בוצרת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Crystal Clear app help index.svg
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

בוצרת מתוצרת חברת "ניו הולנד"

בוצרת היא כלי מכני המשמש לבציר ענבי יין. אלו מיועדים לייצור יין או מיץ ענבים ואינם מתאימים כענבי מאכל.

מבנה הכלי

הבוצרת מבוססת על מרכב גבוה דמוי טרקטור שנישא על גבי ארבעה גלגלים גבוהים. בין הגלגלים מצויה מערכת של מוטות אליפטיות המיועדות לניעור העץ אליהם מחוברת מערכת שאיבה. מעליהם נמצאת מערכת המיון והאחסון ובחלק מהבוצרות ישנו גם מסוע לפריקת היבול.

תא הנהג מצוי בחלק הקדמי העליון ובו גם נמצאת מערכת הבקרה על מערכת הקטיף ולצידו נמצא מנוע הכלי.

ישנן גם בוצרות נגררות הרתומות לטרקטור חקלאי רגיל ופועלות בצורה דומה לבוצרת ייעודית.

דרך הפעולה

הבוצרת נעה בין שורות הגפנים כאשר זוג גלגלים אחד מצוי מצידה האחד של השורה והזוג השני מצידה הנגדי. בשעת נסיעת הבוצרת נכנסים עצי הגפן במרווח שבין הגלגלים שם נמצאים גם מוטות הניעור שנעים מצד לצד. כתוצאה מכך נושרים גרגרי הענבים מן האשכול, ויחד איתם נתלשים גם ענפים, עלים וגם חלק מהאשכולות במלואם אל כפות איסוף.

באמצעות מערכת יניקת האוויר מועברים הענבים אל מיכלי המיון תוך שמפוחים מבצעים הפרדה גסה של הפרי מחלקים אחרים של העץ הנתלשים תוך כדי העבודה. לאחר מכן מועבר הפרי אל מיכלי האחסון של הבוצרת.

בבוצרות רבות קיים מסוע המפנה באופן קבוע את הפרי המבורר אל מיכל הרתום לטרקטור ונע במקביל לבוצרת. ובבוצרות שאינן משתמשות במסוע נפרק היבול באמצעות הטיה ושפיכה של מיכלי האחסון אל תוך המיכל הנלווה.

השימוש בבוצרת מאפשר קטיף שטח נרחב של כ-5 דונם בשעה, המאפשר השגת קטיפת יבול איכותי. אך בשונה מבציר ידני בו נשארים האשכולות והפרי בשלמותם עד הגעתם ליקב, הבוצרת פוצעת את הפרי וחלק מנוזל היין מתחיל לצאת מהענבים, ומתחיל תהליך התסיסה של היין. בשל כך מבוצע הבציר בשעות הבוקר המוקדמות כאשר מזג האוויר קר והיבול מובל במהירות ליקב לשם ניהול מבוקר של תהליך ההתססה והכנת היין.

פיתוח

בעשור השני של המאה ה-21 פותחה בוצרת המתאימה לקטיף גידולים חקלאיים נוספים כגון שקדים וזיתים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בוצרת בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0