיה בבנק דקסיה ישראל היא 65%[2].

הפסדים

בפברואר 2009 הבנק הכריז על הפסדים בסך 3.3 מיליארד אירו נטו (בקירוב 4.2 מיליארד דולר) עבור שנת 2008. הדו"ח השנתי של דקסיה לשנת 2008 מציין, בין היתר, הפסדים בסך 1.6 מיליארד אירו ממכירת חברת הבת FSA, הפסדים בסך 600 מיליון אירו מניירות ערך והפסדים בסך 800 מיליון אירו משותפים לעסקאות (כגון ליהמן ברדרס, בנקים איסלנדים, ווושינגון מיוטואל). לפי ספק הנתונים הפיננסיים בלומברג, הפסיד דקסיה 78 מיליון אירו בשל הונאות פונזי שביצע ברנרד מיידוף.

2011

דקסיה ולה בנק פוסטל (La Banque Postale), חברת הבת הבנקאית של שירות הדואר הצרפתי, הגיעו להסכם בינואר 2011 לגבי עסקת חילופי מזומנים המשלבת אג"ח מגובות בשווי 3 מיליארד אירו. עסקה שהוצגה כהשקעה בתנאי שוק עבור לה בנק פוסטל, וכמקור נזילות נוסף עבור דקסיה. באותה העת, החלו להישמע שמועות לגבי חילוקי דעות בצמרת דקסיה בין הדירקטוריון הבלגי והמנכ"ל הצרפתי, פייר מריאני, בנוגע להשקעות הגרעוניות שביצע הבנק, בעיקר על ידי החטיבה הצרפתית של דקסיה, ומאידך לגבי המשאבים הנזילים של הבנק שנמצאו בעיקר דווקא בחטיבה הבלגית של דקסיה. דקסיה דיווח על הפסדים בסך 4 מיליארד אירו עבור הרבעון השני, הגדולים ביותר בהיסטוריה של הבנק, לאחר שפרסם את היקף מעורבותו בחוב של יוון.

ב- 4 באוקטובר 2011 מניות הבנק נפלו ב-22% עד לרמה של 1.01 אירו בבריסל, מה שחתך את שווי השוק הכולל של הבנק ל-1.96 מיליארד אירו. בשלב זה, החלו דיונים על פירוק אפשרי של הבנק, וב- 10 באוקטובר אותה השנה הוכרז אכן שהזרוע הבלגית של הבנק תירכש עבור 4 מיליארד אירו על ידי הממשלה הפדרלית הבלגית. כמו כן, מספר יחידות של הבנק כגון DenizBank והבנק הקמעונאי של לוקסמבורג יוצאו למכירה. חלק מהפעילות הצרפתית של הבנק סביר כי תירכש על ידי הבנקים הצרפתים Caisse des dépôts et consignations ולה בנק פוסטל. יתר הנכסים הבעייתיים יותר, לרבות תיק אג"ח בסך 95 מיליארד אירו, יישארו במבנה תאגידי שיקבל ערבויות מימון עד לשיעור של 90 מיליארד אירו בחסות ממשלות בלגיה (60.5%), צרפת (36.5%) ולוקסמבורג (3%).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דקסיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ צרפת ובלגיה מנסות להציל את בנק דקסיה, ynet, 30 בספטמבר 2008
  2. ^ יהודה שרוני איך תשפיע הלאמת דקסיה על הבנק בישראל?, nrg כלכלה, 2 באוקטובר 2008
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0