אנימטור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנימטור מצייר ישירות על הסרט את תמונת המפתח (1944)

אָנִימָטוֹר, בעברית מַנְפִּישׁ, הוא אמן שיכול לעסוק במגוון תחומים שונים הכוללים קולנוע, טלוויזיה, משחקי וידאו ואינטרנט. האנימטור עוסק בהפקת סרטים המורכבים מתמונות בודדות רבות הנקראות תמונות מפתח (Keyframes) שיחד יוצרות את אשליית התנועה הנקראת הנפשה כשהן מוצגות במהירות אחת אחר השנייה. התמונות באנימציות יכולות להיות מצוירות באופן ידני, בעזרת שימוש במחשב, או באמצעות כל טכנולוגיה אחרת.

בדרך כלל, הנפשה אחת מצריכה עבודה משותפת בין מספר רב של אנימטורים. השיטות בהם האנימטורים יוצרים את הדמויות המונפשות שלהם או את הפריימים תלויה בסיגנונות האומנותיים של האנימטורים ובתחום בו הם עוסקים.

אנימטורים העוסקים בהפקת הנפשה מצוירת קלאסית מכונים בשנים האחרונים "אנימטורים דו-ממדים (2D Animators)" כדי להבדיל עם "אנימטורים תלת-ממדים (3D Animators או CGI animators)" שמפיקים הנפשה ממוחשבת. תחום ההנפשה הממוחשבת התפתח רבות בעשורים האחרונים בעקבות הפיתוחים הרבים בתחומי המיחשוב והטכנולוגיה ולמעשה כמעט והחליף את ההנפשה הקלאסית בקולנוע משום שהפך לפופולרי ורווחי בהרבה.

טכניקות הפקה

בעבר, תהליך ההנפשה היה תהליך ארוך וקשה - כל תמונת מפתח בסרט צוירה באופן ידני, ואז הועברה לדפי צלולואיד, ולבסוף האומנים ציירו את הקווים התוחמים וצבעו את כולם. תמונות המפתח שהושלמו הונחו ביחד והוסרטו תמונה אחר תמונה.

הטכניקות בהם מופקים סרטי ההנפשה הפכו מגוונות בהרבה במהלך השנים האחרונות - הסרטים המצוירים אותם יוצרים היום מופקים במספר שיטות, רובן באמצעות מחשבים שהופכים את תהליך ההנפשה למהיר יותר ומוזיל את עלויות ההפקה. טכניקות ההנפשה הפכו ליעילות בהרבה בעקבות הפיתוחים הטכנולוגיים והפכו את עבודתו של האנימטור לפחות משעממת ויותר יצירתית.

מקצועות בתחום ההנפשה

כיום קיימים מספר רב של מקצועות המסווגים תחת התואר של אנימטור.

הנפשת הדמויות (Character animation)

אנימטורים שאחראים על הנפשת התנועות, הדיאלוג, המשחק, וכדומה של הדמויות השונות בסרט.

הנפשת האפקטים המיוחדים (Special effects animators)

אנימטורים שאחראים על הנפשת כל שאר האובייקטים מלבד הדמויות - כלי רכב, מכונות, יריות, פיצוצים ותופעות טבע כמו גשם, שלג, ומים.

אומני Inbetweener ואומני Cleanup

בהפקות בקנה מידה גדול שנעשות באולפנים הגדולים, לכל אנימטור יש בדרך כלל עוזר אחד או יותר המכונים "אומני Inbetweener" ו"אומני Cleanup". אומנים אלו אחראים לצייר את כל תמונות המפתח שבין תמונות המפתח העיקריות שצוירו בידי אחד מהאנימטורים הבכירים. כמו כן הם אחראים לצייר מחדש את כל הסקיצות של האנימטורים. בדרך כלל רוב האומנים מתחילים את הקריירה בתחום בתפקידים הללו.

אנימיישן דיירקטור (Animation Director)

האנימיישן דיירקטור הוא הבמאי אשר אחראי לכל האספקטים הקשורים בתהליך ההנפשה של סרטי ההנפשה או קטעי הנפשה אשר מיועדים לסרטים עם אנשים בשר ודם אשר משלבים קטעי הנפשה.

התפקיד שונה במהותו מזה של במאי סרטי ההנפשה. לרוב, תפקידו של האנימיישן דיירקטור יהיה לעסוק בכל האספקטים הטכניים של הפקת האנ בעוד שהבמאי עצמו עובד על לוח סיפור (Storyboard).

תפקידים נוספים

אומנים אחרים אשר מעורבים בהפקת סרטי הנפשה אבל אינם משמשים כאנימטורים, כוללים מאיירים (אשר מציירים את הרקעים, את התאורה, וקובעים את זוויות המצלמה לכל הסצנות בסרט), אומני לוח הסיפור (אשר מציירים סקיצות של כל הסצינות בסרט על פי התסריט בלבד), אומני הרקע (שצובעים את סצנות הנוף). כמו כן, משתתפים בהפקות גם מדבבים ומוזיקאיים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנימטור בוויקישיתוף



הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28576555אנימטור