ברייתא דמלאכת המשכן
ברייתא דמלאכת המשכן היא חיבור קצר בן ארבעה עשר פרקים העוסק במשכן ובכליו, הברייתא מתמקדת במשכן שבמדבר, ורק לעיתים מועטות יחסית היא מוסיפה השוואות למקדש שעשה שלמה או למקדש שעשו "בני הגולה", דהיינו בית שני.
דפוסים
הברייתא נדפסה לראשונה בצפת בשנת שמ"ז בידי ר' מנחם די לונזנו, אך מדפוס זה נותר דף השער בלבד. הדפוס הראשון המצוי בידינו הוא דפוס ונציה שס"ב, ובו נדפסה הברייתא כנספח לספר "משפטי שבועות". כל שאר הדפוסים המסורתיים מבוססים על דפוס זה. מהדורה עם פירושים יצאה לאור בשנת תשכ"א בידי הרב חיים קניבסקי, שהוסיף פירוש קצר הנקרא "טעם", ועוד פירוש הנקרא "דעת" שבו נושא ונותן בעניינים השייכים לברייתא. הברייתא הוהדרה גם בשתי מהדורות מודרניות, הראשונה יצאה לאור בידי מאיר איש שלום בשנת 1908[1] והשנייה יצאה לאור בידי רוברט קירשנר בשנת 1992[2].
לקריאה נוספת
- מנחם כהנא, עיונים ראשוניים בברייתא דמלאכת המשכן נוסח, עריכה וההדרה, בתוך: מלאכת מחשבת, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, תשע"א/ 2011; גרסה מקוונת של הספר (לבעלי הרשאה), באתר "כותר"
קישורים חיצוניים
- מאיר איש שלום, ברייתא דמלאכת המשכן, וינה, תרס"ח, בארכיון האינטרנט, ובאתר דעת
- ברייתא דמלאכת המשכן, באתר מפעל המילון ההיסטורי ללשון העברית של האקדמיה ללשון העברית, כולל ניתוח מילוני
- הרב שמריהו יוסף חיים קנייבסקי, ברייתא דמלאכת המשכן עם פירוש טעם ודעת - ברייתא דמסכת מדות, בני ברק, תשס"ח, באתר היברובוקס
הערות שוליים
35310514ברייתא דמלאכת המשכן