דזיאדי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מטבע "דזיאדי" בלארוסי.

דזיאדיבלארוסית: Дзяды; ברוסית: Деды; בפולנית: Dziady; באוקראינית: Діди; בליטאית : Ilgės; ובלטבית: laiks Veļu) הוא מאורע סלאבי ובפרט בלטי בו מנציחים את האבות המתים. פירוש המילה הפולנית, הבלארוסית, הרוסית והאוקראינית הוא "סבים" ולפעמים היא מתורגמת לאנגלית כערב האבות.

היסטוריה

ההנצחה התקיימה פעמיים בשנה (באביב ובסתיו), אך כיום היא נערכת בדרך כלל בסוף אוקטובר. במהלך החג הסלאביים מבצעים נסך (פולחן של מזיגת משקה, לרוב אלכוהולי, כמנחה לאלים) ואוכלים ארוחות פולחניות כדי לחגוג את החיים ואת נשמתם של האבות שהצטרפו לדזיאדי עם רדת החשכה.

בפולין החליפו את המסורת בסעודה נוצרית בשם זאדושקי; עם זאת, חגיגת הדזיאדי המקורית נמשכת בקרב הרודנוברים. בבלארוס, הדזיאדי (Дзяды) התקיים בדרך בכלל בשבת האחרונה שלפני יום סנט דמיטרי שחל בסוף אוקטובר / תחילת נובמבר. היום הוא נחגג ב-2 בנובמבר.[1] לליטאים וללטבים יש סעודה דומה, הנקראת "Ilgės או Veļu laiks". יש לה שורשים בתקופות פגניות,[2] והוא שונה מעט מהדיזאדי הסלאבי.

המאורע בתקופת החזית העממית

בשנת 1988 החזית העממית הבלארוסית (Belarusian Popular Front) שהוקמה, יזמה את החייאת המסורת בבלארוס. בנוסף, ביום זה מתקיימת עצרת בקוראפאטי בפאתי מינסק, לזכר קורבנות הדיכוי הפוליטי הסובייטי. הממשל הקומוניסטי של המדינה באותה התקופה התנגד בתוקף ליוזמה, אך עם זאת, החזית העממית הבלארוסית ותנועות אחרות בבלארוס המשיכו את המסורת.

בספרות

רוב החלק השני של הפואמה "Dziady" מאת אדם מיצקביץ' (שפורסמה בשנת 1823) מתארת את סעודת הדזיאדי המאורגנת בימינו בבלארוס, שהייתה פופולרית בקרב רותנים וליטאים בתקופת חבר העמים הפולני-ליטאי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דזיאדי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ AnydayGuide, Dziady (Commemoration of the Dead) in Belarus / November 2, 2022, AnydayGuide
  2. ^ Pastor, Emi (17 בנובמבר 2011). "November's the month to bring together the living and the dead". The Baltic Times. נבדק ב-20 ביוני 2012. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34987378דזיאדי