באנוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
באנוני
Benoni
מדינה דרום אפריקהדרום אפריקה דרום אפריקה
חבל ארץ חאוטנגחאוטנג חאוטנג
שטח 17,555 קמ"ר

באנוניאנגלית: Benoni) היא עיירה במזרח ראנד בפרובינציית חאוטנג שבדרום אפריקה. מאז 2000 היא חלק מעיריית המטרופולין אקורולני.

היסטוריה

מקורו של השם באנוני כאשר המודד הכללי, יוהאן ריסיק, התקשה להעניק בשנת 1881 שם לאזור. הוא לבסוף קרא לאזור באנוני (בן צערי), השם שהעניקה רחל לבנה בספר בראשית. זהב התגלה בספטמבר 1887 ומכרה הוקם על ידי מהגרים מקורנוול. הכפר נודע בעבר בשם "קורנוול הקטנה".

סר ג'ורג' פראר, שהיה יו"ר חברת כרייה שפעלה בבאנוני, לקח על עצמו להתחיל לייפות את עיר המכרות הצומחת במהירות בשנת 1904. מים שנשאבו מן המכרות הועברו לאגמים מלאכותיים סיבב העיירה ובשכונות החדשות ניטעו אלפי עצים. ב־1907 הוענקה לבאנוני מעמד של עיירה.

בשנת 1922 פרץ מרד הראנד או שביתת 1922 במכרות בוויטווטרסראנד ואלפי כורים לבנים החלו לשבות. השביתה הובילה בחלקה על ידי המפלגה הקומוניסטית הדרום אפריקנית. באנוני שימש הכאחד מהמפקדות של הכורים והיו לא מעט קרבות באזור. בתחילת מלחמת העולם השנייה ארגון הפרו-גרמני נוטרי עגלות השוורים פוצץ את סניף הדואר בבאנוני.

במהלך גביע העולם בקריקט 2003, שני משחקים שוחקו בפארק ווילומור של באנוני.

מכרות הזהב הפכו פחות חשובים עם הזמן. העסקים כיום מתמקדים יותר בתעשיות ובאספקת שירותים, במקום בכרייה, והעיירה משרתת גם עיירות סמוכות אחרות כמו ברקפאן, ספרינגס ונייג'ל.

אתרים

  • קניון לייקסייד (בנוי בצורת ספינת קיטור מיסיסיפי ליד אחד האגמים).
  • פארק הארנבונים, בו מחזיקים ארנבות וחיות קטנות אחרות.

הקהילה היהודית

באנוני במזרח ראנד הייתה אחת הקהילות היהודיות הראשונות ברפובליקת טרנסוואל והתפתחה בסופו של דבר לאחת הגדולות במדינה. הקהילה היהודית הייתה תוססת ותרמה תרומה חשובה למסחר ולתעשייה של באנוני.

יהודים נגיעו זמן קצר לאחר הקמת באנוני בשנת 1881 ותרמו באופן פעיל לצמיחת המקום. היהודים הראשונים היו כסוחרים. חלק מהיהודים הגיעו מאנגליה וממושבת הקייפ אבל רוב היהודים הגיעו מליטא לאחר שהוזמנו על ידי הנשיא קרוגר. היהודים המשכילים הצליחו לנהל משא ומתן עם פקידי הכרייה, מה שאפשר להם לפתוח חנויות זיכיון לכרייה. מכיוון שהפקידים זלזלו במסחר עם אנשים שחורים היהודים זכו בנתח השוק הזה. עם צמיחת עסקיהם, היהודים יכלו להרשות לעצמם להביא את הקרובים שלהם מליטא.

רחוב בבאנוני

במלחמת הבורים השנייה רוב יהודיי באנוני שירתו בגבורה בקומנדו של העיירה.

הנישואים היהודיים הראשונים בבנוני התקיימו בדצמבר 1897 בין מקס גינזברג לאנני לוי. תחום החינוך הגיע לשיאו בהקמת בית הספר היהודי הלל בשנת 1967. בית הספר נסגר בשנות השמונים כאשר האוכלוסייה היהודית עברה ליוהנסבורג או היגרה. היבט מיוחד בקהילה היהודית של בנוני היה המוסדות העבריים המאוחדים של באנוני, שנוסדו בשנת 1924.

היהודים לקחו חלק פעיל בעניינים האזרחיים של העיירה ומן הקהילה הגיעו חמישה בין ראשי העיירה: ש. גרולמן, א. קופר, מ. נסטאדט, א. פוטש וא. ריץ. בתחום הבידור ניהלו איסי גודמן ואחייניותיו אתל וזלמה לונדון את מועדון התיאטרון של מזרח ראנד, שנוסד בשנת 1944.

המועצה היהודית האורתודוקסית של רנד המזרחית הוקמה בשנת 1979 על מנת לתאם את פעילות הקהילות העבריות בנוני, בוקסבורג, ברקפאן, דלמאס, עידנווייל, גרמיסטון, פארק קמפנטון וספרינגס.

כיום רובה של הקהילה היהודית של באנוני עזבה את העיירה.

ילידים מפורסמים

  • בריאן הבנה, שחקן רוגבי לשעבר בספרינגבוקס.
  • פיליפ הולידיי, מתאגרף.
  • מוריס קאהן (נולד ב-1930), מיליארדר ישראלי, מייסד ויו"ר קבוצת Aurec.
  • מילדרד מנגקסולה, זמרת וחברה במלכות מהוטלה.
  • פרית ואן דר מרווה, מורה בבית הספר התיכון של בבנוני והרצה הכי פורייה בתולדות מרתון החברים.
  • פופ מוחמד, מוזיקאי ג'אז.
  • גרייס מוגאבה, לשעבר הגברת הראשונה של זימבבואה.
  • בראדלי פלייר, שחקן קריקט.
  • אוליבר רג'ינלד טמבו, פוליטיקאי ונשיא הקונגרס הלאומי האפריקני בין 1967–1991.
  • שרליז ת'רון, שחקנית זוכת אוסקר.
  • ג'יל טרפלר, אמנית חזותית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא באנוני בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30751080באנוני