מרכז חינוך ליאו באק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף בית הספר ליאו בק)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרכז חינוך ליאו באק
מרכז חינוך ליאו באק. מלפנים, מרכז לוקיי
מרכז חינוך ליאו באק. מלפנים, מרכז לוקיי
בית ספר
מוטו "אמת מארץ תצמח"
תקופת הפעילות 1938–הווה (כ־86 שנים)
תלמידים
2771 (2018)
מיקום
מיקום שכונת כרמל צרפתי, חיפה, ישראלישראלישראל
סמליל קודם של המוסד החינוכי

מרכז חינוך ליאו באק (בק) הוא בית ספר רפורמי הפועל מטעם האיגוד העולמי ליהדות מתקדמת בחיפה. בית הספר נקרא על שמו של ד"ר ליאו בק ומחנך לאור משנתו.

היסטוריה

מרכז החינוך ליאו-בק הוקם בחיפה בשנת 1938 על ידי ד"ר מאיר אלק, בתור גן ילדים ברחוב הלל, עבור קבוצת ילדים מעולי מרכז אירופה אשר התגוררו בהדר העליון. אלק, שהיה תלמידו של ליאו בק, פעל ברוח משנתו הליברלית של רבו, ולצד ההשכלה הכללית שהנחיל לתלמידיו, ביקש לטפח בקרבם את הזיקה ליהדות, כשהיא מלווה בערכים של סובלנות, הבנה, וכבוד לעמדתו של הזולת. ב-1940 עיצב אלק את סמל בית הספר - עץ ומעליו פסוק מספר תהלים, פרק פ"ה, פסוק י"ב: "אמת מארץ תצמח".

"בית ספר הלל", בהנהלתו של אלק, התחיל ככיתת גן, והוסיף מדי שנה כיתה נוספת. כלומר, כאשר בוגרי כיתה א' עלו לכיתה ב', נפתחה עבורם כיתה ב' וכן הלאה. כאשר המחזור הראשון סיים את בית הספר העממי, פתח עבורם אלק כיתת בית ספר תיכון. לכבוד אירוע זה, הוזמן ד"ר ליאו בק עצמו לבקר במקום. במהלך ביקורו בשנת 1947 שונה שם בית הספר מ"הלל" ל"ליאו בק". אותו ביקור שימש גם תמריץ להקמת חברת ליאו בק בע"מ ב-1948, ולהעברת הנכסים אליה.

בשנת 1950, כתוצאה מהרצון להרחיב את בית הספר, ונוכח הצורך במימון, הצטרף בית הספר לאיגוד העולמי ליהדות מתקדמת, אליה הוא שייך עד היום. באותה שנה קיבלה מדינת ישראל חסות על בית הספר היסודי, והוא הפך לממלכתי.

ב-1956 עבר בית הספר היסודי לרחוב גולומב בהדר עליון, ובית הספר התיכון נותר ברחוב הלל. עקב מיקומו של בית הספר בתוך שכונה עירונית בנויה, לא היה מקום להתרחבות. על שטח סמוך שהיה יכול להיות אופציה לבנייה, החליטו הבהאים להרחיב את הגן הבהאי ולבנות מבנים נוספים, בהם בית הצדק העולמי. לפיכך, עיריית חיפה הקצתה למרכז החינוך שטח של 20 דונם סמוך למנזר סטלה מאריס בכרמל הצרפתי. בעלי השטח הם המסדר הכרמליתי, שהחכירו אותו לעיריית חיפה. על השטח נבנה ב-1970 מרכז חינוך, מכספי מרכז ליאו-בק, שעל תכנונו הופקדו האדריכלים מיכאל נדלר, שולמית נדלר, שמואל ביקסון ומשה גיל. כיום כולל המרכז בית ספר תיכון שש-שנתי (חטיבת הנעורים והתיכון), חטיבה לגיל הרך, בית ספר יסודי, מתנ"ס ומרכז ספורט, בית כנסת רפורמי ("אוהל אברהם") ומרכז בינלאומי ללימודי יהדות על שם לורי לוקיי.

בשנת 1974 פרש אלק לגמלאות, ואת הניהול קיבל ראובן סמואלס, שהיה מורה בבית הספר מ-1962. עם פרישתו של סמואלס ב-1999, התמנה למנהלו הכללי של המרכז דני פסלר, יו"ר סיעת העבודה במועצת עיריית חיפה וחבר המועצה הישראלית לתרבות ואמנות, שהיה תלמיד ומורה בבית הספר. בדצמבר 2017, אחרי פרישתו של דני פסלר, מונה אופק מאיר במקומו והוא מנכ"ל בית הספר כיום.

בנוסף ללימודים בבית הספר, מפעיל המרכז תוכניות רבות למען הקהילה, פעילויות לקידום ערכי יהדות, כיתת מחוננים מחוזית וכן כיתות לילדים הסובלים מ-PDD ומוגבלויות שונות, אשר חלקם משולבים בלימודים עם שאר כיתות השכבה.

נכון ל-2013, לומדים במרכז החינוך, על כל מוסדותיו ובכל שכבות הגיל, כ-2,500 תלמידים.

המרכז הבינלאומי ללימודי יהדות ע"ש לורי לוקיי

מרכז לוקיי המיועד לקיום כנסים, אירועים (כולל שמחות ואירועים משפחתיים), סמינרים, ימי עיון ומופעי תרבות, נמצא בקמפוס של מרכז חינוך ליאו באק. המרכז נפתח בשנת 2003, והוא כולל אודיטוריום בעל 300 מקומות ישיבה, 14 חדרי סמינרים, בית ספר יסודי ומרכז תקשורת.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24175966מרכז חינוך ליאו באק