ג'ולייט שטרן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. ג'ולייט שטרןצרפתית: Juliette Stern;‏ 23 בדצמבר 189331 במאי 1963) הייתה לוחמת ציונית, פמיניסטית ומובילת ארגון ויצו (WIZO – ראשי תיבות באנגלית של ארגון נשים ציוני בינלאומי, Women's International Zionist Organization) בצרפת, שהציל בזמן מלחמת העולם השנייה יותר מ־1,000 ילדים יהודים[1].

ביוגרפיה

ג'ולייט נולדה בשנת 1893, בשם ג'ולייט קרוליין הנרייט סנג'ארד, ללואי-ג'ייקוב סנג'ארד וסופי כהן, יהודים הולנדים שהתחתנו ועברו לפריז וחיו בסביבה מתבוללת.

היא התחתנה עם וולדמר סילבן האואר, יהודי טוראי בצבא צרפת ונולדה להם בת בשם סימון.

ג'ולייט התאלמנה לאחר שבעלה נהרג בקרב בין חיילים צרפתים לחיילים בולגרים. לאחר כמה שנים היא התחתנה בשנית עם רוברט שטרן, מהנדס כימי במקור מצ'כוסלובקיה ואחיו לנשק של בעלה הראשון[2].

נשים יהודיות בצרפת לפני המלחמה

כ-40% מתוך חברי המחתרות היהודיות בצרפת היו נשים וזאת על אף העובדה שמעמדן של הנשים בחברה הצרפתית לפני מלחמת העולם השנייה היה נמוך מאשר בשאר המדינות. כמות הנשים שסיימו את לימודי התיכון ולימודים אקדמאיים לפני תחילת המלחמה הייתה נמוכה בהרבה מזו של הגברים, ועובדה זו לא הייתה שונה בנוגע ליהודים, היוצאות מן הכלל בנושא זה היו יהודיות ילידות מהגרים ממדינות מרכז ומזרח אירופה.

בכל הקהילות היהודיות, הנשים היו האחראיות לקרנות צדקה שונות ולא היו המובילות או האחראיות לארגונים אחרים, מלבד ארגון ויצו בפריז, שבראשו עמדה ג'ולייט שטרן[3].

קידום הציונות בקרב נשים

על אף שגדלה בסביבה מתבוללת, ג'ולייט הייתה ציונית וראתה בציונית צורה מודרנית של היהדות[2].

בתחילת שנות ה-30 ג'ולייט ביקרה בפלשתינה ועם חזרתה לצרפת ביססה את מועדון הנשים "קדימה" ("Kadimah") שמטרתו הייתה ללמוד על התנועה הציונית. בשנת 1935 המועדון התמזג עם קבוצה קטנה של נשים יהודיות וכך נוצר ויצו (WIZO – ראשי תיבות באנגלית של ארגון נשים ציוני בינלאומי, Women's International Zionist Organization) בצרפת כאשר בראש הארגון עמדה ג'ולייט[3].

פעילותה בזמן המלחמה

בשנת 1941, לבקשת הנאצים הוקם ארגון אוז'י"ף (בצרפתית: UGIF, ראשי התיבות של Union générale des israélites de France).

מטרת הארגון הרשמית הייתה להבטיח את ייצוגם של היהודים לפני הרשויות הציבוריות, בענייני סעד, רווחה ומעמד חברתי אך מטרתו העיקרית הייתה לרכז את כל הארגונים היהודיים תחת קורת גג אחת ולפקח על פעילות היהודים ועל ענייניהם הקהילתיים. שטרן מונתה להיות אחת החברות בארגון ולקחה על עצמה את ניהול מוקד מספר 5 שלו.

צפונית לפריז בעיר דראנסי, הוקם מחנה ריכוז וחלק מהילדים שהגיעו למחנה נמסרו לאוז'י"ף שבו הייתה ג'ולייט, שם שיכנו אותם באחד מהמעונות שהיה ברשותם. את הילדים היה אסור להעביר למיקומים אחרים, מכיוון שהם יועדו לחזור למחנה הריכוז ולהיות מגורשים. במקום להגדיל את כמות הילדים שהמעונות יכלו להכיל, ג'ולייט החליטה להעביר את הילדים למשפחות לא יהודיות ולמוסדות שונים. בעזרת ארגון ויצו, נמצאו מקומות מסתור שהבטיחו את ביטחונם של הילדים. פעולות אלו נעשו בסודיות ושטרן השתמשה בכספי הארגון בחשאי כדי לעמוד בהוצאות. אחד הבכירים במשרד לענייני יהודים חשד בפעולותיה של ג'ולייט שטרן ובשנת 1943 פנה לגסטפו בבקשה שיחקרו את המקרה. במקום לעשות זאת, הגסטפו עצרו את העובדים במוקד 5 של האוז'י"ף, הובילו לגירושם והם נרצחו.

בזמן המעצר ג'ולייט נכחה בהלוויה ולאחר מכן היא שיתפה פעולה עם חברי המחתרת היהודית, ויחד הם תכננו את "החטיפה" של הילדים שנשארו במעונות האוז'י"ף. ארגון ויצו היה אחראי להצלתם של יותר מאלף ילדים, וגם אלו שנותרו במעונות ניצלו על ידי המחתרת היהודית[3].

הערות שוליים

  1. ^ Juliette Stern: Bringing to Light an Important French Zionist and Heroine, The Jewish Teacher Project, ‏27 במאי 2014 (באנגלית)
  2. ^ 2.0 2.1 Joëlle Hanse, Juliette Stern (1893-1963) A Jewish Woman in Search of Her People
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 Resistance, Jewish Organizations in France: 1940-1944, Jewish Women's Archive (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34077376ג'ולייט שטרן