תחליב
תַּחְלִיב, בלועזית: אֵמוּלְסִיָּה, הוא קולואיד (תערובת) של נוזל בנוזל שאינם מתערבבים או ממסים זה בזה, למשל מים ושמן. תחליבים מתאפשרים הודות להימצאות חומר מְתַחְלֵב, המאפשר להם ערבוב ללא היפרדות. מיונז הוא דוגמה לתחליב, שבו מים מעורבבים בכמות רבה של שמן - עד פי 20 ויותר מכמות המים - ונראים יחד כחומר הומוגני הודות לחומר מתחלב שמצמיד את פרודות המים והשמן זו לזו, ושמגיע מחלמון ביצה שאתו עורבבו. גם חלב וחמאה הם תחליבים. שומן החלב (שמהווה כ-3.5% בחלב וכ-80% בחמאה) מעורבב במים הודות לחומרים מתחלבים שמצויים בחלב באופן טבעי.
קיימים מספר רב של חומרים מתחלבים, בהם לציטין וחומרים אחרים המצויים ברקמות תאים של בעלי חיים וצמחים. חומרים מתחלבים משמשים לתעשייה בתחומים כגון הנדסת מזון, ייצור צבעים ועוד.
לתחליבים שונים עמידות שונה, התלויה בחומרים המעורבבים והאלמנט המתחלב. בהינתן זמן מספיק - תחלש פעולת המתחלב עד למצב בו ייפרדו המתחלבים לחלוטין, לחומר שומני הצף על פני הנוזל המיימי.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: אמולסיה |
- ד"ר אבי סאייג, כיצד ניתן להפריד אמולסיה של מים ושמן?, באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי, 18 במרץ 2012
- ד"ר נעמי זיו, מערק ועד מיונז: טיפות מרחפות בנוזל, באתר "מדע בצלחת", 29 באוגוסט 2011
- What are Emulsions?, סרטון באתר יוטיוב
- תחליב, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
30823597תחליב