בעלי דם חם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תמונה טרמית: של נחש אוכל עכבר, העכבר (באדום) חם יותר מהסביבה בצבע כחול לעומת הנחש

בעלי דם חם בעלי חיים המסוגלים לשמור על טמפרטורת גוף גבוהה יותר מהסביבה ובפרט מינים הומיאותרמיים המסוגלים לשמור על יציבות טמפרטורת הגוף על ידי ויסות תהליכים מטבוליים. כאשר מתייחסים לבעלי דם חם לרוב מתכוונים לציפורים ויונקים המקיימים שלושה תנאי תרמורגולציה: אנדותרמיה, הומיאותרמיה ו Tachymetabolism. לשאר בעלי החיים דרגות שונות של תרמורגולציה שאיננה הומיאותרמית.

רוב בעלי החיים מסוגלים לשלוט בחום גופם ולכן המונח "בעלי דם חם" עלול להטעות כי לקבוצה זו היכולת לשלוט בחום גופם לעומת "בעלי דם קר" שאינם שולטים בו, לכן מונח זה אינו משמש יותר את הקהילה המדעית.


טרמינולוגיה

באופן כללי, בעלי דם חם חם שייכים לשלוש קטגוריות נפרדות של תרמורגולציה.

  • אנדותרמיה היא היכולת של יצורים לשלוט בטמפרטורת הגוף שלהם בעזרת תהליכים פנימיים כגון רעד שרירים או הגדלת קצב חילוף החומרים. חוקרים אחדים מגבילים את השימוש במונח ליכולת העלאת קצב חילוף חומרים כדי לייצר חום. יכולת זו מאפשרת לבעלי החיים לחמם את גופם ללא תלות בגורמים חיצוניים כגון שמש, ומזג אוויר.
  • הומיאותרמיות היכולת לשמר על יציבות הטמפרטורה הפנימית בגוף ללא קשר לטמפרטורת הסביבה החיצונית. יכולת זו מאפשרת לשמור את טמפרטורת הגוף ברמה קבועה אופטימלית לתהליכים הכימיים הפנימיים של הגוף.
  • Tachymetabolism שמירה על קצב גבוה של חילוף חומרים במנוחה. מאפשר מהירות תגובה בין מצב מנוחה לעירנות ולמעשה פעילות בכל השנה ללא תקופות של תרדמת. יצורים אלו זקוקים למזון רב ולרוב אינם מסוגלים לצום לתקופות ארוכות כפי שלמשל מסוגלים זוחלים בעלי דם קר.

קראו גם

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0