בעל עסק זעיר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בעל עסק זעיר מוגדר בפקודת מס הכנסה כיחיד תושב ישראל, המפיק הכנסה מעסק או ממשלח יד, שמחזור עסקאותיו בשנה אינו עולה על סכום הקבוע בפקודה, ונרשם אצל פקיד השומה כבעל עסק זעיר. בעל עסק זעיר זכאי להקלות באופן הדיווח לרשות המסים בישראל בעניין מס הכנסה.

היסטוריית חקיקה

החוק הוצע לראשונה על ידי אריאל קלנר והונח על שולחן הכנסת העשרים ושלוש בנובמבר 2020.[1] החוק הוגש פעמים נוספות בכנסת הבאות אך לא התקדמו הליכי החקיקה. הפרק העוסק בבעל עסק זעיר נוסף לפקודת מס הכנסה בתיקון מס' 265 לפקודה שתחילתו ב-1 בינואר 2024.[2] דברי ההסבר להצעת החוק נימקו את הצורך בה:

מגזר העסקים הקטנים הוא מגזר רחב ומגוון, הכולל עסקים במגוון תחומי פעילות, בהיקפים משתנים ובצורות התארגנות שונות. בשנים האחרונות, הצטרפו למגזר זה עסקים זעירים רבים. החובות לפי דיני מס הכנסה, שחלות על כלל סוגי העסקים, מכוונות לוודא את נכונות הדיווחים ותשלום המיסים כנדרש. בחלק גדול מהמקרים אין הבדל משפטי ותפעולי בין עוסקים זעירים לעוסקים גדולים יותר. כך, מרבית החוקים, התקנות והכללים השונים שחלים על עוסקים גדולים חלים גם על עוסקים זעירים. כידוע, הרגולציה, לצד היותה כלי חשוב להבטחת הסדר הציבורי, מייצרת גם סרבול ועומס בירוקרטי, העלולים להיות מכבידים במיוחד בעבור עסקים זעירים. קשיים אלה עלולים לגרום בטווח הארוך לירידה בצייתנות שנובעת מחוסר הבנה או חוסר יכולת (כלכלית או ארגונית).
...
כדי להקל על עוסקים אלה, הוועדה לסיוע לעוסקים זעירים בחנה מספר רב של חלופות, ולבסוף המליצה על מודל מיסויי ייחודי בעבורם אשר יקל עליהם באופן משמעותי המודל מורכב הן משינוי בשיטת התרת ההוצאות, בהתבסס על מודל כלכלי, והן על שינוי תפיסה ברשות המיסים בהיבט התפעולי, שמפשט במידה ניכרת את הרגולציה והבירוקרטיה על עסקים אלה. כל זאת, כדי שיוכלו למצות את זכויותיהם ולמלא את חובותיהם באופן עצמאי ובדרך פשוטה ונגישה.[3]

כצעד משלים לתיקון הפקודה, ב-4 בנובמבר 2024 אישרה ועדת הכספים את תקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין וחשבון) (תיקון מס' 2), התשפ"ד-2024, הפוטרות בעל עסק זעיר מהגשת דו"ח שנתי לפקיד השומה.[4]

הוראות החוק

  • בעל עסק זעיר הוא יחיד שסך הכנסותיו אינו עולה על סכום הקבוע בפקודה, שהוא (נכון לשנים 2024, 2025) 120,000 ש"ח, ונרשם אצל פקיד השומה כבעל עסק זעיר. הוא יכול להיות עוסק מורשה או עוסק פטור לעניין מס ערך מוסף (מע"מ).
  • בעל עסק זעיר מחשב 30% מהכנסתו השנתית כהוצאה מוכרת ואינו נדרש להציג פירוט הוצאות. הקלה זו לא תינתן למי שמתקיים בו אחד מהתנאים הבאים:
(1) הוא מעסיק עובדים;
(2) הוא אינו מנהל פנקסים קבילים;
(3) הייתה לו בשנת המס הכנסה מעסק או ממשלח יד שלא הופקה מיגיעה אישית;
(4) חלק מהכנסתו מעסק או ממשלח יד התקבל מאדם שהוא מעסיקו בשנת המס;
(5) חלק מהכנסתו מעסק או ממשלח יד יוחס אליו מתאגיד שקוף כהגדרתו בסעיף 64(א) לפקודת מס הכנסה;
(6) יותר מ־25% מהכנסתו מעסק או ממשלח יד התקבלו מאחד מאלה:
(א) מקרובו, כהגדרתו בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה;
(ב) ממי שהיה מעסיקו במועד כלשהו בשלוש שנות המס הקודמות;
(7) הוא בעל שליטה בחברה כאמור בסעיף 32(9) לפקודת מס הכנסה;
(8) הוא אינו עומד בתנאי אחר שקבע שר האוצר באישור ועדת הכספים של הכנסת.
  • פקיד השומה רשאי לפטור בעל עסק זעיר ממקדמות מס הכנסה, ובלבד שסבר שהתועלת מגביית המקדמות מאותו בעל עסק נמוכה, בהתחשב בסכום המס שצפוי שישלם ובסיכון שלא יהיה ניתן לגבות את המס בסוף השנה.
  • בעל עסק זעיר שמתקיימים בו התנאים המפורטים בתקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין־וחשבון), התשמ"ח–1988, פטור מהגשת דו"ח שנתי לפקיד השומה.[5]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

בעל עסק זעיר40629281Q131868541