רבי בנימין דיסקין
רבי בנימין דיסקין (תקנ"ח, 1798 - כ"ה באדר ה'תר"ד, 16 במרץ 1844) היה רב ליטאי, ראב"ד הורדנה[1] ורבן של וולקוביסק ולומז'ה.
ביוגרפיה
נולד בסלונים לרב לייב חסיד, נצר למשפחת דיסקין (כונה גם: ר' לייב רש"י'ס). בשנת תקס"ט בהיותו בן 11 בלבד, אירסו אותו הוריו, ועלו לארץ ישראל עם בתם בת ה-5 במסגרת עליית תלמידי הגר"א; הילד נשאר אצל קרובי משפחה בליטא. אביו היה מראשוני ה"פרושים" מחדשי היישוב היהודי האשכנזי בירושלים, ואחותו רבקה הייתה אמו של הרב אליעזר דן רלב"ג.
היה ידוע בהקפדתו על סדר וניקיון בגדיו בהתאם לדברי הרמב"ם בהלכות דעות, וזכה בשל כך לכינוי "הרב האריסטוקרט". כיהן כראש בית הדין בהורדנה, בהמשך כיהן כרבה של וולקוביסק, בה למדו אצלו רבי יצחק אלחנן ספקטור ורבי ברוך מרדכי ליבשיץ, לימים מחשובי הרבנים בליטא. בשנותיו האחרונות כיהן כרבה של לומז'ה.
הוא נפטר בכ"ה באדר ה'תר"ד, 16 במרץ 1844, והוא בן 46, בלומז'ה. בנו רבי משה יהושע יהודה לייב דיסקין מילא את מקומו ברבנות העיר.
תלמידיו
רבי בנימין דיסקין היה רבם של כמה מגדולי הדור שאחריו:
- רבי יצחק אלחנן ספקטור - רבה של קובנה, מגדולי הפוסקים בליטא
- רבי שמואל אביגדור תוספאה - פרשן התוספתא ורבה של קרלין; גיסו של ר"ב דיסקין
- רבי ברוך מרדכי ליבשיץ - מחבר "ברית יעקב", רבן של נובהרדוק ושדליץ
- רבי שבתי - רבה של פיעסק
משפחתו
לרב דיסקין נולדו שתי בנות וארבעה בנים; בנותיו: ליבא רחל הבכורה, ושרה דבורה. בניו:
- רבי משה יהושע יהודה לייב דיסקין - "הרב מבריסק" מגדולי הפוסקים בדורו, עלה לארץ ישראל והיה מרבני ירושלים בסוף המאה ה-19
- רבי אברהם שמואל דיסקין - רבן של פלונסק ווולקוביסק, מחבר "לבני בנימין"
- רבי זרח דיסקין - נולד בתקפ"ד, משנת תרכ"ז כיהן כאב"ד פורשטט ("אחורי נהר"), הורדנה ולימים נהיה ראב"ד הורדנה. נפטר כבן 90. בנו בנימין דיסקין היה עשיר מפורסם ונישא לבתו של רבה של לומז'ה, רבי אליעזר שמחה רבינוביץ.
- רבי נח יצחק דיסקין - רבה של לומז'ה
קישורים חיצוניים
- 'דיסקין, ר' בנימין ב"ר לייב', בתוך: דב ליפץ (מרכז המערכת), נתן גורן [ואחרים] (מערכת), יהדות ליטא, כרך ג, ספר א: "אישים", תל אביב: עם הספר, תשכ"ז, עמ' 41 (ספר יזכור לקהילת ליטא, בספריית העיר ניו יורק, תמונה 1239).
הערות שוליים
- ^ תואר מקביל לרב העיר, באותה תקופה בוטל בהורדנה תואר ה"אב"ד", ששימש את רבני הערים בליטא. ראו על כך: חיים קרלינסקי, הראשון לשושלת בריסק, מהדורה חדשה, ירושלים, תשס"ד, עמ' 429, הערה 667.
בנימין דיסקין31840318Q20501859