בלם יד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ידית של בלם יד

בלם יד, המכונה גם בלם חניה או בלם חירוםאנגלית: Parking brake or handbrake) הוא מנגנון ברכבים מוטורים המשמש כדי לשמור על הרכב ללא תנועה גם כאשר הוא חונה. בלם יד מורכב לרוב מכבל המחובר לשני בלמי גלגלים, אשר מחוברים בתורם למנגנון משיכה. ברוב כלי הרכב, בלם היד פועל רק על הגלגלים האחוריים[1]. המנגנון עשוי להיות מנוף המופעל ביד, ידית משיכה הממוקמת ליד עמוד ההגה או דוושה המופעלת ברגל הממוקמת ליד הדוושות האחרות.

סקירה כללית

בעוד שלרוב רכבי ההילוכים האוטומטיים יש בלמי יד, לעיתים קרובות הם אינם מופעלים על ידי הנהגים בעת החניה[2]. עם זאת, מומלץ להשתמש בו, מכיוון שכסת החניה בתיבת ההילוכים עלול להיכשל עקב לחץ או כאשר רכב אחר פוגע במכונית וגורם למכונית להתגלגל[3][4]. כמו כן, שימוש קבוע בבלם היד מפחית את הסיכוי לקורוזיה על ידי שמירת הכבלים בתנועה[5]. ברכבים בעלי תיבת הילוכים ידנית, ניתן להפעיל את בלם היד כדי לעזור לשמור על הרכב במקומו. בחנייה בשיפוע בעלייה, מומלץ שהגלגלים הקדמיים יפנו הרחק משפת המדרכה. זה ימנע מהמכונית להתגלגל לכביש על ידי שימוש בשפת המדרכה כדי לחסום את צמיג הנוסע הקדמי במקרה של תקלה בבלם היד. באופן דומה, בשיפוע בירידה, הגלגלים הקדמיים צריכים לפנות לשפת המדרכה מאותה סיבה, ובכביש ללא שיפוע, הגלגלים צריכים לפנות ימינה. בתיבת הילוכים ידנית, מומלץ גם להשאיר את המכונית בהילוך ראשון (או בהילוך אחורי אם חונים בירידה), מכיוון שהמנוע ימנע מהמכונית להתגלגל אם בלם היד ייכשל[4].

בלם היד ברוב כלי הרכב עדיין מכני לחלוטין. באופן מסורתי, מופעל על ידי משיכת ידית, הכבלים מושכים באופן ידני חלק ממערכת הבלימה של המכונית, בדרך כלל את הדיסק האחורי או בלמי התוף. האופי המכני מאפשר לנהג להפעיל את הבלם גם אם מערכת הבלמים ההידראולית הראשית נכשלת[6].

ניתן להשתמש בסמלים ו/או בנורות כדי לציין את מיקומו של בלם יד, הפעלתו או שחרורו.

שימושים אחרים

ברכבי תיבת הילוכים ידניים ואוטומטיים, ניתן להשתמש בבלם היד גם למצבי נהיגה שונים המחייבים עצירה לרגע של הרכב. לדוגמה, ניתן להפעיל את הבלם בעת תנועה במדרון בעלייה, שכן הדבר מאפשר לנהג להחזיק את דוושת הגז והמצמד ביציבות מבלי שהרכב יתגלגל לאחור. מצבים נפוצים נוספים הם כאשר הרכב נעצר ברמזור או במעבר חצייה[7]. בלם היד יבטיח שהמכונית מאובטחת אם רכב אחר יפגע מאחור ויגרום למכונית לנוע קדימה. לא מומלץ להשתמש בבלם היד כאשר הרכב בתנועה, אלא אם יש בעיה בבלמים הראשיים, שכן הדבר עלול לנעול את הגלגלים האחוריים ולגרום להחלקה. מצב זה ידוע בתור פניית בלם יד, המבוצעת לעיתים קרובות במרוצי רחוב ומרוצי שטח כדי ליזום סחף של הגלגל האחורי.

במקרה של כשל בלמים הידראוליים, ניתן להשתמש בבלם היד להאטת רכב. במקרים כאלה, יש להפעיל את הידית לאט כדי למנוע נעילת הגלגלים ולהפחית את המהירות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בלם יד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Military.com, Auto Repair: The Parking Brake, Military.com, ‏2017-11-01 (באנגלית)
  2. ^ Your Vehicle's Parking Brake · BlueStar Inspections, www.bluestar.com
  3. ^ admin, Things You Should Never Do With an Automatic Transmission, A&P Auto Parts, ‏2017-05-15 (באנגלית אמריקאית)
  4. ^ 4.0 4.1 When To Use Your Parking Brake | Firestone Complete Auto Care, www.firestonecompleteautocare.com
  5. ^ The Great Parking Brake Debate, Instamotor, ‏2016-07-07 (באנגלית)
  6. ^ Why You Should Set Your Parking Brake, DrivrZone.com, ‏2018-06-27 (באנגלית אמריקאית)
  7. ^ Handbrake – Long stay or Short stay?, www.iam-bristol.org.uk (באנגלית בריטית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34452159בלם יד