אלקטרוניקה ספרתית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מעגל ספרתי הפועל כשעון בינארי

אלקטרוניקה ספרתית (דיגיטלית) הוא תחום המשלב עיבוד אותות ספרתי ותכנון מכשירים אלקטרוניים המשמשים ליצירת אותות ועיבוד שלהם. מעגלים אלקטרוניים מבוססים על רמות מתח בדידות.

מעגלים ספרתיים נמצאים בבסיסם של מוצרים דיגיטליים כגון מחשב, מחשבון, טלפון סלולרי, שעון דיגיטלי ועוד, ולמעשה מצויים ברוב המכשירים החשמליים בעולם.

בניגוד למעגלים אנלוגיים, במעגל דיגיטלי אין חשיבות לרמת המתח המדויקת, אלא רק להיותה גבוהה או נמוכה מסף מסוים. נהוג להגדיר תחום מתח גבוה, תחום מתח נמוך, ו"אזור לא חוקי" ביניהם, על מנת למנוע מצב של אי בהירות. רמת מתח גבוהה נקראת "אחד לוגי", ורמת מתח נמוכה נקראת "אפס לוגי". מעגל דיגיטלי בסיסי הוא שער לוגי, המבצע פעולה לוגית פשוטה (כמו "או", "וגם"), פעולה שממנה ניתן לבנות מערכת המבצעת פעולות מורכבות יותר.

האלקטרוניקה הדיגיטלית התפתחה בד בבד עם המחקר בתחום המוליכים למחצה. רכיבי האלקטרוניקה הדיגיטלית הראשונים ממוליכים למחצה מומשו על ידי טכנולוגיה שנקראת "לוגיקת נגד-טרנזיסטור" (RTL). טכנולוגיות מתקדמות יותר היו "לוגיקת דיודה-טרנזיסטור" (DTL) ו"לוגיקת טרנזיסטור-טרנזיסטור" (TTL). האחרונה הייתה הנפוצה ביותר במהלך שנות ה-80 ובתחילת שנות ה-90 של המאה העשרים, אולם כיום הטכנולוגיה הנפוצה ביותר היא CMOS, בזכות המהירות, הצפיפות הגבוהה וצריכת ההספק הנמוכה שלה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלקטרוניקה ספרתית בוויקישיתוף


ערך זה הוא קצרמר בנושא טכנולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33229833אלקטרוניקה ספרתית