גיזלה בוק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גיזלה בוק (בגרמנית Gisela Bock;‏ נולדה ב-8 בפברואר 1942) היא היסטוריונית גרמנית פמיניסטית.

ביוגרפיה

גיזלה בוק נולדה בקארלסרוהה שבגרמניה. אביה היה כימאי. היא לימדה באוניברסיטה החופשית בברלין (1983-1971), במכון האוניברסיטאי האירופאי (1989-1985) בפירנצה, איטליה ובאוניברסיטת בלפילד. כיום היא מכהנת כפרופסור באוניברסיטה החופשית של ברלין.

בשנות השבעים הייתה בוק ממנהיגות תנועת הנשים שדרשו שנשים יתוגמלו כספית עבור עבודתן כעקרות בית. בוק נחשבת לאחת מחלוצות העיסוק ההיסטוריוגרפי בנשים ובמגדר.

מחקריה

עבודתה הידועה ביותר של בוק הוא ספרה מ-1986, "עיקור כפוי בנאציזם" (Zwangssterilisation im Nationalsozialismus), מחקר שהקיף כ-400,000 מקרים של עיקורים כפויים שבוצעו בגרמניה הנאצית בשנים 1934–1945. בוק ערכה מחקר מעמיק על ההיסטוריה של העיקור בגרמניה הנאצית. לטענתה אפליה מגדרית וגזענות בנאציזם היו קשורים באופן כה הדוק עד שלא ניתן להבדיל ביניהם. בוק גם טענה שמדיניות העיקור הנאצית לא היוותה מבוא למדיניות רצח העם של השלטון הנאצי אלא היוותה חלק אינטגרלי ממדיניות האיכלוס של השלטון. לבסוף, מחזיקה בוק בדעה שלא מדיניות הילודה המבוקרת עמדה בראש מעייניהם של קובעי מדיניות הנאצית כלפי נשים, כי אם המדיניות המתנגדת לרבייה. לדעתה מדיניות השלטונות שלפיה יש לעקר נשים או לחייבן לעבור הפלה, אם הן אינן מביאות ילדים "ראויים לגזע", הביאה לידי כך שהשלטון ניצל את כל הנשים.

הטענה האחרונה שהתווספה לטענתה של בוק שנשים שעוקרו סבלו יותר מגברים שעוקרו וכי הכאב שנגרם לאותן נשים שעוקרו היה בעל השלכה על כלל אוכלוסיית הנשים בגרמניה הנאצית, היא שנויה במחלוקת. היסטוריונים רבים כמו קלודיה קונץ, טענו שהמדיניות הנאצית הייתה בעד רבייה, לא פחות מאשר בעד הגבלתה, ולפיכך, אין זה סביר כי מדיניות העיקור השפיעה על כלל הנשים בתקופת הרייך השלישי.

עבודותיה

גרמנית

  • Thomas Campanella: politisches Interesse und philosphische Spekulation, Tübingen : Niemeyer, 1974.
  • Die andere Arbeiterbewegung in den USA von 1905-1922: die Industrial Workers of the World, München: Trikont, 1976.
  • co-written with Barbara Duden "Arbeit aus Liebe/Liebe als Arbeit: zur Entstehung der Hausarbeit im Kapitalismus" from Frauen und Wissenschaft: Beiträge zur Berliner Sommeruniversität für Frauen Juli 1976, 1977.
  • Zwangssterilisation im Nationalsozialismus: Studien zur Rassenpolitik und Frauenpolitik, Opladen : Westdeutscher Verlag, 1986.
  • Frauen in der europäischen Geschichte, München:C.H.Beck 2000
  • (edited with Margarete Zimmermann), Die europäische Querelle des Femmes : Geschlechterdebatten seit dem 15. Jahrhundert, Stuttgart ; Weimar : Metzler, 1997. -
  • (editor), Genozid und Geschlecht. Jüdische Frauen im nationalsozialistischen Lagersystem, Frankfurt am Main/New York: Campus 2005

אנגלית

  • "Women's History and Gender History: Aspects of an International Debate" pages 7-30 from Gender and History, Volume 1, 1989.
  • co-edited with Pat Thane Maternity and Gender Policies: Women and the Rise of the European Welfare States, 1880s-1950s, 1991.
  • co-edited with Susan James Beyond Equality and Difference: Citizenship, Feminist Politics and Female Subjectivity, 1992.
  • Women in European history - Oxford ; Malden, Mass. : Blackwell, 2002
  • Challenging Dichotomies: Perspectives on Women's History. In Writing Women's History: International Perspectives,ed. Karen Offen, Ruth Roach Pierson, and Jane Rendall,1-23. Bloomington: Indiana University Press.

לקריאה נוספת

  • Usborne, Cornelie "Bock, Gisela" pages 98-100 from Encyclopedia of Historians edited by Kelly Boyd, Volume 1, London: Fitzroy Dearborn Publishers, 1999.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0