בית הכנסת ח'וראסאניה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הכנסת ח'וראסאניה
Khorasaniha Synagogue
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
מידע כללי
סוג בית כנסת
מידות
שטח 800 מ"ר

בית הכנסת ח'וראסאניה הוא בית כנסת הממוקם ברחוב ואליאסר בטהראן, איראן.

היסטוריה

בשל הגידול הרב באוכלוסיית יהודי משהד, הוחלט בשנת 1969, בפגישת אגודת הצדקה קילימיאן ח'וראסאניה שהתקיימה בבית הכנסת ליביאן בטהראן, על הקמת מתחם תרבות ובו בית כנסת גדול, אולם קבלת פנים, משרדי העמותה ובית ספר. לצורך הבנייה נאספו תחילה לשלוש מאות וחמישים אלף טומאן. בהמשך נתרמו שני מיליון ריאל איראני על ידי בית הכנסת רפי ניא, מיליון ריאל מקרן בית הכנסת ליביאן, ומיליון ריאל ממכירת בית הכנסת יוסופזאדה במשהד.

בשנת 1970, החלה בנייתו של בית הכנסת ח'וראסאניה על קרקע שנרכשה ברחוב ואליאסר 96 מערב זורואסטר, טהראן, איראן. המתחם בן ארבע הקומות התחיל לשמש כמרכז תרבות בשנת 1974.

בקומה הראשונה (תת קרקעית) היו חצר וחניה, דירתו של השוער, מטבח חדיש ומאובזר, מקרר, מערכת כיריים, מחסן, וחדר מכונות (מרכז מערכת חימום וקירור).

בקומה השנייה, היה אולם קבלת הפנים, ששימש כמסעדה לארוחות צוהריים ולאירועים משפחתיים, וחלק נוסף שהוקדש לפעילות התרבותית של צעירי משהד.

בקומה השלישית היה אולם לעריכת שמחות והתכנסויות עם קיבולת של כחמש מאות איש (בשנות הפעילות הראשונות, עקב ריבוי המתפללים, בעיקר בראש השנה וביום כיפור, אולם זה שימש גם כבית כנסת).

בקומה הרביעית נבנה בית הכנסת ח'וראסאניה המשתרע על שטח של 800 מ"ר ויכול להכיל כ-400 איש (300 גברים ו-100 נשים) עם ארכיטקטורה חדשה בהשראת בתי הכנסת המודרניים, תקרה מעוצבת, חלל פנימי מסודר ומעוצב יפה, וויטרז'ים עם מוטיבים של שנים עשר השבטים.

רבי אליהו בן חיים שימש כרב בית הכנסת ושליח ציבור מאז תחילת פעילותו. נכון להיום, אף על פי שרוב יהודי משהד היגרו, מתקיימים בו עדיין טקסי תפילה בשבתות ובחגים, ואולם קבלת הפנים ממשיך לפעול בניהולו של המהנדס רחמני בסיועם של אנשי דת נוספים.[1]

הערות שוליים

  1. ^ Khorasaniha Synagogue, Research Studies Center of Iranian Jews, ‏11 בנובמבר 2020
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

בית הכנסת ח'וראסאניה35028493Q18206730