אל-מנסורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אל-מנצורה
المنصورة
אוניברסיטת אל מנצורה
אוניברסיטת אל מנצורה
אוניברסיטת אל מנצורה
מדינה מצריםמצרים מצרים
מחוז א-דקהלייה
שטח 371 קמ"ר
גובה 12 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 495,630 (2012)
 ‑ צפיפות 1,300 נפש לקמ"ר (2012)

אל-מנצורהערבית: المنصورة) היא עיר השוכנת בדלתא של הנילוס, על ערוץ דמיאט, במצרים, ובמרחק של כ-120 קילומטרים מקהיר. מצדו השני של הערוץ שוכנת העיר טלח'א, שיחד עם אל-מנצורה יוצרת אזור מטרופולינים אחד שהוא בירת מחוז א-דקהלייה. אוכלוסיית העיר מנתה בשנת 2006 369,621 תושבים. [1]

היסטוריה

ערכים מורחבים – קרב אל-מנצורה (1221); קרב אל-מנצורה (1250)

העיר נוסדה בשנת 1219 במהלך מסע הצלב החמישי על ידי הסולטאן המצרי האיובי אבו בכר מלכ אל-עאדל – אחיו של צלאח א-דין. שהקים בה את מחנהו. שמה של העיר, שפירושו בעברית "המנצחת", ניתן לה בשנת 1221 לאחר שצבא צלבני שיצא מדמיאט לכוון קהיר נעצר מול ביצורי העיר, נאלץ לסגת ולהיכנע בהביאו את מסע הצלב לסופו.

במסע הצלב השביעי הייתה העיר נצורה על ידי צבאו של לואי התשיעי, מלך צרפת ועם התהפכות הקערה על פיה נאלץ הצבא הצלבני צרפתי לסגת והובס קרב פארסכור. המלך הצרפתי הוחזק כאסיר מצרי בבית בעיר מנצורה שהיה שייך לפקיד מצרי בכיר. בית זה הוא המוזיאון היחיד בעיר מנצורה ובו מוצגים פריטים שונים שנתפסו כשלל לאחר תבוסת הצבא הצרפתי, כולל בית שימוש נייד ששימש את המלך הצרפתי.

בעיר התגוררה קהילה יוונית גדולה שחבריה נאלצו לעזוב את מצרים לאחר עלייתו לשלטון של גמאל עבד אל נאצר.

אתרים בעיר

הספרייה הלאומית של מצרים פתחה סניף בעיר בשנת 2008 על שמו של נשיא מצרים חוסני מובארכ.[2]

האוניברסיטה של מנצורה נוסדה בשנת 1962, תחילה כשלוחה של אוניברסיטת קהיר ובשנת 1972 פועלת האוניברסיטה באופן עצמאי על פי צו נשיאותי. ושלוחה שלה פועלת בעיר דמיאט. במסגרת האוניברסיטה פועל בית חולים לילדים, ומרכז רפואי נפרולוגי הגדול מסוגו במזרח התיכון.

בעיר פועל אצטדיון בן 20,000 מושבים המשמש את קבוצת הכדורגל המקומית מועדון ספורט אל מנצורה.[3]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אל-מנסורה בוויקישיתוף

הערות שוליים