דליפת הסולר בנורילסק (2020)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דליפת הסולר בנורילסק
סוג זיהום סולר
תאריך התחלה 29 במאי 2020
שעה 12:55
משך האסון 29 במאי 2020 – הווה (4 שנים ו־25 שבועות)
מוקד נורילסק, מחוז קרסנויארסק
נהרות אמבאר
גורם דליפת סולר

דליפת הסולר בנורילסק היא אסון סביבתי (אנ') שאירע ב-29 במאי 2020 במהלך שקיעת מיכל סולר בתחנת הכוח מספר 3 בכפר נאדז'דה הסמוך לעיר נורילסק שהביא לזיהום סולר. האסון הוגדר בתור האסון הסביבתי השני בחומרתו מאז אסון צ'רנוביל[1].

התקרית

בשעה 12:55 ב-29 במאי 2020, מיכל לדלק רזרבי בלחץ דחוס שקע בתחנת הכח מספר 3 שבבעלות חברת האנרגיה נורילסק-טיימר (NTEC), המהווה חלק מקבוצת החברות ניקל נורילסק. השקיעה גרמה לדליפת הסולר שמשכה את תשומת ליבם של עוברים ושבים לאחר שמכונית שנסעה על הכביש הסמוך למיכל עלתה באש כשעברה בקרבת מקום[2].

בנורילסק ניקל אמרו כי מכל הדלק שממנו זרם הסולר לנהר נפגע, כאשר עמודים תומכים שהחזיקו עוד במשך 30 שנה ללא תקלות – החלו לשקוע.

השפעות

כתוצאה מהדליפה, כ-21 אלף טון סולר נשפך הרבה מעבר לאזור התעשייתי, כשעל פי הערכות ראשוניות, 6 אלף טונות נספגו באדמה ו-15 אלף טון נשפכו לנהרות אמבר ודאלדיקן[3]. עד 3 ביוני, על פי השירות הפדרלי לפיקוח על השימוש בטבע, הריכוז המותר המרבי של חומרים מזיקים במי הנהר עלה פי עשרת אלפים מהנורמה המותרת וקיימת סכנה להשלכות סביבתיות חמורות, כגון הרס בתי גידול, הרעלת מזון ומים של אדם ובעלי חיים, הכתמה פיזית של דגים ובעלי כנף ובכך מניעת יכולתם לנשום או לנוע, ועוד[4].

בעקבות התקרית, דווח על ירידה דרסטית במניותיה של חברת נורילסק-ניקל וצמצום הונו של הבעלים שלה ולדימיר פוטנין.

תיק פלילי

על פי תוצאות בדיקות התביעה וחקירה של ועדת החקירות הפדרלית לקביעת הגורמים למצב חירום, לפיתוח אמצעים למיגור ההשלכות ולהערכת הנזק, נפתחו שלושה תיקים פליליים: במסגרת סעיף 1. 250 לחוק הפלילי (זיהום מים), לפי סעיף. 246 לחוק הפלילי של הפדרציה הרוסית (הפרה של כללי הגנת הסביבה במהלך עבודה), במסגרת חלק 1 סעיף 254 לחוק הפלילי (נזק לאדמה)[5]. מנהל תחנת הכח נעצר ועמו בכירים בחברה המנהלת את תחנת הכח.

בעבר נורילסק ניקל הואשמה בשנת 2016 בהזרמת שפכים לנהר. אז היא נקנסה בסכום של פחות מ-1,000 דולר.

פעולות הרשויות

דיווח על האסון שהתרחש הועבר לרשויות ב-29 במאי. עם זאת, הרשויות העירוניות, המחוזיות והפדרליות לא נקטו בצעדים כלשהם עד שהאירוע זכה לסיקור בתקשורת וברשתות החברתיות[6].

ב-3 ביוני נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הסכים עם הצעת השר למצבי חירום יבגני זיניצ'יוב להכריז על מצב חירום פדרלי בעקבות הדליפה בנורילסק, למרות שהדבר אמור היה לקרות ב-29 במאי בהתאם לחוק ולא בהסכמתם האישית של פקידי הממשלה[7][8]. עד 3 ביוני ננקטו צעדים שונים אך ורק על ידי חברת האנרגיה נולריסק-טיימיר ונורילסק ניקל, שהזעיקו בעצמם צוללנים ממחוז מורמנסק.

כבר ביום ההכרזה על מצב חירום פדרלי נשלחו כוחות של המשרד למצבי חירום שהחלו בשאיבת הסולר מהנהרות[9]. ב-5 ביוני פורסם כי נשאבו יותר מ-200 טון דלק, כאשר בעת שאיבת הסולר משתמשים אנשי המשרד למצבי חירום במשאבות, כשמספר העובדים העוסקים בשאיבה מגיע לכדי 500 איש, שיעבדו באזור עד לטיפול מלא בהשלכות האסון. לאנשי הרשויות הצטרפו עובדי חברת הסולר טרנססולר המסייעים בשאיבת החומרים הדליקים מהנהרות.

הגורמים המטפלים

הערכות

על פי סגן מנהל השירות הפדרלי לשימוש בטבע, אולג מיטוול, הנזק שנגרם כתוצאה מדליפת הדיזל בנורילסק יכול להגיע למאה מיליארד רובל, ובמקרה הטוב ייקח 5 עד 10 שנים כדי לשקם את הסביבה שנפגעה[10].

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28336551דליפת הסולר בנורילסק (2020)