בית כלא צבאי
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
| ||
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. |
בית כלא צבאי הוא בית כלא המופעל על ידי צבא. בתי כלא צבאיים מהווים חלק מכל מערכת הצבאית[דרוש מקור], ומשמשים לעיתים כדי להחזיק חיילים שכשלו בתפקידם ולעיתים כדי להחזיק שבויי מלחמה, לוחמי אויב, אזרחי אויב בזמן מלחמה ואנשים שרשויות הצבא קובעות ששהותם בחופשי היא סיכון ביטחוני. אמנת ז'נבה קובעת פרוטוקול בינלאומי המגדיר את תנאי המינימום של שבויים.
מתקני כליאה צבאיים בישראל
- ערכים מורחבים – כלא ארבע, כלא שש, נווה צדק (כלא צבאי)
במתקן כליאה צבאי כלואים חיילים על עבירות שרובן צבאיות. (על פי חוק השיפוט הצבאי)
הכלואים מתחלקים לשלוש קבוצות:
- על"מ - עציר לפני משפט. קיימת נגדו פקודת מעצר עד תום ההליכים, ימצא בכלא עד למשפט, בו ייקבע אם הוא זכאי או אשם, ואם אשם, את חומרת עונשו.
- חבוש - חייל שנשפט על עבירה צבאית, ולא יהיה נגדו תיק עם רישום פלילי במשטרת ישראל.
- אסיר - חייל שנשפט על ידי בית דין צבאי לתקופה של עד שנת מאסר, ויהיה נגדו תיק עם רישום פלילי במשטרת ישראל (חייל שנשפט לתקופה של למעלה משנה, מועבר לאחריות השב"ס).
המשטרה הצבאית מפעילה את בתי סוהר צה"ליים. המוכרים שבהם הם כלא ארבע, כלא שש וכלא 400 לנשים, אולם ככל הנראה ישנם מתקני כליאה נוספים המשמשים את צה"ל יחד עם השב"כ, כמו למשל מתקן 1391 ליד היישוב חריש שבו, כך נטען, נכלא מוסטפא דיראני.
כמו כן ישנם בסיסי מעצר צבאי כגון מעצר בית ליד, מעצר אורים ומעצר מחנה נתן, בהם העצורים משמשים כעובדים לתועלת הציבור (ממחנה נתן נשלחים עצורים לעבודות ניקיון בעיר באר שבע לדוגמה) או כעובדי רס"ר ואחראים לנקיונות הבסיסים בהם הם עצורים. ב-2017 הסנגוריה הצבאית המליצה לצמצם את עונשי המאסר לעבירות קלות ולהעדיף את השימוש בעבודות שירות ערכיות (כגון בתי חולים) על פני עבודות רס"ר.[1]
חיל המשטרה הצבאית אחראי על החזקת הכלואים במשמורת חוקית, הקניית ערכי משמעת, טיפול ברווחת הפרט וזכויותיהם הבסיסיות של הכלואים, ובמידת האפשר החזרתם לשירות תקין. המפקדים בפלוגות הכליאה בבתי הסוהר הצבאיים הם שוטרים צבאיים שהוסמכו לטיפול בכלואים.
בישראל, החיילים שנאסרים במתקני הכליאה הצה"ליים לובשים מדים מנומרים שישראל מקבלת מיד שנייה מצבא ארצות הברית. למעט תרגילים, זה השימוש היחיד שצה"ל עושה במדים הללו,[2] והוא נועד להבדיל בין האסירים לשאר החיילים.
קישורים חיצוניים
- המדריך לקצין בכלא שש באתר Army.co.il
- ירון דרוקמן, דו"ח מבקר המדינה: שליש מאסירי הכלא הצבאי - עולים, באתר ynet, 13 בינואר 2010
- גילי כהן, צה"ל כולא יותר מ-20 אלף חיילים מדי שנה, אך התוכנית לשקמם רק בחיתוליה, באתר הארץ, 21 באפריל 2014
- גילי כהן, 20 שנה אחרי המרד, הכלא הצבאי עוד זקוק לניעור, באתר הארץ, 1 בספטמבר 2017
הערות שוליים
- ^ יואב זיתון, הסוף למחבוש על עבירות קלות: בצה"ל בוחנים המרת המאסר בעבודות שירות, באתר ynet, 1 באוגוסט 2017
- ^ המדים משמשים בתרגילים כוחות ביום אויב לדימוי לוחמי אויב, בעיקר חזבאללה, אשר אף הם לובשים מדים מנומרים
28712271בית כלא צבאי