אסון קריסת הגג בבית הספר מקיף ו' בבאר שבע

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אסון קריסת הגג בבית הספר מקיף ו' בבאר שבע
שעה 19:30
גורם ליקויים בעבודות השיפוצים

אסון קריסת הגג בבית הספר מקיף ו' התרחש ב-10 ביוני 1998, סמוך לשעה 19:30. תקרת אולם הספורט בבית הספר המקיף ו' בבאר שבע קרסה. באותה עת שהו באולם הספורט מספר נערים שהשתתפו באימון כדורסל. באסון זה נהרגו הנערים שלומי טולדו וליאור קבלו והנער גיא זלצר נפצע. התקרה קרסה כשעה ומחצה לאחר שהסתיימה יציקת בטון מסוג בטקל על גג אולם הספורט.

חקירת האירוע והמשפט

בחקירת המשטרה התגלו ליקויים בעבודות השיפוצים שהתבצעו על הגג, וכתבי אישום הוגשו כנגד 12 נאשמים, בעלי תפקידים בעיריית באר שבע ובחברה שביצעה את השיפוצים. כולם הואשמו בעבירה של גרימת מוות ברשלנות.

בתחקיר שנעשה על ידי משרד החינוך נמצא, כי "הפרקליטות העבירה ביקורת חריפה נגד מנהלת בית הספר שלא מנעה פעילות באולם הספורט אחר שעות הלימודים למרות שידעה כי במהלך היום מתבצעות עבודות איטום ויציקה בגג אולם הספורט."[1] למרות ביקורתה, ומסיבות משפטיות, לא הגישה הפרקליטות כתב אישום כנגד מנהלת בית הספר. עוד הוזכר כי "מדוע קרסה התקרה? מתוך העדויות וחוות הדעת של הטכניון ומומחים אחרים, מצטברות מסקנות חד משמעיות, כי התקרה קרסה בשל שלושה גורמים הנדסיים עיקריים מצטברים:

  1. תכנון לקוי בשלב התכנון המקורי בסמוך לשנת 1976. צומתי החיבורים של הקונסטרוקציה, כפי שתוכננו במקור, נמצאו בלתי ניתנים לביצוע. לא ברור על סמך איזה הגיון מקצועי בוצעו בפועל.
  2. ביצוע לקוי של העבודה בזמן הקמת המבנה. חריגה בעובי יציקת הבטון מעל לוחות הבסיס – בטרום, בעובי ממוצע של 7 ס"מ במקום 5 ס"מ, משמעות הדבר כ-50 ק"ג תוספת לכל מטר מרובע. הוספו פירמידות לגג לצורך חדירת אור. אלו הוסיפו משקל לתקרה כולה. החגורה העליונה תוכננה להיות מאלמנט אחד ונבנתה בפועל משני חצאים מחוברים. חיבור התושבות של החגורות העליונות של האגדים המשניים לאגד הראשי לא היה נכון. זו, כנראה, נקודת התורפה המרכזית והיא זו כנראה שהובילה לקריסת התקרה.
  3. יציקת הבטקל (שכבת בטון קל) גרמה לעומס בלתי אפשרי לנשיאת המשקל הכולל.

עוד נאמר, כי ניתוח הדברים בדיעבד מלמד, כי כל המעורבים בעבודה זו יצאו מהנחה מוטעית שמדובר בשיפוץ פשוט, ללא משמעות מבנית, לכן לא ערכו בדיקה יסודית של תסבולת הגג לפני תחילת העבודות. בבדיקה מול התקן הישראלי, נמצא כי העומס השימושי שעל גג מסוג זה היה אמור להבנות הוא 150 ק"ג/מ"ר. מנתוני חוות הדעת נמצא, כי הגג תוכנן לעומס שימושי של 20 ק"ג/מ"ר, כלומר, מקדם הבטיחות היה נמוך באופן דרסטי מהנדרש בתקן[2].

ב-24 בנובמבר 2003 קבע בית המשפט המחוזי בבאר שבע לאחר הערעור שעיריית באר שבע נמצאה אחראית לגרימת מותם ברשלנות של שני נערים באסון[3]. בית המשפט המחוזי בבאר שבע בחר לזכות תשעה נאשמים מתוך 12[4].

מפסק הדין[5] עלה כי עיריית באר שבע לא מינתה ממונה מיומן על הבטיחות כנדרש בתקנות, לא הכינה תוכנית בטיחות ולא קבעה אמצעי זהירות לבית הספר, זאת לאחר שתכננה והוציאה לפועל עבודות בנייה ללא היתר. כמו כן נכתב שהעירייה לא פעלה לבדיקת הגג ויציבותו, לא דיווחה לגורמים המשתמשים באולם הספורט, להנהלת בית הספר ולאגודת ספורט שהשתמשה באולם על אופן העבודה ומועדה ולא מנעה כניסה לאולם בעת ביצוע העבודות.

