את חטאי אני מזכיר היום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

"את חטאי אני מזכיר היום" הוא ביטוי תנ"כי אשר נהוג להשתמש בו בימינו בהקשרים שונים, על מנת לפתוח משפט בהתנצלות מקדימה על אירוע בעבר בו התנהג הדובר בצורה הדרושה התנצלות. לעיתים הביטוי משמש כמטבע לשון צינית על מנת להגזים בתיאורי חרטה.

מקור בתורה

הביטוי נאמר על ידי שר המשקים של פרעה בפרשת מקץ, כאשר הוא מציע לפרעה את יוסף כפותר חלומות:”וַיְדַבֵּר שַׂר הַמַּשְׁקִים אֶת פַּרְעֹה לֵאמֹר אֶת חֲטָאַי אֲנִי מַזְכִּיר הַיּוֹם׃ פַּרְעֹה קָצַף עַל עֲבָדָיו וַיִּתֵּן אֹתִי בְּמִשְׁמַר בֵּית שַׂר הַטַּבָּחִים אֹתִי וְאֵת שַׂר הָאֹפִים׃” (ספר בראשית, פרק מ"א, פסוקים ט'-י')

רקע

יוסף הצדיק כלוא בבית האסורים במצרים. כשבמקביל, בארמון המלך פרעה מתרחשת מהומה, המלך חלם חלום ואין איש מחרטומיו וחכמיו מצליחים לפותרו. שר המשקים, אשר נעזר בעבר ביוסף, שכח את יוסף ואת פתרונו אשר פתר לו, עומד כעת לפני פרעה ומזכיר את כליאתו שלו ושל שר האופים בבית האסורים. שר המשקים מספר לפרעה על יוסף, "נער עברי עבד" שידע לפתור לנו באופן מדויק את חלומותינו, שר המשקים מציע לפרעה לפנות ליוסף על מנת שיפתור לו את חלומותיו.

התנצלות שר המשקים

השר מצוי במעמד לא נעים, מצד אחד אין זה מתאים למעמדו לספר אודות חוויותיו מהכלא, ועוד לפני המלך בכבודו ובעצמו, מאידך, הוא חפץ לסייע למלך במצוקתו ולשם כך אין לו ברירה אלא לספר מהיכן הוא מכיר את יוסף. לשם הפחתת הבושה[1] הוא פותח את דבריו במשפט המתנצל אֶת חֲטָאַי אֲנִי מַזְכִּיר הַיּוֹם שלכאורה מהווה משפט קישור לגיטימי לכך שהוא יכול להציע פתרון, גם אם הוא ממקום חשוך כמו בור הכלא של שר הטבחים של מצרים.

השימוש בביטוי כיום

השימוש הנפוץ בביטוי הוא לרוב כהבעת התנצלות קטנה על דבר פעוט על מנת לשכנע את דעת המאזין באמיתות דבריו של הדובר.

  • לדוגמה: "את חטאי אני מזכיר היום, תמיד הייתי מאחר לבית הספר ביום ראשון, אך תמיד הייתי מקבל ציונים טובים" -אמר התלמיד למורהו במסיבת סוף השנה.

אך לעיתים הביטוי משמש כמטבע לשון צינית על מנת להגזים בתיאורי חרטה.

  • לדוגמה: "את חטאי אני מזכיר היום, כשהגעתי לגור כאן לא הייתי כלל צריך לחייך אליך ולא לדבר איתך" -אמר פלוני לשכנו בעיצומה של המריבה.

דוגמאות לשימוש בביטוי בספרות

  • בספר "אמונת צדיקים" מובא סיפור מ"הצדיק מאפטא" שבו יהודי אשר המיר את דתו היה אצל מלך פולין בעת עלילת דם אשר ניסו להעליל על היהודים. ואותו יהודי לא יכול היה לעמוד מנגד על אף היותו מומר:

"ועמד מכסאו בחרי אף והרים קולו בחכמה גדולה לאמר, שמעו נא דברי: את חטאי אני מזכיר היום אשר הייתי יהודי, ומי הוא היודע רעת היהודים וזדון לבבם כמוני... אך הרעיון הזה אשר אתם אומרים אשר היהודים צריכים דם על פסח וכל אחד מספר מעשה זה, זהו שקר גמור! ואני נותן ערבות על זה!"

.

  • בספר "במחיצתם" מובא סיפור אודות הגביר סר אייזיק וולפסון, אשר הבטיח לרבי אהרן קוטלר שיתרום מכספו לצדקה, אך השנים חלפו ולא קיים הגביר את הבטחתו. והוא מספר כשהגיע לתרום לילדים במצוקה באירוע התרמה פתח ואמר בנאומו:

"את חטאי אני מזכיר היום, עברו שנים רבות מאז, ולא קיימתי את הבטחתי, עכשיו, לאחר שהביא אותי הרב לורנץ לכפר הנוער הנפלא הזה, והענקתי לו תמיכה חשובה - נשברו המחסומים..."

הרב שלמה לורנץ, "במחיצתם ב", עמוד 245 באתר אוצר החכמה

.

דוגמאות לשימוש בביטוי כיום

  • הביטוי ככותרת בעיתון למאמר חרטה מכוונה טובה:

"משהתפרסמו ידיעות על חילול קבר רחל נקט הרב מימון פעולה יוצאת דופן שעוררה הדים רבים: הוא פרסם מכתב בעיתון "הארץ" שכותרתו – "את חטאי אני מזכיר היום". המכתב נחשב חריג כל כך עד שמערכת העיתון החליטה לציין בפתחו שהוא מתפרסם "משום כבוד המחבר ותוך הסתייגות מן הדעות המובעות בו". במכתבו הצטער והתחרט הרב מימון על שבמהלך כהונתו כשר הדתות כשהוקמה מדינת ישראל פעל לשימור המקומות המקודשים של הנוצרים ושל המוסלמים"

.

  • הביטוי בשימוש חבר כנסת כהקדמה לדברי לעג על עיתון המייצג את המפלגה המתחרה:

"אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, את חטאי אני מזכיר היום: אני קורא יום-יום את העיתון "על המשמר". אני נהנה מעיתון זה ושואב ממנו חומר רב להצעות לסדר-היום ולשאילתות... זה רק נותן לי חומר למחשבה, חלק גדול מהשאילתות שלי שאובות מהעיתון "על-המשמר"."

.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ על פי פירושו של "אוהב גר" על תרגום אונקלוס, בראשית מא, ט