אש ומים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אש ומים
מזרקת ״מים ואש״ בדצמבר 2014
מזרקת ״מים ואש״ בדצמבר 2014
יעקב אגם, 'מים ואש', כיכר דיזנגוף ת"א 1986, פח מעורגל, מים ואש (גז)
צילום אוויר של מזרקת האש והמים של אגם, 2010

"מים ואש" הוא פסל קינטי, יצירתו של יעקב אגם, מזרקה אמנותית שניצבה בלב כיכר דיזנגוף, בתל אביב, והיוותה אחד מסמליה המוכרים של העיר. היצירה ידועה גם בשם "המזרקה של יעקב אגם". היא הוקמה ונחנכה במהלך שנת 1986, ופורקה בדצמבר 2016 לקראת הנמכת הכיכר המוגבהת. ביולי 2018 עם סיום העבודות לאחר הנמכת הכיכר, הוחזרה למקומה בכיכר המחודשת.

רקע

המזרקה היא אחת מיצירות האמנות הנודעות ביותר של אגם אשר זכה להכרה בינלאומית כאחד ממייסדי זרם האמנות הקינטית. כאופייני ליצירות האמנות הקינטית והאופ ארט, למזרקה ממד תנועתי ואשלייתי בולט, המושג הן על ידי השימוש בטכנולוגיה והן על ידי תנועתו של הצופה במרחב. המזרקה מורכבת מכמה גלגלי ענק משוננים, המעוצבים בסגנון קינטי (צורות גאומטריות צבעוניות, הנתפסות כתמונות שלמות שונות, מזוויות שונות). מנגנון טכנולוגי, המופעל אוטומטית בזמנים שונים, במהלך היום והלילה, מסובב את הגלגלים על ציריהם, מזריק מים אל-על בצורות שונות, יורק אש כלפי מעלה ומשמיע מוזיקה, וכך מעניק לפסל התלת ממדי חיים מחזוריים.

את המזרקה פיתח אגם במשך עשר שנים, ובתחומה, תחום האמנות הפלסטית, היא הראשונה המשלבת את ממד הזמן. היצירה משקפת רעיון השאול מתפיסת העולם היהודית, את המחשבה כי את האש והמים לא ניתן לעצור. היצירה משמשת אטרקציה תיירותית.

תגובת הקהל

מיד עם הצבתה של המזרקה בכיכר החלה להישמע ביקורת על העלות הגבוהה של התחזוקה השוטפת שלה. באוגוסט 2011 החלו עבודות לשיפוץ המזרקה שנמשכו עד ספטמבר 2012 ועלותן הוערכה בכשני מיליון שקלים.

במסגרת שיפוץ המזרקה עברה מספר שינויים, נצבעה מחדש, הגלגלים המשוננים אינם מסתובבים עוד, וזרנוקי המים משתנים בכל רגע.

"מופע" קצר בן כרבע שעה מוצג ארבע פעמים ביום, ב-11:00, 13:00, 19:00 ו-21:00. במהלך המופע מוזיקה מתנגנת, שלושת גלגלי השיניים מסתובבים, המים עולים ויורדים בגבהים שונים ואש יוצאת מחלקה העליון של המזרקה. ב-18 בדצמבר 2016 המזרקה פורקה מכיכר דיזנגוף והועברה לחניון רידינג, במסגרת עבודות להנמכת הכיכר.[1] לפי התכנון המזרקה תוצב מחדש בכיכר המונמכת בבריכת הנוי. ביולי 2018 עם סיום העבודות לאחר הנמכת הכיכר, המזרקה אמנם הוחזרה למיקומה באמצע הכיכר, אך בהרכב חסר של הצורות הגאומטריות הצבעוניות החיצוניות, וזאת עקב חילוקי דעות בין אמן היצירה יעקב אגם לבין עיריית תל אביב.[2]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אש ומים בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27289826אש ומים