הכרעת הדין התקבלה בעקבות ערעור שהגישה המדינה כנגד זיכויים של עיריית באר שבע, מהנדס העיר, סגן המהנדס, מתאם מבני ציבור ושתי חברות שפעלו במקום לאחר שבית משפט השלום באשקלון זיכה אותם.

בנוסף לעיריית באר שבע הורשע גם דוד יעקובי, ששימש כמתאם מבני ציבור בעירייה, בגרימת מוות ברשלנות וחבלה ברשלנות, כיוון שלא בדק את התוכניות ולא ביצע בקרה על תכנון העבודות בבית הספר. עוד נכתב בפסק הדין שיעקובי לא הגיש את תוכניות הבנייה למחלקת רישוי ופיקוח בעירייה ולא קיבל היתר בנייה.

גזר הדין

ב-24 בפברואר 2003 בית משפט השלום באשקלון הרשיע בגרימת מוות ברשלנות[6]. שלושה מבין 12 הנאשמים באסון קריסת הגג. השופט רענן בן יוסף הרשיע את חברת קדים, החברה שתכננה ופיקחה על העבודות, את מהנדס החברה, זלמן גמבורד, ואת המהנדס המפקח על הבנייה, בסיל אלתר גם בגרימת חבלה ובבנייה ללא היתר. מנהל קדים, אבי הר שגיא, זוכה מחמת הספק.

במהלך הכרעת הדין איבדה אימו של הנער שלומי טולדו דליה את הכרתה, ולאחר ששבה להכרה יצאה מאולם בית המשפט ואמרה: "אם הייתי יכולה להוציא את בני מהקבר הייתי עושה זאת. המדינה לא שווה אפילו שהוא ייקבר בה". אמו של ליאור קבלו אתי אמרה: "אני, כנראה, אשמה בכך שנתתי לבן שלי ללכת למקום הזה. המדינה לא מזדעזעת מהעובדה שבאירוע הזה מתו ילדים. אף אחד לא אשם במדינה הזאת במה שקורה. היכן הצדק? הבן שלי היה צריך להיות היום חייל. אני מרגישה שהורגים שוב את בני".

השופט רענן בן יוסף התמקד בהכרעת הדין ברשלנותם של חברת קדים ושני מהנדסיה שהיו ממונים על העבודות: "התנהגותה של החברה הייתה רשלנית, והיא שהביאה, למרבה הצער, לאסון הקשה והנורא בו קיפחו את חייהם הנערים המנוחים: שלומי טולדו וליאור קבלו ונפצע גם גיא זלצר. כל חייהם של הנערים הללו היו לפניהם".

אזכור של הקרבנות באירועים שונים

ב-26 במאי 2014 התקיימה אליפות באר שבע בקט-סל לתלמידים בכיתות ה'-ו' לזכרו של שלומי טולדו ז"ל שנהרג באסון. לאירוע הגיעו כ-200 צופים. על ארגון האירוע היו ממונים משפחת טולדו וחברת כיוונים, ועל שיפוטו של האירוע הופקדו שחקני פרויקט הכדורסל של מקיף ג'. באליפות זכה לראשונה בית ספר דתי.

ב-31 במאי 2014, 16 שנה אחרי האסון, נערך טורניר כדורסל לזכרו של ליאור קבלו ז"ל באולם מגרש הספורט במקיף ג' בבאר שבע. האירוע התרחש לעיני מאות צופים באולם מלא מפה לפה. הוא התקיים שנה שנייה ברציפות לאחר ששנה לפני כן חודש בתום הפסקה של כ-10 שנים. בטקס הסיום קיבל פרויקט הכדורסל של מקיף ג' מלגה כספית מהמארגנים בסך 2,500 שקל.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ארבלי עליזה חקירת קריסת הגג מתמקדת במחדלי הבנייה ובאחריות המנהלת, באתר הארץ, 24 בנובמבר 2003
  2. ^ ענת ג'ורג'י, ליקויים בבנייה, אבל גם בבדיקה, באתר הארץ, 27 בנובמבר 2003
  3. ^ ענת ברשקובסקי, אסון קריסת הגג: עיריית ב"ש הורשעה בגרימת מוות, באתר ynet, 7 בספטמבר 2006
  4. ^ רועי כוכבי, רק 3 מ-12 נאשמי אסון קריסת גג מקיף ו' בבאר שבע הורשעו בגרימת מוות ברשלנות, באתר News1,‏ 24 בנובמבר 2003
  5. ^ בית משפט מחוזי באר שבע, פסק דין - אסון מקיף ו' על ידי ב. אזולאי, ס. נשיא י. אלון ר. ברקאי, 7 בספטמבר 2006
  6. ^ שמוליק חדד, חברת בנייה ו-2 מהנדסים הורשעו בגרימת מוות ברשלנות, באתר ynet, 24 בנובמבר 2003
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אסון קריסת הגג בבית הספר מקיף ו' בבאר שבע25373229