דיבל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ברגים ודיבלים
דיבל ג'מבו
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת: לא הייתה אפשרות לשמור את התמונה הממוזערת אל יעדה
דיבל כימי - דבק כימי בהזרקה עם בורג כימי
דיבלים

דִּיבֶּלגרמנית: Dübel, ובעברית: מֵיתָד), הוא תושבת קטנה המיועדת לתיאום וחיבור בורג לרכיב מבנה כגון קיר או תקרה העשויים לרוב בטון, לבנים או גבס.

קיימים סוגים שונים של דיבלים העשויים פלסטיק, עץ או מתכת. דיבלים המיועדים לעבודות ביתיות ולחיבורים לא סטרוקטורליים כגון תליית תמונות כבדות, מדפים, גופי תאורה וכדומה, ודיבלים המיודעים לחיבורים סטרוקטורליים בבנייה ודורשים התייחסות טכנית או הנדסית כגון חיבור של חיפוי אבן, תקרה, מכשירים מאד כבדים וקירות בטון למבנה קיים.

אין כיום תקן ישראלי לתכנון עוגנים אבל יש תקן אירופאי ותקן אמריקאי הנהוגים גם בארץ לבסיס תכנון עוגנים ולבדיקת התאמה הדיבל לאפליקציה.

לכל סוגי רקע של קיר, קיימים דיבלים מותאמים כגון דיבל גבס, דיבל איטונג, דיבל בטון ודיבל עץ. חוזק הדיבל תלוי גם בחוזק קיר הרקע עליו הדיבל מתחבר. לדוגמא: על קיר גבס, דיבל גבס תוכל להחזיק בין 20 ל-65 קילוגרם בהתאם לסוג הדיבל. בקיר לבנים מסוג "איטונג, החוזק יהיה בין 20 ל-300 קילוגרם לדיבל.

קיים גם דיבל מתכת המכונה "דיבל ג'מבו" או "בורג ג'מבו" הכולל בורג ומעטפת משולבים אשר סיבוב הבורג גורם בעזרת דחיפת שיניו להתקמטות המעטפת הלוחצת על דפנות הקידוח. הוא מיועד לחיבורים לא סטרוקטורליים בקיר בטון.

אופן השימוש

דיבל מחדירים לתוך קידוח באלמנט מבני ולתוכו מבריגים את הבורג. במהלך חדירת הבורג והידוקו מתרחב הדיבל ומפעיל לחץ על דפנות החור הקדוח ובכך מושג חוזק הידוק על ידי התפשטות פנימית הדרגתית. ככל שקוטר הדיבל גדול יותר כך יהיה חוזק החיבור גדול יותר לנוכח הגידול בשטח המגע בינו ובין החור הקדוח.

דיבל מיועד לחיבור אלמנטים למשטח במקרים שבהם העומס רב מכדי להשתמש בהידוק באמצעות מסמר, שעלול להיתלש תחת העומס. בעזרת דיבל ניתן לתלות תמונות כבדות, מדפים, גופי תאורה, ארונות, מתלים וכדומה. במקרה של אלמנטים כבדים במיוחד, כגון ארונות קיר במטבח, יוצר משקל הגוף התלוי מומנט כח הפועל על הקיר וגורם למתיחה בחיבורו העליון אל הקיר. במקרים כאלו נהוג להשתמש בדיבלים חזקים וגדולים יותר לתלייה העליונה של האביזר על מנת שזה לא ייתלש מן הקיר.

עבור קיר גבס קיימים דיבלים מיוחדים הנקראים "דיבל גבס" (מיועדים לתשתית חלולה/חלשה) בעזרתם ניתן לתלות פריטים קלים. במקרים של קירות חלשים, דיבל גדול וחזק יותר אינו בהכרח הפתרון לתליית אלמנטים כבדים משום שחומר הקיר עצמו אינו מסוגל לשאת את העומס.

דיבל כוח (ממתכת) המכונה "דיבל ג'מבו" או "בורג ג'מבו" הוא דיבל המיועד לתלות פריטים כבדים ביותר או לתמוך בכבלים הנמשכים מן המבנה ונושאים משקל. בורג ג'מבו הוא מוצר הכולל בורג ומעטפת משולבים אשר סיבוב הבורג גורם בעזרת דחיפת שיניו להתקמטות המעטפת הלוחצת על דפנות הקידוח.

התקנת הדיבל

ישנן שתי דרכים מקובלות להתקנת דיבל:

  • התקנה בהברגה: בדיבל פלסטיק (נקרא גם עוגן אוניברסלי) או דיבל מתכת (נקרא גם בורג בטון), קודחים חור באלמנט מבני בהתאם לקוטר הדיבל, מחדירים את הדיבל לקדח ולתוכו מבריגים את הבורג בעזרת מברגת אימפקט או מפתח ידני. בדיבל כימי (נקרא גם עוגן כימי), קודחים חור גדול יותר מהדיבל; בדיבל עד קוטר של 20 מילימטר החור יהיה 2 מילימטר יותר מקוטר הדיבל, ובדיבל מעל קוטר של 20 מילימטר החור יהיה 4 מילימטר יותר קוטר הדיבל. לאחר מכן מכניסים אמפולה כימית או מזריקים דבק כימי בעזרת אקדח הזרקה לתוך החור ומכניסים את הדיבל בתנועה סיבובית עם מברגת אימפקט או בצורה ידנית.
  • התקנה בדפיקה: מחדירים את הדיבל לתוך קדח באלמנט מבני ולתוכו דופקים את הבורג עם פטיש. במהלך החדירה, הבורג גורם לפתיחת 4 כנפיים בקצה הדיבל שמייצר את החיבור.

קטרים נפוצים של דיבלים

  • 5 מילימטר
  • 6 מילימטר
  • 8 מילימטר
  • 10 מילימטר
  • 12 מילימטר

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22459506דיבל