ארכאולוג
ארכאולוג הוא אדם העוסק בארכאולוגיה. ארכאולוג אוסף וחוקר נתונים חומריים על עברה של האנושות, החל מהופעת האדם ועד לעבר הקרוב ביותר. הנתונים יכולים להיות כלים עתיקים, עצמות, מבנים וכל שריד אחר הנוגע לאדם, לפעולתו ולסביבתו, הנאספים באופן שיטתי (למשל בחפירה ארכאולוגית המנוהלת בידי ארכאולוג). הארכאולוג משתף פעולה עם חוקרים מתחומים משיקים כגון גאולוגים, היסטוריונים, אנתרופולוגים, פיזיקאים וביולוגים. הארכאולוג האנגלי פלינדרס פיטרי נחשב לאבי הארכאולוגיה המדעית המודרנית.
בישראל, דרך המלך להכשרת אדם כארכאולוג היא לימודים בחוג לארכאולוגיה באוניברסיטה, בפקולטה למדעי הרוח. לימודי ארכאולוגיה מתקיימים באוניברסיטה העברית[1], באוניברסיטת תל אביב[2], באוניברסיטת חיפה[3] באוניברסיטת בן-גוריון בנגב[4] ובאוניברסיטת בר-אילן[5]. בנוסף מתקיימים לימודים בארכאולוגיה גם במכללות לרוב במסגרת החוג ללימודי ארץ ישראל למשל במכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן ובמכללת תל-חי.
העיסוק בארכאולוגיה מקובל גם אצל חובבים, אם בצורה של הצטרפות לחפירה באתר ארכאולוגי, הנעשית בפיקוחם של ארכאולוגים מקצועיים, ואם באופן חובבני וחסר פיקוח, הגולש לעיתים לשוד עתיקות. חובב ארכאולוגיה נודע בישראל היה הרמטכ"ל והשר משה דיין.
ארכאולוגים מועסקים בעיקר במקומות העבודה הבאים:
- באוניברסיטאות, במחקר ובהוראה;
- במוזיאונים שלהם יש אגף עתיקות, כגון מוזיאון ישראל או המוזיאון הבריטי;
- בגופי פיקוח ושימור של אתרים ארכאולוגיים ואתרי עתיקות, כגון רשות העתיקות.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: ארכאולוג |
הערות שוליים
- ^ אתר המכון לארכיאולוגיה, האוניברסיטה העברית ירושלים (באנגלית)
- ^ אתר החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום, באוניברסיטת תל אביב
- ^ אתר החוג לארכיאולוגיה, אוניברסיטת חיפה
- ^ המחלקה למקרא, ארכיאולוגיה והמזרח הקדום, באתר אוניברסיטת בן-גוריון
- ^ המחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה, באתר אוניברסיטת בר-אילן