דלקת מפרקים ראקטיבית
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מחלה ריקה .
דלקת מפרקים ראקטיבית היא תסמונת ראומטולוגיות שנובעת מתגובה חיסונית לקויה לזיהום במערכת העיכול או במערכת השתן. התסמונת מאופיינת על ידי שלושה סימנים (טריאדה) של דלקת מפרקים (Artheritis), דלקת בדרכי השתן (Urethritis) ודלקת עיניים (Conjunctivitis).
שם המחלה
שמה הישן של תסמונת המפרקים הריאקטיבית היה תסמונת רייטר (Reiter’s Syndrome) על שם הרופא הנאצי ד"ר הנס רייטר. לאחר שפורסם בשנת 2000 מאמר המוכיח כי ד"ר רייטר היה מעורב באופן ישיר בביצוע פשעי מלחמה בזמן מלחמת העולם השנייה, פחת מספר החוקרים המזכירים את שמו לתיאור התסמונת. החל מאותה שנה האיגוד הישראלי לראומטולוגיה החליט לא להשתמש בשמו ולא להזכירו עוד, לא בעל פה ולא בכתב.
פתוגנזה
הגורם לתסמונת הוא תגובה חיסונית לקויה לזיהום בדרכי העיכול או בדרכי השתן.
- הזיהום בדרכי העיכול שמוביל למחלה קשור בעיקר לתחלואה בחיידקים בסוג: Shigella, Salmonella, Campylobacter, ובחיידקים מהמינים Yersinia enterocolitica ו-Clostridium difficile.
- הזיהום בדרכי השתן שמוביל למחלה קשור בעיקר לתחלואה בחיידקים: Chlamydia trachomatis ו-Ureaplasma urealyticum.
אפידמיולוגיה
התסמונת שכיחה בעיקר בגברים (פי 5 מבנשים) צעירים (בגיל 20-40) לבנים.
מהלך המחלה
- דלקת מפרקים - מופיעה 10-30 ימים לאחר מחלה זיהומית במערכת העיכול או במערכת השתן. לרוב החולה יתלונן על כאבים בגב התחתון או כאבים באחד או יותר ממפרקי הרגליים (ברכיים, קרסוליים או כפות הרגליים). תסמינים אלו תוקפים את החולה באופן בלתי סדיר במשך חודשים עד שנים, כשבמשך זמן זה יכולות להיות תקופות ארוכות ללא תסמינים וכאבים ומדי פעם התפרצות.
- כחלק מהתגובה הדלקתית לעיתים החולים מפתחים Dactylitis- נפיחות באצבעות הידיים או הרגליים שמקנה להם מראה של נקניקיות ולעיתים מלווה בכאב.
- תסמינים עוריים - בגברים יכולים לכלול Circinate balantitis- כיבים רדודים ולא כואבים בקצה איבר הרבייה. בשני המינים ייתכנו Keratoderma blenorrh- אזורים של התעבות של העור בעיקר בכפות הרגליים והידיים, בשק האשכים, על הגו (הבטן והגב) והקרקפת. כיבים בפה.
- תסמינים במערכת העיכול - שלשולים וכאבי בטן.
- תסמינים של מערכת הדם - דליפה במסתם אבי העורקים (Aortic regorgitation) והפרעות בהולכה הלבבית.
- דלקת עיניים - בעין אחת או בשתי העיניים. לרוב הדלקת מערבת את לחמית העין (Conjunctivitis), אך לעיתים מערבת גם חלקים אחרים כמו הקשתית או הקרנית.
טיפול
- אבחנה - על ידי זיהוי החיידקים שגרמו למחלה הזיהומית ובמידת הצורך מתן אנטיביוטיקה מתאימה.
- הזרקה מקומית של סטרואידים למפרק המעורב.
- תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים (NSAID's).
לקריאה נוספת
- Pocket Medicine: The Massachusetts's General Hospital Handbook of Internal Medicine. 3rd Edition, 2008, Lippincott Williams &Wilkins.
קישורים חיצוניים
- דלקת מפרקים ראקטיבית, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.
דלקת מפרקים ראקטיבית29467681