בלאנקיזם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לואי אוגוסט בלאנקי

בלאנקיזם הוא תפיסה מהפכנית המיוחסת למשנתו של לואי אוגוסט בלאנקי, שגרס כי מהפכה סוציאליסטית צריכה להתבצע בידי קבוצה קטנה יחסית של קושרי קשר מאורגנים היטב וסודיים. לאחר שייקחו את השלטון, על המהפכנים להשתמש בכוח המדינה על מנת להנהיג סוציאליזם או קומוניזם. תפיסה זו היא אחת מהתפיסות הסוציאליסטיות הדוגלות בהפיכה.

נדיר שאדם יאמץ את הבלאנקיזם כהגדרה עצמית. המושג שימש בעיקר למטרת התנצחות, על מנת להאשים מהפכן כלשהו בכישלון הנחלת ראיית עולמו בקרב מעמד הפועלים. קרל מרקס ופרידריך אנגלס דאגו להבדיל את תפיסת המהפכה שלהם מבלאנקיזם. כפי שאנגלס ניסח במאמרו "התוכנית של הנמלטים הבלאנקיסטים מהקומונה הפריזאית"

בלאנקי הוא במהותו מהפכן פוליטי. הוא סוציאליסט רק מבחינה רגשית, באמצעות הסימפטיה שלו לסבלם של האנשים, אך אין לו תאוריה סוציאליסטית, וגם לא הצעה מעשית לפתרונות חברתיים. בפעילותו הפוליטית הוא היה בעיקר "איש מעשה", המאמין שמיעוט קטן ומאורגן היטב, שינסה להנחית מכה פוליטית בזמן המתאים, יצליח לסחוב איתו את האנשים על ידי מספר הצלחות התחלתיות, ובכך יזכה למהפכה מנצחת.

חלק ממבקריו של לנין גורסים כי ראיית העולם המהפכנית שלו הייתה אליטיסטית ובמהותה "בלאנקיסטית". רוזה לוקסמבורג, לדוגמה, כחלק מקטע ארוך יותר על בלאנקיזם במאמרה "לניניזם או מרקסיזם?", כותבת:

עבור לנין, ההבדל בין סוציאל-דמוקרטיה לבלאנקיזם הוא בסך הכל העובדה שבמקום קומץ של קושרי קשר, יש לנו פרולטריון בעל תודעה מעמדית. הוא שוכח שהבדל זה הוא שינוי מוחלט של הרעיונות שלנו לגבי ארגון, ולכן זוהי תפיסה שונה לגמרי של ריכוזיות והיחסים הקיימים בין המפלגה והמאבק עצמו. הבלאנקיזם לא הסתמך על הפעולה הישירה של מעמד הפועלים. לכן, לא היה לו צורך לארגן את האנשים למהפכה. העם היה אמור לבצע את חלקו רק ברגע המהפכה. הכנות למהפכה נגעו רק לקבוצה קטנה של מהפכנים חמושים על מנת לבצע את ההפיכה. אכן, על מנת להבטיח את ההצלחה של קשירת הקשר המהפכני, זה נחשב חכם יותר להרחיק את ההמונים מקושרי הקשר.

יש לציין שבאומרה "סוציאל-דמוקרטיה", לוקסמבורג מתכוונת לשימוש המקורי של המושג על פי כתבי מרקס, והוא זהה ל"סוציאליזם". מושג רדיקלי הרבה יותר מהשימוש שלו כיום. היא ראתה במפלגה הסוציאל-דמוקרטית, מפלגה שמבוססת על מאבק של מעמד הפועלים.

למרות זאת, לנין התכחש לבלאנקיזם:

הבורגנות רוצה, על ידי שימוש במושג "בלאנקיזם", להמעיט בערכו, להשמיץ ולהכפיש את מאבק העם לשליטה. הבורגנות רק תרוויח אם הפרולטריון והאיכרים ילחמו רק עבור זיכיון מהשלטון הישן. הסוציאל-דמוקרטים הימניים משתמשים במילה "בלאנקיזם" רק ככלי רטורי בוויכוחים שלהם. הבורגנות הופכת את המילה הזו לנשק כנגד הפרולטריון: "פועלים, היו הגיוניים! הלחמו עבור הרחבת סמכויות המפלגה הליברלית! הוציאו את הקרשים מהאש עבור הבורגנות, אך אל תעזו לחשוב על טירוף שכזה, אנרכיזם, בלאנקיזם, כמאבק לשליטה מוחלטת של העם!"

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34568235בלאנקיזם