בית הסוהר גלבוע
בית הסוהר גלבוע הוא מתקן כליאה של שירות בתי הסוהר השוכן בעמק חרוד, מדרום לכביש 71, למרגלות הר הגלבוע. הוא אחד מחמשת בתי הסוהר של שירות בתי הסוהר הנתונים ברמת ביטחון מרבית ושוהים בו אסירים ביטחוניים ברמת מסוכנות גבוהה ביותר.
היסטוריה
בית הסוהר נפתח בשנת 2004, בעקבות האינתיפאדה השנייה, שהובילה לגידול ניכר במספר האסירים הביטחוניים. תחילה נפתח כמתקן נוסף שהיה חלק מבית הסוהר שטה הצמוד לו, ונקרא "שטה ב", תוך זמן קצר הופרד לבית סוהר עצמאי בית הסוהר גלבוע.
בית הסוהר משתרע על שטח של 23 דונם, שטחו הבנוי הוא 12,000 מ"ר, והוא מיועד ל-600 אסירים.[1] בית הסוהר משמש לכליאת אסירים ביטחוניים השפוטים לתקופות ארוכות, עצורים פליליים ואסירי עבודה. הוא כולל אגף הפרדה, שבו מוחזקים אסירים בנפרד מיתר האסירים. כל אגף בבית הסוהר מחובר באמצעות שרוול למכלול המרכזי.
באוגוסט 2014 נחשפה בכלא מנהרת בריחה שאסירים החלו בחפירתה.[2]
עם האסירים שריצו עונשם בכלא זה נמנה חבר הכנסת לשעבר באסל גטאס.[3] וליד דקה שימש דובר ונציג האסירים בפני שלטונות הכלא בעת שהיה כלוא בכלא גלבוע.
פרשת הסוהרות
בנובמבר 2017 הגישה סוהרת בכלא תלונה במשטרה על הטרדה מצד אסיר עולם ביטחוני (מחמוד עטאללה).[4]. בכירים בשירות בתי הסוהר הודו שתלונת החיילת על שהותקפה נגנזה בתחילה. ב-2021, מפקד כלא גלבוע גנ"מ פרדי בן שטרית העיד שאכן היה התנהלות בלתי תקינה לגבי חיילות שירות חובה בכלא, טרם כניסתו לתפקיד. כמו כן נחשף שקצין המודיעין של כלא גלבוע הודה בחקירתו שידע על התקיפות של אותו אסיר ביטחוני וששיבץ סוהרות על פי בקשתו, ללא ידיעתן של הסוהרות את סיבת השיבוץ, וכל זאת במטרה להשיג ידיעות מודיעיניות מאותו אסיר ביטחוני.[5] בעקבות עדות מפקד הכלא, פרקליט המדינה הורה לפתוח מחדש את התיק לאחר שהתיק נסגר ב-2018 מחוסר ראיות ומחוסר אשמה. בעקבות פתיחת תיק החקירה הדיחה לאלתר נציבת שב"ס קטי פרי את קצין המודיעין המעורב בפרשת הטרדת הסוהרות ושיבוצם, שלאחר סגירת הפרשה בתחילה הועבר מתפקידו, והמשיך לשרת בארגון.[6][7]
הימלטות ששת האסירים הביטחוניים
- ערך מורחב – הבריחה מבית הסוהר גלבוע
ב-6 בספטמבר 2021 נמלטו מבית הסוהר שישה אסירים ביטחוניים, בהם זכריא זביידי, באמצעות מנהרת בריחה שחפרו.[8] הבורחים נלכדו כעבור ימים אחדים.
חודש לאחר מכן, אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון ושירות בתי הסוהר החלו בעבודות של פרויקט משותף למיגון מיידי של כלא גלבוע בהיקף של כשמונה מיליון שקלים. הפרויקט יכלול בין היתר את ביטון התאים ושיפור מיגונם על מנת למנוע בריחה.[9] בעקבות הבריחה מכלא גלבוע בוצע מיגון וביטון בית הסוהר, וכן נבדקו כלל בתי הסוהר ומוגנו באופן דומה לכלא גלבוע, שהיה בנוי על כלונסאות, ויצר חלל מתחת לתאים שהוביל לבריחה, בכדי למנוע מקרים של בריחה בצורה זו בעתיד.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של בית הסוהר גלבוע
- בית סוהר גלבוע, באתר של שירות בתי הסוהר
- שרון רופא-אופיר, חשיפה: הכלא השמור ביותר במדינה, באתר ynet, 4 ביוני 2004
הערות שוליים
- ^ כלא גלבוע, באתר של פורה יעקבי קרני אדריכלים
- ^ יאיר קראוס, סוכלה בריחת אסירים ביטחוניים שחפרו מנהרה, באתר nrg, 3 באוגוסט 2014
- ^ ג'קי חורי, ח"כ לשעבר באסל גטאס נכנס לכלא: "פעלתי ממניעים הומניטאריים", באתר הארץ, 2 ביולי 2017
- ^ לירן לוי, פרשת הטרדות הסוהרות: אישום נגד אסיר עולם; התיק נגד הקצין נסגר, באתר וואלה!, 3 באוקטובר 2019
- ^ https://www.mako.co.il/news-law/2021_q4/Article-1e79f6deab85d71026.htm
- ^ https://www.ynet.co.il/news/article/b1agnz85t
- ^ https://www.kan.org.il/item/?itemId=118696
- ^ ישראל מושקוביץ, רועי רובינשטיין, יואב זיתון, מצוד אחר שישה אסירים ביטחוניים שברחו מכלא גלבוע באמצעות מנהרה, באתר ynet, 6 בספטמבר 2021
- ^ אלון חכמון, אחרי בריחת ששת האסירים: החל פרויקט מיגון כלא גלבוע, באתר מעריב אונליין, 31 באוקטובר 2021
בית הסוהר גלבוע39052061Q108426646