אנטבקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אנטיווקה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנטבקה
מדינה אוקראינהאוקראינה אוקראינה
מחוז מחוז קייבמחוז קייב מחוז קייב
תאריך ייסוד 1 בספטמבר 2015
אזור זמן UTC +2
https://www.anatevka.com/

אנטבקהאוקראינית: Анатевка) הוא יישוב שנבנה על חשבון הקהילה היהודית במחוז קייב, אשר יחד עם מחנה הפליטים בעיר שפולה[1] הוא פרויקט הסתגלות חברתית,[2] המיועד לפליטים ממזרח אוקראינה.

היסטוריה

ב-2014 בעקבות סיפוח חצי האי קרים הקים הרב משה ראובן אסמן את אנטבקה כמחנה פליטים לתושבים אוקראינים, היסודות הונחו על ידי שגריר ישראל באוקראינה אליאב בלוצרקובסקי. הפתיחה החגיגית בראשות הרב הראשי של אוקראינה, משה ראובן אסמן, המפקח על הבנייה, התקיימה ב-1 בספטמבר 2015.

במהלך מלחמת אוקראינה–רוסיה המקום שימש כמחנה פליטים לתושבים שבתיהם הופגזו.[3]

הכפר ממוקם בפאתי קייב, ליד הכפר בילוהורודקה (אנ'), בצמוד לכפר ממוקם הקבר של רבי מרדכי טברסקי.

הרב אסמן הציע בפייסבוק לרודי ג'וליאני לשמש כראש עיר של כבוד לכפר.

בכפר תלמודי תורה ובתי ספר מקוואות וכל שירותי הדת הנצרכים, במקום ערוץ טלוויזיה בשם Anatevka TV.

שם

העיר נקראת על שם ההתיישבות[דרושה הבהרה] מהסיפור "טוביה החולב" מאת שלום עליכם (שנכד נינו ביקר באנטבקה) על החלבן הפילוסוף טוביה.[4]

קבר רבי מרדכי מצ'רנוביל במקום

רקע

מאז תחילת העימות הצבאי באוקראינה בשנת תשע"ד עם הצבא הרוסי, יש על פי הערכות כמיליון פליטים ממזרח המדינה, ביניהם גם כמה אלפי פליטים יהודים. מרביתם מגיעים מאזור דונייצק ולוגנסק, שנכבשו על ידי הכוחות הפרו רוסים. אותם יהודים איבדו את בתיהם ורכושם ולמעשה הפכו פליטים.

בינתיים, ממשלת אוקראינה נמצאה במשבר כלכלי בשל המלחמה המתמשכת ולא יכלה לסייע לאותם פליטים, ביניהם גם מבוגרים וילדים הזקוקים לטיפולים, אותם לא יכלו לקבל בשל המצב. לאור זאת, הקהילה היהודית באוקראינה בראשות הרב הראשי הרב משה ראובן אסמן לקחו על עצמם הטיפול בפליטים היהודים.

הרב אסמן רכש חלקת קרקע סמוך לקייב, בכפר אנטבקה במטרה להקים מקום מגורים קבוע עבור הפליטים. רק לאחר שנרכשה חלקת האדמה גילה הרב אסמן שממש בשולי החלקה, בתוך שדה, נמצא קברו של הצדיק רבי מרדכי מצ'רנוביל.

הקמת היישוב

היסודות לבנייה הונחו על ידי שגריר ישראל באוקראינה מר אליאב בלוצרקובסקי. הפתיחה החגיגית בראשות הרב הראשי של אוקראינה, משה ראובן אסמן, שפיקח על הבנייה, התקיימה בי"ז באלול תשע"ה.

חנוכת בית הכנסת המרכזי של היישוב "תהילת ה'" התקיימה בחודש אדר א' תשע"ו בהשתתפות שגריר ישראל באוקראינה, נציגי ממשל והתורמים[5].

בג' באייר תשע"ט התקיימה במקום חנוכת הבית למרכז קהילתי רב תכליתי ומרכז שיקום "בית שמואל". בטקס נטלו חלק שורת מכובדים ואישי ציבור, ושלוחי חב"ד באזור[6].

מוסדות ביישוב

היישוב החדש כולל בתים למגורים, בית כנסת תהילת ה', שני מקוואות טהרה, מרכז קהילתי בית שמואל. בית יתומים עבור הילדים שאיבדו את הוריהם במלחמה, ובית אבות ליהודים המבוגרים.

חלק מהבניינים נבנו מעץ במטרה לשחזר את הכפר העתיק שפעל באנטבקה.

מוסדות החינוך כוללים בית ספר יהודי "מצווה" לבנים ולבנות, ובנוסף חיידר "אור מנחם" בו מתקיימים לימודי קודש בלשון הקודש, בהנהלת הרב שמואל אסמן. בית ספר לבנות "בית חנה", גנים ומעון יום.

החל משנת תשע"ז מתקיים ביישוב מדי שנה קעמפ "גן ישראל ילדי השלוחים" אוקראינה, בשיתוף עם הנהלת חיידר אור מנחם במקום[7].

לקראת שנת הלימודים תשפ"ג מתוכננת להיפתח במקום ישיבת תומכי תמימים בבניין חדש[8].

ביישוב קיים מפעל לייצור משקאות אלכוהוליים בהכשר מהודר המספק תעסוקה לתושבים.

בצמוד ליישוב, כאמור, שוכן ציונו של רבי מרדכי מצ'רנוביל. ביום ההילולא שלו, החל בכ' באייר, רבים עולים לפקוד את ציונו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנטבקה בוויקישיתוף

אתר האינטרנט הרשמי של אנטבקה

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37367904אנטבקה